Hlavní obsah

Řetězec se značkou Lee Cooper a Timeout nezvládá dluhy. Za úvěry ručí stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: firmy.cz

Firma Great United Trading zdůvodňuje ztráty dopady státních opatření proti pandemii covidu.

Reklama

Provozovatel téměř pěti desítek prodejen oděvních značek Timeout a Lee Cooper je v platební neschopnosti. Hrozí, že za potíže firmy zaplatí státní pojišťovna EGAP. Ta bankám poskytla záruky za úvěry do výše 241 milionů korun.

Článek

Společnost Great United Trading, která v Česku provozuje 48 obchodů se značkami Lee Cooper a Timeout, nezvládá splácet své závazky. Podala proto na sebe insolvenční návrh. Potíže navrhuje řešit reorganizací. Ta by měla firmě zajistit další fungování, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Firma provozuje obchody v centrech od pražského Palladia až po ostravské Forum Nová Karolina.

„Dlužník je přesvědčen, že řešení jeho úpadku reorganizací je s ohledem na veškeré okolnosti a reálnou představu dlužníka o fungování jeho podniku pro dlužníkovy věřitele i zaměstnance nesporně vhodnější způsob řešení úpadku než konkurs,“ stojí v insolvenčním návrhu, který za firmu podala advokátní kancelář Žižlavský.

Navrhovaná opatření na záchranu Great United Trading

  • restrukturalizace pohledávek věřitelů spočívající v prominutí části dluhů včetně úroků nebo v odkladu jejich splatnosti
  • zachování provozu obchodů, realizace úsporných opatření
  • vstup strategického investora
  • zajištění financování provozu obchodního závodu nebo jeho části

Great United Trading, jejíž mateřská společnost sídlí v Rumunsku, má podle posledních dostupných údajů kolem 230 zaměstnanců. Firma v navrhované reorganizaci počítá se zachováním provozu, ale zároveň předesílá úsporná opatření. Konkrétní podobu reorganizace společnost slibuje představit na schůzi věřitelů.

Celkové dluhy provozovatele obchodů jsou 648 milionů korun. Silné postavení mezi věřiteli mají banky Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Mají v zástavě stoprocentní podíl, který ve firmě od léta 2020 drží rumunská společnost Montecristo Retail.

Záruky státu

Za půjčky od obou peněžních ústavů se navíc zaručila státní úvěrová pojišťovna EGAP v rámci vládního programu Covid Plus, a to až do výše 241 milionů korun. Zatím však není zřejmé, jestli banky záruky uplatní.

„S ohledem na zachování bankovního tajemství nemohu poskytnout žádné informace,“ reagovala mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Stejně se vyjádřila UniCredit Bank.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2020 měla firma při tržbách kolem jedné miliardy korun prodělek 392 milionů. Společnost zdůvodňuje ztráty dopady státních opatření proti pandemii covidu. Na jejich zmírnění čerpala Great United Trading z různých státních programů kromě výše zmíněné záruky 94 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy.

Provozovatel obchodů Lee Cooper a Timeout není jedinou firmou z módní branže, která v posledních dvou letech čelila finančním problémům. Skončila například skupina C2H, která provozovala značky Pietro Filipi a Kara. Zatímco obchody Pietro Filipi zavřely úplně, Kara se zachránila v insolvenční reorganizaci. Úspěchem skončila také reorganizace české oděvní značky Blažek, jež opět vydělává a splácí dluhy.

Reklama

Doporučované