Hlavní obsah

Podnikatelská nálada v Německu je nejhorší za dva a půl roku. A bude prý hůř

Foto: Shutterstock.com

Firmy a podnikatelé podle ankety předpokládají, že situace se ještě zhorší. Ilustrační foto.

Reklama

Nálada německých podnikatelů se soustavně zhoršuje. V září klesla ve všech oblastech - průmyslu, službách, obchodu a stavebnictví. Nálada je nejhorší od května 2020.

Článek

Podnikatelská nálada v Německu se v září opět výrazně zhoršila a je teď na nejnižší úrovni od května 2020. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v pondělí zveřejnil mnichovský ekonomický institut Ifo. Ten uvedl, že výhled na nadcházející měsíce zůstává pesimistický, neboť podniky hodnotí svou současnou situaci jako špatnou. Kvůli energetické krizi navíc v Německu podle centrální banky sílí známky recese. Hospodářský propad očekává Ifo v nadcházejícím roce.

„Nálada v německém hospodářství se výrazně zhoršila. Index podnikatelské nálady Ifo se v září propadl na 84,3 bodu z 88,6 bodu v srpnu. To je nejnižší hodnota od května 2020,“ uvedl institut. V květnu před dvěma lety se německá ekonomika potýkala s karanténními uzávěrami a pandemickými omezeními, nyní stojí za důvodem skepse hospodářské dopady ruské invaze na Ukrajinu a s tím související nejistota v zásobování energiemi.

Propad nálady Ifo zaznamenal ve všech čtyřech hodnocených hospodářských odvětvích, kterými jsou zpracovatelský průmysl, služby, obchod a stavebnictví. Firmy a podnikatelé podle ankety předpokládají, že situace se ještě zhorší. To dokládá rovněž index očekávání, který v září klesl na 75,2 bodu. To je proti srpnu propad o 5,3 bodu.

Německá ekonomika vykazuje čím dál více známek blížící se recese, důvodem je podle centrální banky zejména energetická krize. Situace kvůli nejistým dodávkám plynu z Ruska zůstává napjatá, ačkoli německý kancléř Olaf Scholz a ministr hospodářství Robert Habeck společně ujišťují, že Německo má díky zásobám a novým dodavatelům velkou šanci nadcházející zimu úspěšně přestát.

Energetická krize nicméně na hospodářství tvrdě doléhá. Ifo předpokládá, že německá ekonomika se ve třetím kvartálu po dvou čtvrtletích růstu dostane do stagnace a v závěrečném čtvrtletí se propadne o 0,2 procenta. Na celý letošní rok sice institut počítá s růstem o 1,6 procenta, na příští rok ale očekává propad o 0,3 procenta.

Reklama

Doporučované