Hlavní obsah

Největší moravská biofarma mění majitele. Kupuje ji skupina RSJ

Foto: Shutterstock.com

Farma Franišek Král, organic je největším biopěstitelem na Moravě. Ilustrační foto.

Reklama

Jedna z největších biofarem zaměřených na rostlinnou výrobu v Česku změnila majitele. Stoprocentní podíl ve společnosti František Král, organic nově vlastní RSJ Investments Libora Winklera.

Článek

Pšenice ozimá, brambory, špalda, sója nebo slunečnice – vše v bio kvalitě. Biofarma Franišek Král, organic, která obhospodařuje zhruba 1250 hektarů orné půdy a je největším biopěstitelem na Moravě, nově stoprocentně patří do skupiny RSJ. Jeden z hlavních akcionářů skupiny Libor Winkler tak v tomto týdnu dokončil akvizici, kterou RSJ započala už před třemi lety.

„Ano, mohu to potvrdit,“ napsal pro SZ Byznys Libor Winkler s tím, že cenu, za kterou společnost biofarmu získala, nezveřejňuje. Podle odborníků na fúze a akvizice mohl nákup vyjít na desítky milionů korun.

Biofarma je zaměřena na čistě ekologickou produkci s respektem k přírodě. Její zakladatel František Král navázal na Břeclavsku na dlouholetou rodinnou tradici, která trvá od počátku 20 století.

„U biofarmy Franišek Král se nám líbilo, že je to dobře řízený podnik, který funguje v bio režimu. Výhodou také je, že velká část pozemků je pod závlahou,“ říká Libor Winkler.

V roce 2020 byl obrat farmy 78 milionů korun, skončila ale ve ztrátě. Právě v ekologii a udržitelnosti vidí Libor Winkler příležitost, ne povinnost.

Pro RSJ to není přitom jediná zemědělská investice. Tou další je Zemědělská společnost Mlázovice - podnik obhospodařující 1387 hektarů ve východních Čechách, který se zaměřuje na chov masného skotu plemena Charolais a Simentál. A RSJ v tomto segmentu poroste dál. „Posilovat musíme, protože teď vlastníme dvě farmy - dohromady zhruba 2 400 ha a to je při budování synergií málo. Nyní je však z důvodu nejasné dotační politiky složitá doba, takže se do ničeho po hlavě pouštět nebudeme,“ řekl Winkler.

Celkově je pak podnikání skupiny rozděleno na dvě větve - ta první sází na algoritmický systém, který obchoduje na světových burzách, další částí podnikání jsou investiční fondy.

Reklama

Doporučované