Hlavní obsah

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá

Foto: Liberty Ostrava

Ilustrační foto.

Reklama

Odbory v ostravských hutích oznámily, že většina zaměstnanců zůstane doma další týden. Ze zhruba 6000 jich nyní pracuje asi 1000. Peníze na mzdy prý vedení firmy odborům přislíbilo.

Článek

Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi 1000 lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci. ČTK to řekl předseda základní organizace OS Kovo Liberty ČR Petr Slanina.

Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že lidé dostanou výplaty. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

„Aktuálně situace vypadá stejně, jako byla v minulém týdnu. Teď se připravuje ještě středojemná válcovna, kde by se měly válcovat nějaké tyče. Jinak je situace prodloužená o týden. Z korporátu máme přislíbeno, že budeme mít finance na proplacení výplat,“ uvedl Slanina.

Šéf odborů také dodal, že do středojemné válcovny by mohlo nastoupit asi 300 lidí. Očekává, že by se tak mohlo stát přibližně do dvou týdnů. „Tato válcovna se napojila na Veolii, takže taky bude vyhřívaná, je přepojená na zemní plyn, takže pece lze provozovat,“ uvedl. Podle něj se navíc musí počkat i na dovoz materiálu, z něhož se bude válcovat.

Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě. Celkem jde asi o 400 zaměstnanců. Před časem se k nim přidalo zhruba 200 pracovníků z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Dalších zhruba 400 lidí jsou podle Slaniny pracovníci administrativy, kteří ale pracují z domova.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo 6000 lidí), je doma. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil.

Reklama

Související témata:

Doporučované