Hlavní obsah

Ceny energií klesají. Až na jednu výjimku to zákazníci zatím nepocítí

Foto: Shutterstock

Současný pokles velkoobchodních cen energií se do ceníků promítne se zpožděním.

Reklama

Vývoj cen energií na burze otočil. Nyní jsou pod úrovní vládního stropu. Většina dodavatelů však pokles promítne do ceníků až se zpožděním. Ale jeden z velkých obchodníků už novým zákazníkům nabízí cenu pod vládním stropem.

Článek

Cena energií na burze postupně klesá. Průměrná cena elektřiny na spotu se tento měsíc pohybuje na úrovních z roku 2021. Lednový průměr u elektřiny je letos 2897 Kč, minulý rok dosahoval 4397 Kč za MWh. Cena plynu se nyní pohybuje kolem 66,5 euro za MWh, v lednu 2021 průměrná cena činila 84,3 eura za MWh.

V průběhu minulého roku cena energií značně kolísala. Výrazný skok zaznamenala v březnu, kdy cena elektřiny stoupla na 6259 Kč za MWh a plyn na 131,9 eura za MWh, v srpnu pak dosáhla maxima 11 707 Kč za MWh elektřiny a 231,9 eura u plynu. Od té doby ceny klesají.

V současné době se na ceně pro koncového zákazníka odráží nákupy elektřiny realizované převážně v roce 2022.
Karel Hanzelka, mluvčí Pražské energetiky

Dodavatelé energií situaci na trhu sledují, ale vzhledem ke konzervativní nákupní strategii největších hráčů se aktuálně klesající ceny na burzách nepromítnou do koncových ceníků pro zákazníky.

„Nákup elektřiny je ze strany obchodníků dlouhodobý a poměrně složitý proces. Dodavatelé elektřinu nakupují s předstihem, často rok i více dopředu,“ říká mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka.

Velkoobchodní ceny na burze se proto v cenách pro koncové zákazníky projevují s určitým zpožděním. „V současné době se na ceně pro koncového zákazníka odráží nákupy elektřiny realizované převážně v roce 2022,“ uvádí Hanzelka. Letošní nákupy za nižší ceny, pakliže se cena na současné úrovni udrží déle, se tak propíší do cen zákazníků příští rok.

Jak se bude cena dále vyvíjet však dodavatelé stále nedokážou predikovat vzhledem k trvající volatilitě. „Byla by to pouze spekulace,“ říká mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Aktuální burzovní ceny pro dodávky elektřinu v roce 2023 a 2024 také klesají. „Ledy se postupně prolamují. Ceny jsou o téměř 1000 Kč za MWh nižší než státem zastropované ceny elektřiny (5000 Kč bez DPH, pozn. red.). U plynu, kde je strop ve výši 2500 Kč bez DPH, je procentuální rozdíl ještě výraznější a aktuální dodávky plynu pro tento a příští rok se pohybují kolem 1600 až 1700 Kč za MWh bez DPH,“ říká Jan Béreš ze společnosti Ušetřeno.cz.

Nyní nabízíme ceník Standard, aktuálně jsou však připravovány nové cenové produkty, které brzy budeme našim zákazníkům postupně představovat.
Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské

Obchodníci ještě vyčkávají na další vývoj cen. O zlevnění produktů rozhodne to, zda se velkoobchodní cena udrží na nižší úrovni delší dobu. „Pokud bude stabilní pokles velkoobchodního trhu, připravíme dlouhodobé (dvouleté a tříleté) produkty s odpovídající cenou,“ říká Hanzelka.

Snižování cen bude probíhat s odstupem také u Pražské plynárenské, která do ceníků promítne až dlouhodobější vývoj na velkoobchodním trhu. „Nyní nabízíme ceník Standard, aktuálně jsou však připravovány nové cenové produkty, které brzy budeme našim zákazníkům postupně představovat,“ říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Většina zákazníků nyní platí zastropované ceny energií a ani noví zákazníci nejsou výjimkou. „Pokud se budou velkoobchodní ceny dlouhodobě vyvíjet příznivě, tak na to samozřejmě zareagujeme a pokles cen zohledníme i v koncových cenících. To ostatně děláme vždy a například během covidu jsme zlevňovali jak elektřinu, tak plyn,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Společnost E.ON však začátkem týdne jako první začala nabízet produkt za nižší cenu, než jakou garantuje stát. Po dobu tří let garantuje v nejběžnější sazbě D02d cenu elektřiny 4746 Kč za MWh bez DPH, což je za silovou elektřinu v porovnání s vládním stropem o 254 Kč méně.

„Díky naší nákupní strategii, kdy nespekulujeme a nakupujeme energie průběžně a dopředu, jsme byli aktuálně schopni zareagovat na požadavky zájemců, kteří hledají stabilního dodavatele a jistotu ceny elektřiny nebo plynu po delší období, a vytvořili jsme akviziční produkt, který je v dnešní době na trhu neobvyklý, protože je pod cenovým stropem,“ říká Šperňák.

Tento produkt E.ON aktuálně nabízí svým novým zákazníkům. „Stále platí, že současné ceny energií na trzích jsou vysoké a produkty s fixací na delší dobu nejsou pro každého. V současnosti je jejich cena výhodná, protože je lehce pod cenovým stropem, a konzervativnější zákazníci chtějí mít jistotu i v případě, že zastropování za rok skončí a ceny na trzích porostou,“ říká Šperňák.

Byť se nyní produkt jeví jako zajímavý, může se proměnit v past. Odběratelé musí pamatovat na to, že zafixovaná cena jim bude platit ještě příští tři roky.

„Musí přijmout fakt, že jim tato cena bude platit i v případě, kdy ceny na trzích naopak dlouhodobě poklesnou, a my budeme moci snížit standardní ceníky našim stávajícím zákazníkům,“ upozorňuje Šperňák.

Ostatní dodavatelé však mají v nabídce stále ceníky, které převyšují cenový strop. Určitou výhodu ale v těchto týdnech mají zákazníci na tzv. spotovém tarifu, který zohledňuje dění na denním trhu.

Cena na spotu se drží na podstropové úrovni a zákazníci tak platí méně a stát nemusí nic doplácet. Pokud by však cena vzrostla, odběratele před velkým výkyvem kryje vládní limit. Až opatření v podobě zastropování na přelomu roku skončí, ceny mohou být opět vysoko a zákazníky na spotu před výkyvy nic neochrání.

Aktualizace: v textu jsme upravili rozdíl v nabídce společnosti E.ON v porovnání s vládním cenovým stropem

Reklama

Doporučované