Hlavní obsah

Muž z ČNB bude pracovat pro nadnárodní skupinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Na pozici hlavního ekonoma banky ING v ČR nastoupil ekonom a bývalý člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Reklama

Hlavním ekonomem banky ING v ČR se stal Vojtěch Benda. „Vedle standardních prognóz bych se chtěl více zaměřit na analýzu ekonomických sektorů z pohledu dlouhodobé udržitelnosti,“ říká v prvním rozhovoru pro SZ Byznys.

Článek

Šest let strávil v bankovní radě České národní banky (ČNB). Po půlroční pauze nastoupil Vojtěch Benda na pozici hlavního ekonoma tuzemské banky ING.

Vrací se tak do společnosti, kterou zná z dřívějšího působení. Mezi lety 2006 až 2012 totiž pracoval jako senior ekonom v mezinárodním týmu ekonomického výzkumu skupiny ING.

Rok 2023 podle něj pro tuzemskou ekonomiku nebude jednoduchý. „Ekonomické oslabení však nejspíš zdaleka nepřekoná globální ekonomický propad v období velké finanční krize z let 2008 a 2009. Rozdíl je především v setrvačnosti inflačních tlaků, které budou odeznívat jen postupně,“ říká Vojtěch Benda v rozhovoru pro SZ Byznys.

Po letech se vracíte do ING. Na co se chcete zaměřit? V čem bude toto působení jiné?

Na práci v soukromém bankovnictví se těším. Přechod z ryze národní finanční instituce do mezinárodní finanční skupiny je poměrně velká změna, ale nejsou to pro mě neznámé vody. Náplň práce ekonoma se však za ty roky dost posunula. Vedle standardních prognóz bych se chtěl více zaměřit na analýzu ekonomických sektorů z pohledu prohlubujícího se významu dlouhodobé udržitelnosti.

Co podle vás čeká ekonomiku v roce 2023? Souhlasíte s názory řady byznysmenů, že bude jeden z nejtěžších vůbec?

Rok 2023 nebude pro českou ekonomiku jednoduchý. Již ve druhé polovině loňského roku jsme vstoupili do recese vyvolané bezprecedentním růstem cenové hladiny a následně poklesem kupní síly domácností. Podobně je na tom většina ostatních zemí. Kromě drahých komodit mohou být brzdou oživení světové ekonomiky také pokračující covidové epizody v Číně a dalších zemích.

Ekonomické oslabení však nejspíš zdaleka nepřekoná globální ekonomický propad v období velké finanční krize z let 2008 a 2009. Rozdíl je především v setrvačnosti inflačních tlaků, které budou odeznívat jen postupně.

Co je třeba udělat, aby si české firmy udržely konkurenceschopnost?

Konkurenceschopnost domácích firem bude záviset na adaptaci na prostředí setrvale vyšších cen energií a úspěšnosti centrální banky a vlády v útlumu inflačních tlaků.

Půlroční „karanténa“ po odchodu z České národní banky skončila také bývalému viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému. Jak informovaly SZ Byznys v prosinci, účastní se výběrového řízení na pozici ředitele Národní rozvojové banky. Vítěze zatím výběrová komise banky, jejímiž akcionáři jsou Ministerstvo financí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj, neoznámila.

Vojtěch Benda ve své tehdejší pracovně v ČNB.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Vojtěch Benda

  • Ekonom, od ledna 2023 hlavní ekonom ING.
  • V letech 2016–2022 člen bankovní rady České národní banky.
  • V minulosti pracoval jako hlavní ekonom BH Securities. Na starosti měl analýzu a strategii akciových trhů. Od roku 2014 byl poradcem člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka.
  • V letech 2006–2012 působil jako senior ekonom v mezinárodním týmu ekonomického výzkumu finanční skupiny ING.
  • Do centrální banky nastoupil ještě během studií na pražské VŠE, tehdy na pozici analytika ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované