Hlavní obsah

Ruské banky tušily, co přijde. Chystaly se už v prosinci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Situace na Ukrajině zřejmě povede k ekonomickým sankcím vůči Rusku. Už koncem minulého roku dovezly tamní banky zahraniční měny v hodnotě zhruba sedmi miliard dolarů. Šlo zřejmě o pojistku proti inflaci a poklesu ceny rublu.

Článek

Ruské banky dovezly jen v prosinci bankovky cizích měn v hodnotě pěti miliard dolarů. Odhad zveřejnila ruská ratingová agentura ACRA. Tamní banky sice dovážejí valuty pravidelně, v porovnání s koncem roku 2020 se však příliv zahraničních bankovek zdvojnásobil.

Ruské banky se tímto krokem zřejmě snažily připravit na možné sankce, které obecně zvyšují poptávku po zahraničních měnách.

Podle CNN Business v podobných situacích roste poptávka především po dolarech. Rusové se snaží držet cizí měny především pro případ, že by začala klesat hodnota rublu, což se právě v těchto dnech děje. Valuty jsou však i pojistkou vůči rostoucí inflaci, která může následovat po západních sankcích.

Valery Piven, vrchní ředitel agentury ACRA, řekl pro server Reuters, že už v listopadu dovezly ruské banky zahraniční bankovky v hodnotě 2,1 miliardy dolarů. Vyplývá to z technických zpráv, které banky každý měsíc předkládají ruské centrální bance.

Zájem o hotovost se v Rusku zřejmě zvýší

Spojené státy momentálně zvažují nové sankce vůči Rusku. Jedním z návrhů je, aby některé přední ruské banky přestaly využívat dolarové transakce. Tím se sníží i schopnost tamních bank plnit závazky v dolarech, uvádí CNN Business.

„Poměr devizových aktiv a pasiv držených bankami je regulován centrální bankou a momentálně nevyvolává obavy. Četnost a objem dovozů spíše souvisejí s možným nárůstem poptávky po hotovostní měně,“ řekl Piven.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Banky v zemi dovážejí valuty pravidelně. Především kvůli uspokojení poptávky zákazníků po dolarech nebo eurech, které potřebují pro výjezdy do zahraničí. Zájem o cizí měny se ale zvyšuje i v případě nepředvídatelných situací.

Navzdory zvýšeným obavám z vojenského konfliktu na Ukrajině jsou ale prosincové dovozy stále výrazně nižší, než když došlo k anexi Krymu. Koncem roku 2014 totiž Rusko dovezlo zhruba 18 miliard dolarů, protože hodnota rublu dramaticky klesala. Rusko i nadále popírá, že by chtělo na Ukrajinu zaútočit – uznáním povstaleckých republik na východě Ukrajiny však udělalo pravý opak.

Jsme si vědomi toho, že Washington neustále pracuje na návrhu nových sankcí.
Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu

Přibližně polovina ruských bankovních zahraničních aktiv a pasiv je podle centrální banky držena v amerických dolarech. Jde zhruba o 100 miliard dolarů. V roce 2002 přitom dolary tvořily 80 procent ruských bankovních zahraničních aktiv a pasiv a v roce 2014 šlo o 70 procent.

Největší ruské banky Sberbank, VTB, VEB a Gazprombank, jež byly v pondělní zprávě agentury Reuters označeny jako možné cíle dolarových sankcí, na žádosti o komentář zahraničních médií nereagovaly.

V rámci přípravy na možné sankce za dolarové transakce, které před několika lety poprvé uvedli američtí představitelé, si přední ruské banky mezi sebou otevřely korespondenční účty. Ty jim umožňují přesouvat dolary na domácím trhu za předpokladu, že alespoň jeden hlavní věřitel není sankcemi dotčen.

Pokud sankce zasáhnou finanční sektor Ruska, dojde podle tamního ministerstva financí k dočasné nestabilitě trhu. „Jsme si vědomi toho, že Washington neustále pracuje na návrhu nových sankcí,“ řekl v pondělí novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a dodal, že je těžké se k tomu vyjádřit.

Reklama

Doporučované