Hlavní obsah

Středula bude dál šéfovat odborům. A už chystá protesty proti vládě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Josef Středula.

Reklama

aktualizováno •

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zůstává Josef Středula. Na mimořádném sněmu získal od odborářů 64 ze 112 hlasů.

Článek

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula. Poté, co na začátku března ztratil mandát kvůli neplacení členských příspěvků, se vrací k funkci, kterou zastával od roku 2014.

Odboráři Středulu zvolili na mimořádném sněmu v Praze, kde získal 64 ze 112 hlasů. Podle některých předáků je to však slabý mandát. Výsledky vedení ČMKOS oznámí na tiskové konferenci po skončení zasedání, které pokračuje volbou místopředsedy.

Jak informoval server Blesk, na konci loňského roku předsedovi zaniklo členství kvůli opakovaně nezaplaceným členským poplatkům v OS KOVO. Po třech týdnech však svaz členství Středulovi obnovil. Odborář se však ohrazoval tím, že jeho členství v KOVO trvá nepřetržitě a k přerušení nedošlo. Podle Blesku však Středula zůstal ve funkci předsedy ČMKOS neprávem.

Na uvolněný post místopředsedy po rezignaci Víta Samka navrhlo 13 svazů vedoucího sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a svaz Media Jana Křemena z Českého rozhlasu.

Odbory chystají protesty

Středula hned po znovuzvolení oznámil, že ČMKOS se chce nyní „zaměřit“ na zaručené mzdy. Odbory podle něj chystají protesty v reakci na plány vlády, jako je například rušení zaručených mezd ve firmách či zvyšování důchodového věku. O protestních akcích by měl sněm jednat v dubnu.

„Nikdo by neměl pochybovat o síle ČMKOS. Dnes se tady rozhodlo, že má vedení ČMKOS připravit návrh na protestní akce. V tomto případě my dáváme najevo, že jsme tady,“ uvedl Středula podle ČTK.

Vláda totiž minulou středu schválila návrh zákoníku práce, podle kterého by minimální mzda měla do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce by měly od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy.

„Výsledná varianta 47 procent (poměr minimální k průměrné mzdě) a zároveň ponechání zaručené mzdy pouze pro platovou sféru je kompromisem, který jsme udělali na základě debat s odbory a zaměstnavateli,“ uvedl ministr Marian Jurečka. Podotkl, že podnikatelé a odboráři se na těchto návrzích nikdy neshodnou. Odbory už dřív případné rušení zaručených mezd ve firmách odmítaly. Požadovaly minimální mzdu ve výši poloviny průměrné mzdy. Zaměstnavatelé chtěli nižší poměr, volali po zrušení zaručených výdělků.

Poslední větší protest odborů ČMKOS se uskutečnil loni koncem listopadu. Školské odbory tehdy pořádaly stávku ve školách, v Praze se konala demonstrace.

Odbory zkritizovaly také podobu dřívějších penzí pro náročné profese. Chtějí upozornit i na pracovní podmínky cizinců.

Středula zmínil i vyjednávání o platech ve veřejné sféře. Odbory požadují zvýšení tarifů. Předsednictvo tripartity by se mělo zabývat opatřeními na podporu hospodářského růstu, která navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV). O změnách ekonomiky bude jednat pak i celá tripartita.

ČMKOS je s 31 svazy s asi 270 000 členy největší odborová centrála v zemi. Středulu na předsedu nominovalo 14 svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala pak také místopředsedkyně Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Na předsedkyni však nekandidovala. Podle ní měl sněm ukázat, zda Středula má dál důvěru odborářů.

Doplnili jsme informace o chystaných protestech proti vládě.

Reklama

Doporučované