Hlavní obsah

Odborář z Liberty: Miliardy vyvedené z hutí musí řešit dozorčí rada

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Takto to v Liberty Ostrava jiskřilo, když se ještě vyrábělo naplno.

Reklama

Zástupce zaměstnanců v dozorčí radě ostravských hutí Liberty Ostrava požaduje svolání dozorčí rady. Jedním z hlavních témat má být osm miliard korun, které si z podniku vypůjčily jiné firmy z holdingu Sandžíva Gupty.

Článek

Moravskoslezské hutě Liberty Ostrava jsou na pokraji kolapsu. Firmě dlužící jen dodavateli energií dvě miliardy korun by se nyní hodilo osm miliard, které v minulých letech z Ostravy odplynuly ve formě půjček do jiných firem z holdingu Sandžíva Gupty, koncového majitele oceláren.

Závazek od majitelů, že vyvedené peníze začnou v lednu vracet, požaduje po vlastnících také vláda. Redakce SZ Byznys se proto zástupců oceláren zeptala, kdy se tyto finance do Ostravy vrátí. Liberty však na otázku neodpověděla. Místo toho poslala jen několik obecných vět ke středečnímu jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou.

„Navzájem jsme pojmenovali, co je na obou stranách nutné udělat pro to, abychom mohli dosáhnout udržitelnosti. Představitelům vlády jsme prezentovali náš aktuální optimalizační plán, který nám má pomoci čelit nadměrné nabídce na trhu s ocelí a současným tržním podmínkám, které nám nedovolují být konkurenceschopní,“ sdělila mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Přestože huť na otázku ohledně vyvedených miliard neodpověděla, tak toto téma v podniku silně rezonuje. Mluvil o něm též odborářský předák z Liberty Petr Slanina, který je coby zástupce zaměstnanců rovněž členem dozorčí rady oceláren. A právě dozorčí rada se podle odboráře bude muset rozpůjčovanými miliardami zabývat, jak řekl v rozhovoru pro SZ Byznys přímo před hlavní budovou Nové huti.

Foto: Daniel Novák

Petr Slanina, odborový předák a zástupce zaměstnanců v dozorčí radě Liberty Ostrava.

Jaká je aktuální situace v Liberty Ostrava?

Momentálně je celá Liberty odstavená, zaměstnanci dnes mají v podstatě poslední směnu. Zůstává tady nějakých zhruba 400 zaměstnanců přes svátky, kteří budou zajišťovat údržbu a aby tady se nic nestalo. Zkrátka pouze hlídky a zaměstnanci koksovny, kteří udržují koksovnu v teplém útlumu, aby fungovala a nic se tam nepřihodilo.

Jak na tu situaci reagují zaměstnanci?

Toto, co se teď děje, už trvá hodně dlouhou dobu, a to v souvislosti s problémy v ocelářském průmyslu. Zaměstnanci jsou z toho pochopitelně rozladění, nicméně teď očekávají hodně to, kam momentálně spěchám, a to je na uzavření kolektivní smlouvy.

Situace v Liberty Ostrava

  • Většina ze 6000 zaměstnanců Liberty Ostrava je od 22. prosince doma s plnou náhradou mzdy z důvodu překážky na straně zaměstnavatele. Hlavní část výroby od té doby stojí. Původně se měli lidé na pracoviště vrátit 3. ledna. To se však dosud nestalo. Firma od té doby prodlužuje odstávku o týden.
  • Liberty věřitelům předložila sanační projekt, který má být předstupněm pro vytvoření restrukturalizačního plánu, který má být hotový v březnu 2024. Liberty počítá mimo jiné se zrušením nerentabilní části výroby, s prodejem nepotřebného majetku, s postupným snížením zaměstnanosti i se vstupem investora.
  • Uskutečnění plánu na restrukturalizaci Liberty se však drolí. Správce hutí konstatoval, že firma je v úpadku a požádal soud o zrušení ochrany před věřiteli. Soud o tom bude rozhodovat 28. února.
  • Mezi zaměstnanci kvůli vypjaté situaci narůstá nervozita. Odbory proto na 22. února svolaly před brány Liberty v Ostravě-Kunčicích protestní shromáždění.

Stav k 16. únoru 2024

Jsou nějaké záruky, že se pracovníci na začátku ledna vrátí do práce?

Do práce se vrátí určitě. Otázkou však je, v jakém stavu huť bude, a hlavně co se mezitím odehraje mezi vedením společností Liberty Ostrava a Tameh Czech (klíčový dodavatel energií pro Liberty, pozn. red.).

Máte od vedení hutě informace o tom, že má zajištěné energie na leden, aby podnik mohl fungovat?

Ne. Tyto informace ještě nemáme. Ale myslím, že energie ještě zajištěné nejsou.

Jak hodnotíte sanační projekt, který Liberty předložila věřitelům?

Sanační projekt je na můj vkus hodně obecný. Není tam nic určitého. Může být nachystáno cokoliv, ale alfou a omegou je smlouva mezi firmami Tameh Czech a Liberty Ostrava. Bez energie z Tamehu Liberty Ostrava nenastartuje vysokou pec.

Hodně se nyní rovněž skloňuje osm miliard korun, které Liberty Ostrava napůjčovala jiným firmám z holdingu. Jak tyto půjčky do zahraničních společností skupiny vnímáte?

Vychází to ze standardního korporátního systému, který to umožňuje. A všechny korporace toho využívají. Dělal to i předchozí vlastník ArcelorMittal. Samozřejmě se nám to ale nelíbí. Nemůžeme s tím však nic udělat. Postupují totiž v rámci zákona.

Vy jste členem dozorčí rady. Řešily se tam někdy tyto půjčky?

Řešily. Toto téma vždycky otevírám já. Vždycky ale dostanu odpověď, že vlastník využívá prostředky podle svého uvážení.

Máte již informace o tom, zda se tyto peníze vrátí zpátky a kdy to bude?

Nemám, ale chci se tyto informace dozvědět. Požádal jsem proto o svolání dozorčí rady. S tím však musí souhlasit celá dozorčí rada. Zatím nemám reakci od ostatních dvou členů dozorčí rady, že s jejím svoláním souhlasí.

Od zaměstnanců zaznívá, že odbory mohly být aktivnější, mohly současnou situaci předjímat a lépe se na všechno připravit. Co na tuto kritiku jako zástupce odborů říkáte?

My jako odbory jsme na rizika upozorňovali již před čtyřmi lety. A celé čtyři roky jsme to dělali dál. Ale máme omezené možnosti. Stali jsme se rukojmím jak pana Gupty, tak pana Mittala (bývalý majitel ostravských hutí Lakšmí Mittal, respektive jeho koncern ArcelorMittal je nadále spolumajitelem dodavatele energií pro Liberty firmy Tameh Czech, pozn. red.).

Reklama

Doporučované