Hlavní obsah

Nejvyšší růst za 26 let. Ceny v průmyslu se loni zvýšily o 7,1 procenta

Foto: Seznam Zprávy

Ceny v průmyslu rostly nejvíce od roku 1995.

Reklama

Inflace nezmírní. Ukazují to data z průmyslu a dalších odvětví. Ceny průmyslových výrobců za loňský rok rostly nejvíce od roku 1995. V samotném prosinci růst mírně zpomalil. Naopak koncem roku výrazněji rostly ceny v zemědělství.

Článek

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Zdražení zaznamenali všichni výrobci, zvýšení jejich cen bylo ale o něco nižší než v průmyslu. V zemědělství byly ceny za celý rok 2021 v průměru vyšší o 6,9 procenta, ceny stavebních prací o 5,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,3 procenta. Vyplynulo to z informací, které na webu v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Za samotný loňský prosinec ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst na 13,2 procenta z listopadových 13,5 procenta. Naopak v zemědělství nárůst cen zrychlil na 18,8 procenta ze 14,6 procenta v listopadu a ve stavebnictví na 8,3 procenta ze 7,9 procenta. Tržní služby pro podniky v posledním loňském měsíci zdražily meziročně o 1,7 procenta, jen mírně méně než o měsíc dříve. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání se v prosinci zvýšily ceny zemědělských výrobců o 3,7 procenta a stavebních prací o 0,3 procenta, zatímco v průmyslu ceny proti listopadu klesly o 0,1 procenta a v tržních službách pro podniky o 0,2 procenta. Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta meziměsíční pokles cen průmyslových výrobců překvapil. „Stalo se tak poprvé od listopadu 2020 a po silných přírůstcích v závěru loňského roku, o 1,9 procenta v říjnu a o 1,2 procenta v listopadu,“ řekl ČTK Vagenknecht. Nejde podle něj ale o nastolení jednosměrného trendu, počátkem letošního roku počítá opět se zdražením, hlavně u energií a plynu.

„Meziroční růst za rok 2021 byl zaznamenán u všech výrobců. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 7,1 procenta, což bylo o sedm procentních bodů více než v roce 2020 a zároveň šlo o nejvyšší meziroční růst od roku 1995,“ uvedl k loňskému vývoji cen výrobců vedoucí statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. V průmyslu se loni podle statistiků zvýšily hlavně ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

Chemické látky a výrobků byly loni dražší o 31,8 procenta, kovy a kovodělné výrobky o 17,2 procenta a dřevo, papír a tisk meziročně zdražily o 13,4 procenta. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu loni vzrostly o 1,7 procenta a o necelé procento byly vyšší i ceny potravinářských výrobků. Naopak o zhruba procento klesly ceny dopravních prostředků.

Analytik Cyrrusu Vít Hradil ale nečeká, že by se situace ohledně cen v průmyslu letos rychle uklidnila. Po loňských 7,1 procenta podle něj ceny průmyslníků zpomalí jen nepatrně do okolí 6,5 procenta a dál budou tlačit na zdražování pro spotřebitele. Jejich inflace pak v průměru přesáhne sedm procent, odhadl pro ČTK Hradil.

Po předchozím poklesu se loni meziročně zvýšily také ceny v zemědělství, v roce 2020 byly meziročně nižší o 3,4 procenta. V rostlinné výrobě loni stouply ceny o 12,4 procenta, zatímco v živočišné o 0,2 procenta klesly. O 16,3 procenta zdražily obiloviny a o 14,8 procenta olejniny. Vyšší ceny byly také u mléka, skotu nebo drůbeže. Zlevnilo ovoce, brambory a jatečná prasata.

Ve stavebnictví loni meziročně zdražil materiál v průměru o 10,9 procenta, o rok dříve byl nárůst jeho ceny výrazně nižší, činil 0,4 procenta. V tržních službách pro podniky loni stouply ceny služeb v oblasti zaměstnání či programování, ceny za poradenství v oblasti řízení, za reklamní, poštovní a kurýrní služby a za služby v pozemní dopravě. Zlevnily naopak informační služby.

Ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky byly loni v meziročním srovnání vyšší každý měsíc. V průmyslu ceny loni v lednu meziročně stagnovaly, od února pak vždy vykázaly meziroční nárůst, který postupně zrychloval až do prosince, kdy poprvé po devíti měsících zpomalil. Také ceny zemědělských výrobců byly po většinu roku meziročně vyšší, pouze v prvních dvou měsících roku meziročně zlevnily.

Reklama

Doporučované