Hlavní obsah

Krabička cigaret kvůli zvýšení daně letos zdraží nejméně o čtyři koruny

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Krabička cigaret letos kvůli zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků zdraží nejméně o čtyři koruny. V obchodech se cigarety s vyšší cenou začnou prodávat v prvním čtvrtletí letošního roku.

Článek

Do konce března musí skončit prodej tabákových produktů s loňskými cenami, které se začnou prodávat za nové, vyšší ceny. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností British American Tobacco Czech Republic (BAT) a české pobočky koncernu Japan Tobacco International (JTI).

Krabička cigaret tak letos kvůli zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků zdraží nejméně o čtyři koruny.

Růst spotřební daně vychází z daňového balíčku, se kterým přišla předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) v roce 2020, kdy ho také schválila Sněmovna. Daň podle něj roste v letech 2021 až 2023 zhruba o pět procent ročně. Nejvyšší skokové zdražení bylo v roce 2020, kdy se daň zvedla o deset procent. V roce 2022 daň na tabákové výrobky do státního rozpočtu přinesla 59,35 miliardy Kč, v roce 2021 to bylo 56,22 miliardy Kč.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček v lednu upozornil, že loňský výnos ze spotřební daně na tabák zůstal za očekáváním státu. Jedním z důvodů je podle něj to, že po opakovaném zvýšení sazby této spotřební daně se zmenšil cenový rozdíl mezi krabičkou cigaret v Česku a v Německu a v Rakousku, takže ubylo Němců a Rakušanů, kteří si jezdili nakupovat levnější tabákové výrobky do Česka.

Mluvčí JTI Jiří Sochor uvedl, že letos lze očekávat pokračování dlouhodobého trendu, kdy lidé přechází k levnějším cigaretám nebo kvůli nižšímu zdanění k zahřívanému tabáku, elektronickým cigaretám nebo nikotinovým sáčkům.

Doplnil, že firmy musí krabičky s předchozí sazbou daně stahovat z obchodů a likvidovat, což je pro stát spíš nevýhodné vzhledem k tomu, že na zlikvidované cigarety vrací spotřební daň a jde o náročný logistický proces. „Většina členských zemí EU již od uvádění pevné ceny na tabákové nálepce upustila a cena se stanovuje elektronicky, inzercí v novinách nebo podobně. Což je mimochodem i výhodnější pro stát, protože dříve vybírá vyšší sazbu spotřební daně – odpadá totiž ono stávající tříměsíční přechodné období,“ řekl.

Alternativy ke klasickému „cigáru“ jedou

Mluvčí BAT Tomáš Tesař rovněž uvedl, že podle statistik společnosti stoupá zájem o její zařízení na zahřívání tabáku. Na českém trhu prodává zařízení glo, které podle Tesaře nabízí kuřákům výrazně levnější alternativu proti klasickým cigaretám. „Zatím stále zůstávají na doporučené maloobchodní ceně 85 Kč, což představuje rozdíl téměř 50 Kč na krabičku ve srovnání s cigaretami. Spočítali jsme, že pokud kuřák přejde z cigaret na naše zařízení glo, tak při průměrné spotřebě může ušetřit až 9000 korun ročně,“ uvedl.

V ČR se prodává také zařízení IQOS konkurenční společnosti Philip Morris, která loni ve výroční zprávě uvedla, že počet uživatelů v ČR a na Slovensku byl v polovině roku 2022 zhruba 830 000. Na trhu je také zařízení blu od společnosti Imperial Brands.

Tesař doplnil, že na nikotinové sáčky přešlo více než 100 000 dospělých kuřáků v Česku a lze sledovat, že přesuny uživatelů k alternativám na českém trhu jsou nevyhnutelné. Dodal, že firma jako závažný problém vnímá nelegální pašované nebo padělané cigarety na českém trhu. „Nejvíce alarmující přitom není současná incidence, ale potenciál k růstu, který černý trh s tabákovými výrobky v ČR má. Hlavní příčiny tohoto trendu vidíme dvě - vysoká inflace a z ní plynoucí snaha ušetřit spolu s rozdílnou cenovou hladinou mezi ČR a sousedním Polskem,“ řekl. Upozornil také na to, že k nákupu padělků může vést snaha ušetřit, lidé by si podle něj ovšem měli uvědomit, že takové produkty často vznikají za velmi špatných hygienických podmínek.

Reklama

Doporučované