Hlavní obsah

Philip Morris loni stoupl zisk na 3,6 miliardy. Firma vsadila na IQOS

Ilustrační snímek

Reklama

Společnosti Philip Morris ČR loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,4 procenta na 3,6 miliardy Kč. Představenstvo navrhuje výplatu hrubé dividendy 1310 Kč na akcii, tedy stejně jako za rok 2021.

Článek

Odbyt nahřívaných tabákových výrobků a výrobků určených ke kouření v Česku a na Slovensku klesl společnosti Philip Morris ČR o 2,7 procenta na 11,2 miliardy kusů. Celkový počet uživatelů bezdýmných alternativ se ale loni meziročně zvýšil v ČR téměř na 570 000 a na Slovensku na více než 290 000.

Přední výrobce a prodejce tabákových výrobků v zemi vykázal čistý zisk 3,6 miliardy Kč, tedy o 3,4 procenta více než rok předtím. Představenstvo navrhuje výplatu hrubé dividendy 1310 Kč na akcii, tedy stejně jako za rok 2021. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 11 procent na 20,9 miliardy Kč.

„S přihlédnutím k řadě výzev byl z finančního hlediska rok 2022 pro Philip Morris ČR a.s. úspěšný. I přesto, že jsme tak jako ostatní podniky čelili dopadům války na Ukrajině a složitému makroekonomickému inflačnímu prostředí, dosáhli jsme rekordního objemu výroby v Kutné Hoře a dokázali jsme navýšit celkové tržby i čistý zisk,“ řekla Andrea Gontkovičová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR a.s., dceřiné společnosti Philip Morris International (PMI), která zastřešuje podnikání na trhu v České republice a na Slovensku.

Firma se loni v ČR i na Slovensku soustředila především na rozšiřování nabídky bezdýmných produktů, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Koncem roku užívalo bezdýmné produkty IQOS v obou zemích více než 860 000 kuřáků a 590 000 z nich zcela přestalo s kouřením klasických cigaret.

Celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných tabákových výrobků v Česku v roce 2022 zůstal na 17,4 miliardy kusů, na Slovensku vzrostl o 1,3 procenta na 7,4 miliardy kusů. Philip Morris nadále zůstává lídrem na obou trzích s odhadovaným tržním podílem 40,1 procenta v Česku a 55,5 procenta na Slovensku.

Celkový objem odbytu zahřívaných tabákových náplní vzrostl v Česku o 0,4 miliardy kusů na 2,3 miliardy kusů a na Slovensku o 0,2 miliardy kusů na 1,1 miliardy kusů. Objem odbytu tabákových výrobků určených ke kouření se snížil na 4,8 miliardy kusů v Česku a na tři miliardy na Slovensku. Důvodem je především přechod kuřáků na bezdýmné alternativy na obou trzích.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Reklama

Související témata:

Doporučované