Hlavní obsah

Praha chce dohnat Vídeň a oprášila letitý plán

Hostem SZ Byznys byl Roman Muška, ředitel Prague Convention Bureau.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha se po letech vrací k plánu na novou výstavní halu poblíž stanice metra Vyšehrad. Projekt by městu pomohl znásobit kongresovou turistiku, na cenovce však bude částka přesahující miliardu.

Článek

Jedničkou na trhu kongresů a velkých výstavních akcí je v aktuálním žebříčku Vídeň. S počtem 162 prestižních konferencí během roku se stala světovým vítězem.

„Také investice ze strany rakouského státu a hlavního města do kongresového segmentu jsou nepoměrně vyšší než v současné době v Praze,“ říká Roman Muška, ředitel Prague Convention Bureau. Společnosti, která se snaží lákat do české metropole organizátory prestižních kongresů a dalších akcí.

Nejžádanější kongresové destinace 2022

PořadíMěstoZemě
1.VídeňRakousko
2.LisabonPortugalsko
3.PařížFrancie
4.BarcelonaŠpanělsko
5.PrahaČeská republika

Zdroj: Mezinárodní kongresová asociace ICCA

„Chybí nám konferenční centrum, které by mohlo nabízet dostatečné výstavní plochy, například pro výstavy, které jsou připojeny k těm mezinárodním vědeckým kongresům, dlouhodobě se hovoří o přístavbě výstavní haly u Kongresového centra Praha,“ uvedl Roman Muška.

Zmiňovaný hendikep si však hlavní město uvědomuje. O tom, že potřebuje větší výstavní prostory, se mluví více než 20 let.

Teď v sídle pražského magistrátu na Mariánském náměstí znovu vytáhli na stůl ambiciózní plán, který vznikal za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Jde o projekt „Nového Kongresového centra Praha“, jehož vítězný návrh vybrala mezinárodní komise už na podzim 2017. Jenže do plánů zasáhla covidová pandemie.

Podle informací SZ Byznys o něm nyní intenzivně jednají zástupci města i státu. „Toto téma je momentálně znovu na stole a doufejme, že to dopadne dobře,“ potvrdil také bez dalších podrobností Roman Muška z Prague Convention Bureau.

Podle jeho slov by takový projekt významně zvýšil pražskou kongresovou logistiku. A ta bývá pro mnoho organizátorů velkých kongresů klíčovým parametrem, společně s historickou a kulturní atraktivitou daného města. Problémem ale může být aktuální cena - rozhodně přes miliardu korun. Jen ceny stavebních prací od roku 2017 významně vzrostly.

Nové Kongresové centrum Praha (plány z roku 2017)

  • O projektu rozšíření Kongresového centra Praha se začalo mluvit v roce 2015. Hlavním důvodem byly nedostatečné kapacity areálu pro pořádání velkých výstav a kongresů.
  • Vyhlášená urbanisticko-architektonická soutěž se týkala nejen dostavby výstavních prostor, ale úpravy celé lokality včetně Pankráckého náměstí a návaznosti na blízkou magistrálu.
  • Mezinárodní porota vybrala na podzim 2017 vítěze: návrh barcelonského ateliéru OCA, který pracuje se skleněným kvádrem, usazeným na pilotách, propojeným s původní budovou. Dovnitř mělo vést několik lávek.
  • Předsedou poroty byl architekt Petr Hlaváček, dnešní náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje, členkou byla i tehdejší primátorka Adriana Krnáčová. Celkem se sešlo 76 návrhů.
Foto: OCA Architects

Takto si architekti z OCA Architects představují podobu nového Kongresového centra.

Celý rozhovor s Romanem Muškou najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované