Hlavní obsah

Pod strop se dostane i ČEZ. Ale více než milionu zákazníků se to netýká

ČEZ zveřejňuje nové ceníky. Ilustrační foto.

Reklama

Největší dodavatel energií v Česku ČEZ nabízí nové ceníky. Pokles cen na burze zohlední v produktech s fixací na dva a tři roky, kde ceny klesnou pod vládní stropy. Zákazníci se smlouvou na dobu neurčitou si na pokles počkají.

Článek

Dodavatelé energií se od začátku roku předhánějí v tom, kdo nabídne cenu hlouběji pod stropem. Nové ceníky zveřejnila už většina velkých obchodníků a ve čtvrtek se k nim připojil i ČEZ.

„Vždy jsme říkali, že pokud budou velkoobchodní ceny klesat, budeme na to pružně reagovat a snižovat naše ceny. To nyní děláme,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Největší tuzemský dodavatel energií upravil ceníky u elektřiny i plynu s fixací na dva a na tři roky. Nové produkty nabízí nově příchozím zákazníkům a těm, kterým fixace končí a chtějí si prodloužit smlouvu. Aktuálně má u ČEZ smlouvu s fixací zhruba 1,5 milionu klientů, brzy skončí stovkám tisíc z nich.

Úspora oproti stropu bude opravdu výrazná. V případě tříleté fixace se zákazník topící plynem dostane až na 1500 korun za MWh, což je o 1000 korun a 40 procent níže, než jsou zastropované ceny.
Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej

„Úspora oproti stropu bude opravdu výrazná. V případě tříleté fixace se zákazník topící plynem dostane až na 1500 korun za MWh bez DPH, což je o 1000 korun a 40 procent níže, než jsou zastropované ceny. Domácnost bydlící v rodinném domě, která topí plynem, takto ušetří oproti stropu cca 10 000 korun ročně. U elektřiny bude úspora oproti stropu až 700 korun na megawatthodinu bez DPH,“ popisuje Kadlec a dodává, že ceny elektřiny nejdou dolů tak rychle jako ceny plynu.

Cena bude zákazníkům postupně klesat, přičemž se do ní bude promítat očekávaný pokles cen na trzích. U ČEZ jde o nový koncept ceníků.

Například pokud zákazník topí plynem a sjedná si produkt na tři roky, 1. rok zaplatí 2500 Kč za MWh, další rok 2090 Kč za MWh bez DPH a třetí rok 1500 Kč za MWh bez DPH. U elektřiny v sazbě D02d pak bude zákazník platit 5000 Kč za MWh bez DPH, druhým rokem zaplatí 4690 Kč a 4332 Kč za MWh poslední rok.

Konkurence už ale začíná promítat pokles cen na burze i odběratelům, kteří mají sjednaný produkt na dobu neurčitou. Nedávno tak učinil například E.ON a Innogy. ČEZ však kvůli své nákupní strategii touto cestou nejde a pokles cen se chystá zohlednit až příští rok.

Produkt na neurčito má u ČEZ více než polovina z jeho více než tří milionu zákazníků. Pro ně nyní platí zastropované ceny ve výši 5000 Kč bez DPH za MWh silové elektřiny a 2500 Kč bez DPH za MWh plynu. Mohou však přejít na nové ceníky s fixací. „Produkt je samozřejmě otevřený i zákazníkům s ceníkem na dobu neurčitou,“ dodává Kadlec.

ČEZ Prodej plánuje ostatní ceníky během letošního roku pravidelně aktualizovat a pokud budou velkoobchodní ceny energií pokračovat v poklesu, chystá se dále snižovat koncové ceny pro zákazníky.

Loni byly ceny energií na burze výrazně rozkolísané. Od začátku roku 2023 se však velkoobchodní ceny elektřiny i plynu začaly uklidňovat a v posledních týdnech klesaly. Elektřina se dostala k 165 eurům za MWh, u plynu dokonce pod 66 eur za MWh.

„Je vidět, že opatření, která přijala Evropská unie a Česká republika a na jejichž realizaci se ČEZ podílí, fungují a vedou k tomu, že ceny energií postupně klesají. Na celoevropské úrovni se daří nahrazovat dodávky plynu z Ruska a k tomu přispívá i terminál LNG v nizozemském Eemshavenu, kde má Česko svůj podíl. Velmi pomáhají také úspory, které zákazníci dělají, za což zákazníkům děkujeme,“ říká Kadlec.

Nižší ceníky u elektřiny i plynu už dříve zveřejnili i další dodavatelé včetně E.ON, Innogy, Centropolu nebo MND.

Reklama

Doporučované