Hlavní obsah

Ptačí chřipka kosí chovy, ale obchody nemají důvod zdražit vejce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve třech komerčních velkochovech probíhá likvidace více než sta tisíc zvířat. Přesto epidemie ptačí chřipky nedosahuje takové síly, aby ovlivnila ceny vajec.

Článek

V prosinci 2022 ptačí chřipka pokosila přes tři čtvrtě milionu kusů drůbeže v největším tuzemském velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Byla to katastrofa pro farmu, která vyčíslila škody přes 200 milionů korun. Ale dopady nákazy, která se každoročně vrací, nesli i zákazníci ve výrazně vyšší ceně vajec.

Cena deseti vajec po masivním výskytu ptačí chřipky v tomto chovu vyskočila v lednu z 50 na 56 korun a situace se uklidnila až v březnu 2023.

V minulém roce byla situace ve srovnání se současným stavem výrazně horší i kvůli výpadku vajec v Polsku, Německu, Nizozemsku a Francii. Nyní však obchodníci nemají žádné pádné argumenty pro navyšování ceny vajec – nákaza totiž zasáhla především exportní rozmnožovací chovy a počet zvířat, která se musí usmrtit, je pětkrát nižší.

Ptačí chřipka letos zatím zasáhla tři komerční velkochovy. Veterináři usmrtí 93 tisíc kusů drůbeže na dvou farmách společnosti Mach Drůbež v Kosoříně na Orlickoústecku a ve Skleném na Svitavsku. Influenza zasáhla také chov společnosti AGRO-V ve Valdíkově na Třebíčsku, kde chovají 50 tisíc kachen. Celkem tedy jde o 143 tisíc kusů drůbeže, zatímco bilance konce roku 2022 a celého roku 2023 byla 860 tisíc kusů.

„V rozmnožovacích chovech je 93 tisíc z 2,51 milionu kusů v České republice, což je zatím nic vzhledem k tomu, že je soběstačnost v produkci násadových vajec masné drůbeže hodně nad sto procenty,“ uklidňuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Česko hodně násadových či jednodenních kuřat exportuje.

Také chov kachen nepředstavuje žádné riziko, které by se mělo projevit ve výpadku na trhu a ve vyšších cenách. Celkem chovatelé v tuzemsku mají 5,5 milionu kusů kachen.

Roky s ptačí chřipkou
RokPočet ohnisekUtraceno ptákůNejvětší ohniska
20074170 000Orlickoústecko
20092cca 1000Hodonínsko, Českobudějovicko
201739120 000Chebsko, Strakonicko, Prachaticko
20202137 000Žďársko, Pardubicko
202147cca 500 000Litoměřicko, Královéhradecko
202224cca 780 000Tachovsko
202323cca 80 000Královéhradecko, Středočeský kraj
20243zatím 143 000Orlickoústecko, Svitavsko, Třebíčsko
Zdroj: Státní veterinární správa, ČTK

Problémy to tedy v současnosti představuje hlavně pro farmáře samotné. Likvidace pro ně bude znamenat škody v desítkách milionů korun. Stát jim nahradí materiální škody, ale nepokryje provozní ztráty, jako jsou náklady na výkrm zvířat. Náhradní jednodenní kuřata se zřejmě doplní z Maďarska nebo Slovenska.

Ministr řešil kachny s veterináři

Výskyt v chovu kachen potvrdil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na svém účtu na síti X. V úterý situaci řešil se Státní veterinární správou.

V chovu byla v neděli potvrzena vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1 poté, co v neděli ve dvou z osmi hal začaly kachny masivně hynout. Projevovaly typické příznaky pro ptačí chřipku, jako jsou apatie, průjem a dechové potíže. Veterináři kolem ohniska vymezili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru.

„Budeme muset všechno zlikvidovat. Pro nás to znamená samozřejmě ztrátu a uvidíme, jestli vůbec nějak přežijeme,“ řekl ČTK jednatel společnosti AGRO-V Jan Virag.

Nákazu ptačí chřipkou už firma zažila asi před rokem ve středních Čechách ve svém menším chovu kachen. Ve Valdíkově však chová podstatně více kusů, kachny byly podle jednatele před porážkou. „My jsme měli vyskladňovat v neděli večer a v neděli ráno mi volal ředitel farmy, že je tam tenhle problém,“ popsal.

Likvidace a následná dezinfekce jsou časově náročné, celý proces trvá déle než měsíc. Zvířata se zabíjejí oxidem uhličitým. Ve velkochovu drůbeže ve Skleném veterináři v pondělí usmrtili 20 tisíc kusů drůbeže a v úterý tam probíhá dezinfekce. Na zásahu se podílelo 90 lidí. Do kafilerie se kromě mrtvých zvířat odvezla i vejce.

Další čas vezme naskladnění nových zvířat a jejich vychování do produkčního věku. Postižené chovy se zřejmě obnoví až v květnu.

Reklama

Doporučované