Hlavní obsah

Našli recept na drahé energie: Banka bez kotelny, zato s vlastní studnou

Podívejte se, jak vypadá jedna z „nejzelenějších“ budov v Evropě.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

I jedna z nejzelenějších budov v Evropě najíždí na úsporný režim a centrála ČSOB v Hradci Králové sníží vnitřní teplotu. Už nyní přitom topí pomocí systému geotermických vrtů. SZ Byznys přináší seriál z míst, kde „topí“ jinak.

Článek

Jedna z největších bankovních skupin v Česku vsadila na plán obejít se bez fosilních paliv. To, co před pěti lety vypadalo jako drahá novinka, se teď firmě vyplácí. Klasickou kotelnu na plyn nebo uhlí tak v budově, která leží na břehu Labe nedaleko historického centra města, nemají.

„K vytápění a chlazení je použito 107 geotermických vrtů v kombinaci s chladicími jednotkami, které umí pracovat v režimu tepelného čerpadla,“ popisuje u mohutných černých trubek s měřáky Daniel Rubricius, ředitel útvaru FM Buildings ve Skupině ČSOB. Systém tak využívá k vytápění teplo získané hluboko v podzemí.

Jedinou energií, kterou potřebují, tak je ta elektrická. „Roční spotřeba je 1,8 GWh, elektřinu dodávají výhradně obnovitelné zdroje, skrze záruky původu,“ vypočítává Daniel Rubricius. A i její spotřebu teď – v době energetické krize – chtějí snižovat. Vytápět budou v chladných měsících na teplotu o jeden stupeň nižší.

Svítíme, topíme, vyrábíme. Recept na drahé energie v českém byznysu

Ceny energií raketově rostou všem. SZ Byznys mapuje, jak se s tím firmy vyrovnávají, do čeho investují nebo jak pružně či chytře si s tím dokázaly poradit.

Ne vždy se přitom jedná o ekologické nebo udržitelné cesty.

Budova šetří i svou přirozenou izolací v podobě zelených střech o rozloze pěti tisíc metrů čtverečních, na kterých roste pět stovek stromů a keřů. Uvnitř v budově pak mají dalších více než tisíc rostlin. To všechno pomáhá tomu, aby se stavba v létě nepřehřívala. Teď přidali plány i na solární panely, které chtějí na střechu instalovat.

A jako asi jediná banka v zemi se může ČSOB pochlubit vlastní studnou. Dešťovou vodu na zalévání rostlin pak shromažďují speciální retenční nádrže.

„Technologie, které splňují ekologické požadavky, jsou rozhodně dražší než ty standardní, to je potřeba říct a my do toho jdeme s tím, že to jsou investice na desítky let a nejenom ekonomická stránka věci zde hraje tu prvoplánovou roli,“ řekl Seznam Zprávám už před časem Petr Hutla, člen představenstva ČSOB.

Skupina celkové náklady na výstavbu obou pražských ředitelství ani centrály v Hradci Králové nezveřejňuje. Hradecká budova získala certifikaci LEED Platinum, která ji řadí mezi deset nejzelenějších budov v Evropě.

Reklama

Doporučované