Hlavní obsah

Mléko, strdí… a káva. Češi umí pražit a prorazili v Evropě i za mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Doubleshot

Pražírna kávy sídlí v pražských Horních Počernicích.

Reklama

aktualizováno •

Malá česká pražírna kávy doubleshot z Horních Počernic boduje v zahraničí. Její produkci už poznali kávoví fandové ve 20 evropských zemích, v Kanadě, USA, v Ománu, Japonsku i Malajsii. Cílem je vyvážet až pětinu produkce.

Článek

Doubleshot patří k pětici největších pražíren výběrové kávy u nás. Firma, kterou založila v roce 2010 čtveřice kávových fandů, zpracuje v pražírně v Horních Počernicích u Prahy 100 tun kávových zrn ročně.

V metropoli provozuje doubleshot celkem čtyři vlastní kavárny, pátou pod názvem Loka se právě chystá otevřít v rekonstruované budově Masarykova nádraží. Teď je však hlavním cílem majitelů firmy zvýšení exportu.

Když doubleshot před 13 lety začínal, byla u nás výběrová káva se zárukou země původu a prodávaná přímo jménem producentů (tzv. kávový „direct trade”) vzácností. „Začínali jsme s tím u nás jako první,“ říká spoluzakladatel doubleshotu Jaroslav Tuček.

Vystudovaný anglista Tuček měl už v té době v branži desetiletou zkušenost. Prošel praxí v pražírnách, absolvoval několik stáží. Kromě toho s přítelkyní, s níž firmu zakládali, několik let pracovali na kávových farmách ve středoamerickém Salvadoru. Další společník Jaroslav Hrstka zase přinesl zkušenosti z kaváren v kanadském Vancouveru. Měli tak kontakty na dodavatele a znali trh.

doubleshot

  • Firmu založili roku 2013 Jaroslavové Tuček, Hrstka a Kalaš a Kamila Sotonová. Majoritu drží Jaroslav Kalaš, ostatní partneři mají po 20 procentech.
  • Doubleshot je průkopníkem kávového „direct trade“ - prodává kávu se zárukou původu, přímo od pěstitelů. Patří k největším zpracovatelům výběrové kávy v ČR.
  • Provozuje pražírnu v Horních Počernicích.
  • Vlastní v Praze kavárny Můj šálek kávy v Karlíně, Místo v Dejvicích a Espresso bar v Alza.cz v Holešovicích. K otevření chystá čtvrtou kavárnu Loka na Masarykově nádraží.
  • Doubleshot zaměstnává 60 lidí, loni činil jeho obrat 116 552 000 korun a zisk 11 336 000 korun.

Doubleshot byl jedním z prvních výrobců výběrové kávy u nás a stal se průkopníkem kávového „direct trade“ v Česku. Jeho první podnik Můj šálek kávy v pražském Karlíně byl kolem roku 2015 jednou z prvních gastronomických módních ikon v rodící se hipsterské čtvrti.

Od té doby se situace na trhu diametrálně změnila. „Dnes je v Česku pražíren výběrové kávy asi 150,“ říká Tuček. Doubleshotu se zatím daří produkci zvedat každoročně asi o 10 procent. V přibývající konkurenci je to však čím dál těžší.

Firma stejně jako další malí „direct trade“ dodavatelé prodává kávu přímo do kaváren v Česku i v zahraničí a prostřednictvím svého e-shopu. Z větších retailových obchodníků ji bere jediný hráč, online supermarket Rohlík. Tyto distribuční kanály mají své limity, a tak doubleshot sází na zahraniční expanzi. „Prodáváme takzvaným multi roaster kavárnám, které v menších objemech berou kávu od malých pražíren a dodavatele obměňují,“ vysvětluje Tuček.

Kávový Oscar?

Káva upražená v Horních Počernicích se tak objevila v kavárnách dvacítky evropských zemí, ale také ve známých podnicích velkých měst v Kanadě i v USA. Třeba v kavárenské síti Fragment v Minnesotě nebo v kanadském Eight Ounce Coffee. Ochutnali ji také v Ománu, v Malajsii či Řecku.

„V létě byla na mlýnku v kavárně Suited na Manhattanu, která se umisťuje na předních pozicích v nejprestižnějších žebříčcích newyorských kaváren. Je to jako vyhrát kávového Oscara,“ říká mediální zástupkyně doubleshotu Adéla Flejšarová.

Pro Indii, Japonsko a Jižní Koreu doubleshot dělá výběrové kapsle pro kávovary Nespresso. „Ty jsou tam velmi populární a i v gastronomii je tam káva z kapslí rozšířenější než u nás. Je to specifikum asijského trhu a pro nás zajímavá obchodní příležitost,“ vysvětluje Jaroslav Tuček.

Kapsle však tvoří jen zlomek produkce doubleshotu. Hlavní potenciál vidí firma v prodeji přes kavárny. Export ovšem komplikuje fakt, že náklady na zásilky z Česka jsou vyšší než platby za stejné služby třeba z Berlína. „Je to pro naši zahraniční expanzi vlastně jediný limit,“ říká spolumajitel.

„Naše káva je kvalitativně srovnatelná s tou z nejlepších světových pražíren. Oproti pražírnám ze zemí s dlouhou tradicí výběrové kávy je pro nás ale těžší obstát v globální konkurenci. Zákazníci si raději vybírají ze známých pražíren s delší tradicí. To se naštěstí pomalu mění, protože je doubleshot ve světové kávové komunitě stále známější. I proto, že se účastníme kávových soutěží a festivalů a jsme přátelé s mnoha důležitými osobnostmi kávového světa,“ tvrdí Tuček.

Napřesrok se doubleshot chystá představit svou produkci například na festivalu v Dubaji a Tuček doufá, že to firmě otevře dveře na Střední Východ. A že export, který zatím v odbytu firmy činí jednotky procent, se do roka zvedne na desetinu a do pěti let na 20 procent tržeb.

Výběrová káva v Česku

Celosvětově se výběrová káva (ang. specialty coffee, pojem se používá od 70. let) podílí na spotřebě asi pěti procenty, zbytek tvoří běžná „komoditní“ káva. Na českém trhu má výběrová káva podle odhadů zhruba osm procent spotřeby, přesná čísla nejsou k dispozici.

Podle Asociace pro výběrovou kávu SCA do této třídy spadá káva, která při odborném hodnocení dosáhne minimálně 80 bodů ze 100 a zároveň přesně specifikuje nežádoucí defekty. Nákup surové kávy ve výběrové kvalitě přímo od pěstitelů se zárukou původu se označuje jako „direct trade“.

V Česku se průkopníkem výběrové kávy stal Američan Charles Fleer, který už v roce 2005 založil v Praze firmu Midnight Roasters a začal s dovozem a vlastním pražením kávových zrn. Firma od roku 2016 pokračuje pod názvem La Boheme Cafe, dnes patří k největším dovozcům výběrové kávy.

V roce 2010 začíná firma doubleshot jako zřejmě první na českém trhu s „direct trade“ nákupem kávy ze Salvadoru.

Další velcí hráči:

Nordbeans bratrů Martina a Karla Kozlových s pražírnou v Liberci

Father’s Coffee Roastery Martiny a Petra Kvasničkových s pražírnou v Ostravě

Coffeespot: Pražírnu v Babicích založil Jiří Plšek, od loňského roku patří Čokoládovně Janek (manželé Durďákovi, Michal Bábíček). Provozuje kavárny v Babicích a v Praze

Mama Coffee Marty a Daniela Kolských: Kromě pražírny provozují i kavárny a pekárnu, sídlí v Praze

Coffee Source Petra Košťála a Tomáše Hudce: V Praze provozují pražírnu a kavárnu

The Miners: Řetězec pražských kaváren s vlastní pražírnou vlastnicky kontroluje Oldřich Valta a několik partnerů

Reklama

Související témata:
Doubleshot (firma)
Jaroslav Tuček (podnikatel)

Doporučované