Hlavní obsah

Nejlepší reality dáme do fondu investorům, říká šéfka skupiny Redstone

Rozhovor s generální ředitelkou skupiny Redstone Romanou Benešovou.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do čela realitní skupiny Redstone nedávno nastoupila jedna z nejzkušenějších tuzemských manažerek Romana Benešová. Navzdory ne zcela příznivé situaci na realitním trhu připravuje holding rozsáhlé developerské projekty.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Skupina Redstone realitního magnáta Richarda Morávka prochází obdobím výrazných změn. Jejich výrazem je mimo jiné nedávný nástup přední tuzemské manažerky Romany Benešové na pozici generální ředitelky skupiny. Olomoucký patriot Morávek si tím uvolnil ruce pro vyhledávání nového byznysu a strategické řízení holdingu.

Romana Benešová působila přes 20 let v nejužším vedení tuzemské části poradensko-auditorské společnosti KPMG. Od roku 2017 do loňska šéfovala skupině Kaprain miliardáře Karla Pražáka.

„Rozhodující roli sehrála přesvědčivost zakladatele Redstone Richarda Morávka, máme na věci podobný pohled. Sdílím jeho heslo „dělat věci pořádně, nebo vůbec“. A pokud jde o realitní orientaci, jsem Moravanka, která dlouhá léta žije v Praze, částečně ale stále na Moravě v Bystřici pod Hostýnem,“ řekla Benešová ke svému nástupu do čela Redstone v rozhovoru pro SZ Byznys.

„Láká mě podílet se na rozvoji regionů, regionálních metropolí. A přinášet i mimo Prahu realitní projekty nejrůznějšího typu, ovšem v mezinárodně srovnatelné kvalitě,“ dodala šéfka skupiny Redstone.

Holding Redstone má velké developerské projekty v Olomouci, Pardubicích a Ostravě. V hanácké metropoli to bude například výstavba nové čtvrti na dohled od stávávajícího obchodního centra Šantovka, které rovněž patří do skupiny. V Pardubicích naproti nádraží má skupina platné stavební povolení na rozsáhlý projekt Galerie Pernerka, kombinující obchody, služby, kino, kanceláře a hotel.

Realitní skupina Redstone

  • majitel: Richard Morávek
  • generální ředitelka: Romana Benešová
  • aktiva: 5,2 mld. Kč (2022)
  • zisk před zdaněním: 274 mil. Kč (2022)
  • největší developerské projekty: Nová Velkomoravská (Olomouc), Šantovka District a Šantovka Tower (Olomouc), Galerie Pernerka (Pardubice)
  • z dalších realitních firem působí ve stejných městech jako Redstone například společnosti PSN, BlackBird Real Estate nebo DRFG Real Estate
  • na trhu průmyslových nemovitostí, kam se Redstone snaží proniknout, patří mezi nejvýraznější hráče například skupiny Accolade, CTP, Panattoni, Prologis nebo P3

Konkurencí Pernerky bude paradoxně jiná nemovitost skupiny Redstone, a to velké obchodní centrum Palác Pardubice, ležící jen 15 minut chůze od Pernerky směrem do centra. V neposlední řadě se aktuálně skupina PSN miliardáře Václava Skaly pustila v Pardubicích do rozsáhlé modernizace staršího nákupního centra Grand.

Novým pilířem byznysu má být pro Redstone výstavba hal pro průmysl a skladování. Tedy část realitního trhu, které se v minulých letech nadmíru dařilo.

Avšak například specialisté z realitně-poradenské společnosti 108 Agency upozorňují, že i takzvaný „industriál“ čelí rizikům v podobě poklesu pronájmů firem z automobilového průmyslu nebo ochlazení prodejů internetových obchodů.

Do čela skupiny Redstone jste nastoupila v prosinci. Jaké jste dostala od majitele zadání?

Zadání je pomáhat mu v růstu. A pokračovat v mnoha projektech, které máme v zásobě, o nichž trh ví, i o projektech, které trhu teprve představíme. Bez posílení týmu by to ale asi nešlo.

Vaše mise v Redstone začíná v době, kdy skupina plánuje zahájit výstavbu velkých projektů. Na druhou stranu se teď realitnímu trhu příliš nedaří. Jsou ambiciózní cíle v souladu se stavem trhu, a to zvláště v mimopražských regionech, kde působíte?

Pan Morávek si pečlivě vybírá lokality a architekturu a investuje do toho osobní energii. To je případ Šantovky v Olomouci. Výsledky nákupního centra byly i v době covidu velmi dobré. Ostatně právě Šantovka se bude výrazně rozšiřovat.

„Nezpomalujeme“

Pokud se ale ještě vrátím k náladě na realitním trhu, která není zcela ideální, má vliv na tempo přípravy nových projektů?

Určitě kvůli tomu nezpomalujeme. Přípravy našich projektů začaly v utlumené covidové době a určitě se ani teď nijak nezpomalily.

Na konci minulého roku jste získali pravomocné stavební povolení na poměrně velký projekt Galerie Pernerka v Pardubicích. Znamená to, že tam začnete stavět ještě letos?

Nevím, jestli to bude do konce prosince, ale určitě jsme neudělali žádné rozhodnutí, že bychom zpomalili. Mimo jiné díky tomu, že v obchodním centru Palác Pardubice, které vlastníme od poloviny minulého roku, vidíme velmi dobré výsledky. Potenciál Pardubic je tedy dobrý.

Jaké změny skupinu pod vaším vedením čekají?

První věcí je, že budeme mít dvě kanceláře. Hlavní sídlo bude nadále v Olomouci, kde bude základ týmu. Budeme však sídlit i v Praze. Tam bude menší tým. Obě kanceláře ale budou tvořit jeden vysoce profesionální tým, který bude větší než dosud. Musí být větší, protože by nezvládal paralelně řídit všechny běžící projekty.

Naší ambicí také je, aby se opravdu kvalitní aktiva vkládala do velmi robustního a stabilního fondu pro kvalifikované investory, který bude nabízet atraktivní zhodnocení. Jak se budou projekty finalizovat, tak je budeme do tohoto fondu postupně vkládat.

Diskuze o podmínkách

Není ale problém s tím, že se teď investoři do fondů příliš nehrnou?

Asi je. Proto také nyní vedeme diskuze například o podmínkách fondu pro investory, aby byl atraktivní.

Skupina Redstone využívá v poměrně velké míře i dluhopisové financování. Nejsou však dluhopisy, a zvláště dluhopisy zaměřené na výstavbu, v současné době příliš velké riziko?

Řada investorů by si asi dluhopis nekoupila. Ale záleží na prezentaci skupiny. Aby investoři například jasně věděli, kdo za skupinou stojí. Je to celé o důvěře investorů a o zhodnocení, které přinesete. Ale využíváme i další zdroje financování, jde o to, najít správný mix. Diskuze o tom jsou asi intenzivnější, než byly v minulých letech.

Úrokové sazby začínají klesat. Bude to pro Redstone impulz k většímu refinancování?

To řešíme neustále. Pracujeme s mnoha finančními institucemi a s dalšími určitě pracovat začneme. Jak budeme růst, tak se v některých finančních ústavech můžeme dostat na limity.

Díváte se také po zcela nových projektech?

Nabídky nám chodí neustále. Zásobník projektů ale máme velký i tak. V každém případě ale chceme vedle bytů, kancelářských budov a retailu vybudovat čtvrtý v podobě průmyslových nemovitostí. Tam jsme ale na začátku. Díváme se na všechny příležitosti pro výstavbu industriálních projektů.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Romana Benešová

Doporučované