Hlavní obsah

První dodavatel snížil ceny. Milion starých klientů se dostalo pod strop

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pokles cen energií se promítl i do cen pro stávající zákazníky. První dodavatel sníží více než milionu zákazníků částky za elektřinu a plyn pod cenový strop.

Článek

Klesající velkoobchodní ceny energií se promítnou i do ceníků pro stávající zákazníky. Doposud někteří dodavatelé zlevňovali elektřinu a plyn pouze novým zákazníkům.

Společnost E.ON snižuje od 15. února 2023 cenu pod vládou stanovený cenový strop, který činí 6050 Kč za MWh silové elektřiny včetně DPH a 3025 Kč za MWh s DPH odebraného plynu.

Změna se týká zákazníků s produktem na dobu neurčitou, kterých je 1,05 milionu, jak z řad domácností, tak ze segmentu malých podnikatelů.

Oproti aktuálnímu ceníku snižuje E.ON cenu plynu pro stálé zákazníky o 13 procent a cenu elektřiny o 18 procent. U elektřiny tak bude nová cena šest procent pod cenovým stropem, u plynu bude oproti stropu nižší o osm procent.

Speciál: Jak zvládnout krizi

„Přestože nyní máme ceny na rozdíl od mnohých konkurentů jen lehce nad cenovým stropem, přinese snížení standardních ceníků u nejtypičtějších produktů úsporu až několika tisíc korun ročně oproti zastropovaným cenám. Domácnost, která využívá elektřinu pro vytápění, uspoří zhruba 1900 korun ročně a pokud vytápí plynem, mohou se úspory pohybovat až okolo 3750 korun za rok,“ vysvětluje Radek Fišer, vedoucí prodeje energií pro domácnosti v E.ON Energie.

Domácnosti, které mají běžnou spotřebu elektřiny a plynu, uspoří přibližně 760 korun ročně u elektřiny a 860 korun u plynu.

O snížení cen bude E.ON své zákazníky ještě informovat formou dopisu či e-mailem. „Klienti, kteří po snížení cen nebudou mít optimálně nastavené zálohy, se můžou spolehnout na to, že se jim ozveme a zálohy odpovídajícím způsobem nastavíme,“ dodává Fišer.

Na příznivý vývoj cen reagují jako další Moravské naftové doly (MND), které sníží ceny svým stávajícím zákazníkům na základních cenících. Nové ceny zveřejní 7. února 2023 a bude o nich informovat odběratele.

MND současně nabídnou stávajícím zákazníkům možnost zajistit si do budoucna ceny plynu pod vládním stropem, a to na období od 1. ledna 2024 do 31. března 2025.

„Věříme, že současnou úpravu základních ceníků naši zákazníci ocení jako důkaz, že vývoj tržních cen za ně pečlivě hlídáme a průběžně zohledňujeme tak, aby u nás dlouhodobě odebírali skutečně za co nejvýhodnějších podmínek,“ uvádí Jan Sýkora, ředitel marketingu a komunikace MND Energie.

Ke zlevňování se chtějí postupně přidat i další. „Předpokládám, že by některé ceny pod strop spadnout mohly, ale kalkulace bude dokončena tento týden a příští bychom měli znát nové ceny, zejména pro nové zákazníky,“ říká ředitel dodavatele energií Yello Michal Kulig.

„Nové ceníky u řady produktů jak u plynu, tak u elektřiny připravujeme a v blízké době se je chystáme oznámit,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Brzy chce novým zákazníkům představit levnější ceníky s garantovanou cenou i Pražská plynárenská. „Aktuálně připravuje pro zákazníky nové FIX produkty, a to na jeden a dva roky. Cenově budou pod stanoveným cenovým stropem,“ uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Vývoj na energetických burzách totiž po divokém růstu z minulého roku otočil a začal klesat. Dodavatelé jej sledují a vyčíslují jeho dopady na koncové odběratele. „Pro stávající zákazníky probíhá zajištění energie v dlouhodobějším horizontu a stejně jako se zdražení nepromítlo ihned i snížení cen se promítne se zpožděním,“ vysvětluje Kulig.

Společnost E.ON navázala na první snížení z poloviny ledna, které se týkalo ceníku s fixací na tři roky pro nové zákazníky. Podobný krok provedla také innogy, která snížila ceny pod strop u plynu s fixací na jeden rok rovněž pro nové klienty.

„Nové ceny pod cenovým stropem nabízíme také našim stávajícím zákazníků, kterým v letošním roce končí fixované smlouvy. V tuto chvíli má u nás zafixované nízké ceny stále 600 tisíc zákazníků,“  uvedl Martin Chalupský, mluvčí innogy. Přípravu nových ceníků firma nechce komentovat.

Pražská energetika zatím nemá ohledně nových ceníků jasno. „Situaci na trhu pozorně sledujeme. Kalkulujeme možnou novou nabídku pro zákazníky. Jakmile to situace dovolí a bude zřejmé, že pokles cen na velkoobchodním trhu má trvalý charakter, představíme ji zákazníkům,“ říká Karel Hanzelka, mluvčí PRE.

Přestože velcí dodavatelé na vývoj cen začínají reagovat, úplně jako první pokles pocítili zákazníci na spotových produktech, které kopírují ceny na denním trhu. Cenu energií však stále ovlivňuje mnoho faktorů a může se stát, že pokles bude pouze dočasný.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření ČEZ, PRE a MND

Reklama

Doporučované