Hlavní obsah

Ropa Družbou teče, jenže ne do Česka

Foto: Shutterstock.com

Jižní částí ropovodu Družba přitéká ruská ropa do Česka, Slovenska a Maďarska. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Na začátku srpna přestala jižní částí ropovodu Družba proudit ropa kvůli tranzitním poplatkům na Ukrajině. Nyní jsou dodávky podle ruského ropovodního monopolu Transněfť obnoveny. Jenže do Česka ropa neteče.

Článek

Ruská společnost Transněfť obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede na Slovensko, do Maďarska a do České republiky. S odvoláním na vedení ruského podniku o tom informovala agentura RIA. Jižní větev byla mimo provoz od čtvrtka minulého týdne, kdy Ukrajina tranzit zastavila.

„Čerpadla pumpují, zapnuli jsme je v 16:00 (moskevského času, tj. v 15:00 našeho času),“ řekl ruské agentuře Igor Djomin z vedení Transněfti. Ta je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku.

Dodávky ropy ropovodem Družba do Česka jsou zatím stále přerušeny, řekla ČTK po 16:00 Barbora Putzová, mluvčí společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL.

Dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba do České republiky obnoveny nebudou, napsal později ČTK slovenský přepravce ropy Transpetrol. „Dodávka do ČR nebude obnovena,“ uvedla ředitelka kanceláře šéfa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Sdělila také, že dodávky ropy na Slovensko byly obnoveny a že ropa se již nachází na slovenském území.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na twitteru uvedl, že výpadek dodávek ropy přes ropovod Družba nijak neomezuje výkon českých rafinerií. Dodal, že s Polskem hledá řešení, jak obnovit tok ropy do Česka, které bude vhodné po právní i technické stránce.

„V případě nutnosti má stát také k dispozici strategické rezervy na téměř 90 dnů. Kromě toho bude v příštích měsících možné využít část volné kapacity ropovodu TAL, prostřednictvím kterého by bylo možné ropu do rafinerie v Litvínově během několika týdnů dopravit,“ napsal Síkela. Transalpinským ropovodem (TAL) je do České republiky přiváděna ropa z italského Terstu.

Český zpracovatel ropy Unipetrol uvedl, že má dostatek zásob na několik dní. „Rafinerie skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou mají zajištěnou surovou ropu pro svůj provoz. V současné době je produkce na plánované úrovni, a dochází tak k nepřetržitým dodávkám palivových produktů na český trh. Jak jsme již informovali dříve, skupina Orlen v posledních letech úspěšně diverzifikovala své dodávky surové ropy a testovala využitelnost různých druhů surové ropy ve svých rafineriích. Máme rozsáhlou databázi dodavatelů z Evropy i mimo náš kontinent, se kterými jsme v posledních čtyřech letech navázali silné obchodní vztahy,“ řekl ČTK mluvčí Unipetrolu Michal Procházka.

Vinu nenese ani Rusko, ani Ukrajina, zní ze Slovenska

Ukrajina ve středu potvrdila, že dostala na bankovní účet poplatek za tranzit ruské ropy přes své území dál do Maďarska a na Slovensko. Oznámila to ruská společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku.

Tranzit ropy minulý týden zastavila Ukrajina, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze údajně odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík ve středu řekl, že vinu za tuto situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina, problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Jižní větví ropovodu Družba proudí ropa i do České republiky

Cena ropy Brent po ohlášení zastavení dodávek ruské ropy přes jižní větev ropovodu Družba v úterý vzrostla zhruba o tři dolary na 98 dolarů (asi 2350 Kč) za barel, následně se ale vrátila opět k 95 dolarům (asi 2280 Kč) za barel. Řekl to ČTK analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko prostřednictvím jižní větve Družby obvykle dodává zhruba 250 000 barelů ropy denně. Hlavními odběrateli jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a také MOL spolu se Slovnaftem.

Evropská unie se už dříve dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později také ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, podle Bratislavy Slovensko ovšem získalo trvalou výjimkou na dovoz ropy Družbou pro vlastní potřebu. Bratislavská rafinerie Slovnaft většinu své produkce ale vyváží. Zmíněné embargo je součástí protiruských sankcí.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření společnosti Mero.

Reklama

Související témata:

Doporučované