Hlavní obsah

Další dodavatel zlevňuje energie pod vládní cenový strop

Foto: Pixabay/photomix-company

Ilustrační foto

Reklama

Situace kolem cen energií na velkoobchodních trzích se začíná uklidňovat a dodavatelé pokles postupně promítají do cen pro zákazníky. Již dva nabízejí produkty levnější, než je vládní strop. K E.ON se přidal i innogy.

Článek

Ceny energií na burze začaly klesat. Již několik týdnů v řadě se drží pod vládním cenovým stropem, který má letos lidem pomáhat s vysokými cenami energií. A dodavatelé na pokles začínají reagovat zlevňováním v nových cenících.

Pozitivní cenový vývoj na velkoobchodních trzích nyní promítl do nových cen plynu dodavatel energií innogy. Firma snížila ceny dodávek pro nové zákazníky a pro ty, kterým končí fixované smlouvy. Nový ceník garantuje fixovanou cenu samotného plynu na jeden rok. Ta je podle ceníku firmy ve srovnání se stropem, který vláda nastavila na 2500 Kč bez DPH, o 250 korun nižší.

„Lednový pokles cen plynu na velkoobchodních trzích už nám aktuálně umožňuje nabízet dodávku plynu pod cenovým stropem, který platí od začátku roku. Rodina, která plynem vytápí průměrný domek, s naší novou nabídkou ušetří oproti cenovému stropu tři a půl tisíce korun. Zatím jsme obezřetní a zákazníkům stále nabízíme jen smlouvy na 12 měsíců a pak jim znovu nabídneme novou smlouvu podle aktuální situace,“ říká David Konvalina, ředitel innogy pro maloobchod a marketing.

Za jednu megawatthodinu samotného plynu zákazníci zaplatí 2290 Kč bez DPH, pokud na plynu pouze vaří, pokud surovinu používají i pro vytápění, klesá cena na 2250 Kč bez DPH. K této ceně se však ještě připočítávají regulované položky.

Jako první začal od ledna nabízet produkt levnější, než je vládou stanovené maximum, dodavatel E.ON, a to jak u elektřiny, tak u plynu.

„Díky naší nákupní strategii, kdy nespekulujeme a nakupujeme energie průběžně a dopředu, jsme byli aktuálně schopni zareagovat na požadavky zájemců, kteří hledají stabilního dodavatele a jistotu ceny elektřiny nebo plynu po delší období, a vytvořili jsme akviziční produkt, který je v dnešní době na trhu neobvyklý, a dá se říct, ojedinělý, protože je pod cenovým stropem,“ uvedl k nabídce ymluvčí E.ON Roman Šperňák.

Ještě v prosinci přitom dodavatelé nepočítali s tím, že by cena klesla pod strop. Naopak byli přesvědčeni o tom, že zákazníkům letos zastropují ceny na 6050 Kč u elektřiny a 3025 Kč u plynu včetně DPH. „Díky aktuálnímu poklesu nákupních cen jim v příštích dnech rozešleme výhodnější nabídku s cenou pod vládním stropem,“ dodává Konvalina.

Odběratelé plynu od innogy tak podle výpočtu firmy ušetří 3500 Kč za rok oproti vládnímu stropu. Pokud plyn využívají pouze na vaření, za MWh zaplatí 2290 Kč včetně DPH. Plyn k ohřevu vody vyjde na 2 643 Kč za MWh s DPH a k vytápění bude stát 2 588 Kč za MWh. 600 tisíc zákazníků innogy však má stále zafixovanou cenu z předchozích let.

Podle innogy je nový ceník doboru zprávou jak pro nové klienty, tak pro státní rozpočet, neboť na nově uzavřené smlouvy s fixací na rok nebude muset stát vyplácet kompenzace.

Za aktuální pokles může především teplejší počasí a snižování spotřeby. Velkoobchodní trhy jsou však v současnosti stále ještě špatně předvídatelné. „Jak se bude situace vyvíjet dál v dlouhodobém horizontu, to v tuto chvíli nedokážeme vzhledem k volatilitě na trhu říct a byla by to pouze spekulace,“ říká Šperňák.

Průměrná cena elektřiny na spotu byla v prosinci 6096 Kč za MWh, v tomto měsíci se nyní drží kolem 3023 Kč za MWh. Pokles je patrný i u plynu, kdy v lednu stojí na burze 66,7 eura za MWh, v prosinci to bylo 115,8 eura za MWh.

Pro případné další zlevňování energií je klíčové, aby se současný trend na evropských energetických burzách udržel delší dobu a ceny se stabilizovaly.

Reklama

Doporučované