Hlavní obsah

Vláda porušila zákoník, tvrdí odbory. Volají po dialogu

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Odborové svazy jednaly o společném postupu v reakci na dopady konsolidačního balíčku na zaměstnance. Opatření se dotknou například benefitů a daňového zatížení.

Článek

Zaměstnanci jsou jednou ze skupin, na které dopadá vládní balíček, jenž má konsolidovat veřejné finance. O společném postupu v reakci na úsporný balíček ve středu dopoledne jednaly odborové svazy sdružené v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS).

„Když byl zveřejněn balíček, varovali jsme, že se situace zhorší. Je to tady. Není možné, aby vláda řešila inflaci a řešení přenášela na zaměstnance a veřejnou správu,“ říká předseda ČMKOS Josef Středula.

Odbory budou o balíčku jednat s ministry a premiérem. ČMKOS si stěžuje na to, že s nimi vláda o úsporných záměrech nedebatuje, a hrozí protesty kvůli případnému snížení platových tarifů ve veřejném sektoru. Navržené změny měla vláda s odbory projednat předem, a podle nich tak došlo k porušení zákoníku práce. „Dáme návrh a podání Státnímu úřadu inspekce práce pro porušení zákoníku práce ze strany vlády,“ komentoval to Středula.

„Jsme ve stávkové pohotovosti a hodláme se bránit všemi možnými způsoby,“ dodává Pavel Bednář, místopředseda Odborového svazu orgánů a organizací. Důsledkem vládního balíčku je podle odborů zhoršení zdravotní péče, vzdělávání, kultury či využití volného času u zaměstnanců.

Středula vládě vzkázal, aby nepochybovala o odhodlání odborů. Měla by s nimi situaci řešit nikoli monologem, ale dialogem. „Po tom voláme,“ dodal.

Úspory padnou na zaměstnance, tvrdí odbory

Kabinet podle odborářů převedl disproporčně velkou část úspor na zaměstnance. „Procenta sem, procenta tam, vládní úspory mohou nenávratně poškodit veřejnou správu a občany. Vláda hodí disproporčně velkou část úspor na zaměstnance a tvrdí, že hodlá šetřit na sobě,“ uvedl na tiskové konferenci Bednář.

Navrhované změny v balíčku zahrnují například zvýšení daňového zatížení zaměstnanců, zrušení zaměstnaneckých benefitů či škrty v platech ve veřejné správě. S těmito opatřeními odbory nesouhlasí, a proto budou jedněmi z hlavních témat úterního jednání.

Znovuzavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta má do státní kasy přinést asi třináct miliard korun. Podle Ministerstva financí by zaměstnanec s průměrnou hrubou mzdou, která činí 40 353 Kč měsíčně, každý měsíc odvedl 242 Kč. Ročně to dělá 2904 Kč.

Žádné změny DPH, žádné rušení zvýhodnění benefitů

Mělo by také dojít ke změnám v DPH. „Myslím si, že celá úprava DPH by měla být vymazána, protože návrh, který připravila vláda, zvyšuje deficit veřejných financí a zdražuje spotřebu. Není pro to žádný důvod. Efekt pro veřejné finance je minusový a není důvod, aby to tam bylo,“ popisuje Středula.

Kabinet také navrhuje zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Podle vlády jde o selektivní daňovou výjimku, kterou uplatňují hlavně větší zaměstnavatelé.

„Naprosto nesmyslná úprava. 94 procent zaměstnavatelů v rychlém průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů řeklo, že nebudou dále poskytovat tyto benefity. To je další dopad, který vláda připravuje na atmosféru ve firmách s přímým dopadem na poskytovatele služeb, které z toho těží,“ pokračuje šéf odborářů.

Lidé v rámci těchto výhod mohou navštěvovat fitcentra, vzdělávat se, využívat příspěvků na zdravotní péči, nebo zařizovat dětem letní tábory. Pokud by došlo ke zrušení benefitů, mělo by to dopad nejen na pohodu a zdraví zaměstnanců, ale také například na návštěvnost sportovišť, která by na tom v důsledku tratila. „V tomto případě je ohroženo malé a střední podnikání v kultuře, ve sportu, v péči o děti,“ dodává Středula.

Vláda chce také zrušit odpočet za členské příspěvky odborům. Upozornila, že jde o vysoce selektivní výjimku pro jednu organizaci, zatímco třeba členové různých neziskovek na nic takového nárok nemají.

Středula uvedl, že se v současné době zvyšuje počet žádostí o dávky, protože lidé nemají jinou možnost. „Toto není cesta České republiky na Západ, ale opačným směrem. A my si to nepřejeme,“ říká.

Rušení benefitů a podpory firem považují odbory za „nebezpečné“, protože mohou mít další dopad na ceny. „Snížená podpora se promítne do cen, které se promítnou do růstu inflace v příštím roce,“ dodává Středula.

Vláda už dříve avizovala, že žádné podstatné změny ve svých návrzích dělat nechce. V květnu představila důchodovou reformu a 55 opatření, která mají konsolidovat veřejné finance. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by příští rok měla opatření snížit schodek rozpočtu o 94 miliard Kč, v roce 2025 by mělo jít o 147 miliard Kč.

Reklama

Doporučované