Hlavní obsah

Superstar herního světa pracuje se Sony i Microsoftem. Propojí hry a film

Foto: DEIVIDI CORREA DE SOUZA, Shutterstock.com

Hideo Kodžima.

Reklama

Na herní konferenci Sony vystoupil i známý herní vývojář Hideo Kodžima, který zde představil dvě nové hry. Nové projekty mají kombinovat hru s filmem. V podobném duchu pracuje i na hře pro konkurenci.

Článek

Poslední herní konferenci State of Play ovládl japonský vizionář Hideo Kodžima. Kromě představení pokračování úspěšné počítačové hry Death Stranding, která celosvětově prodala téměř šest milionů kopii, oznámil i zcela nový projekt s dlouholetým partnerem Sony, který bude kombinovat prvky hry i filmu dohromady. Na podobném projektu, kdy vkládá do hry filmové záběry a obsazuje do nich reálné herce, pracuje i s konkurenčním Microsoftem.

„Za dva roky oslavím 40. výročí své vývojářské kariéry. Hra bude kulminací všech zkušeností, které jsem za svou kariéru nasbíral,“ zaznělo na State of Play z úst herního vizionáře Kodžimy. Nový projekt s krycím názvem Physint vznikne ve spolupráci s firmou Sony a na vývoji by se usilovněji mělo pracovat po dokončení aktuálních projektů.

O špionážní hře nové generace dále prozradil, že bude kombinovat prvky videohry a filmu, tedy obory, kterým se Kodžima zabýval už během svých studií a má s nimi dlouholeté zkušenosti. „Špionážní žánr jsme společně rozvíjeli téměř 30 let. Sony rovněž nedělá jen hry, ale také filmy a hudbu. Určitě to bude úzká spolupráce,“ říká Kodžima.

Videohra by měla vyjít exkluzivně pro herní konzole PlayStation 5 z dílen Sony, kterých se od uvedení na trh v roce 2020 celosvětově prodalo téměř 50 milionů. Za svůj výtvor si Kodžima odnesl cenu za nejlepší hru roku.

Hideo Kodžima

Japonský herní vizionář se narodil v roce 1963 v Tokiu. Už od mala byl velkým fanouškem filmů a během školních let se věnoval režírování krátkometrážních snímků. Po studiích se rozhodl vstoupit do videoherního průmyslu, kde svou prací zanechal obrovskou stopu.

Pracoval pro firmy jako Konami, Sony nebo Microsoft. Mezi jeho nejznámější díla můžeme zařadit například horor Silent Hill, Metal Gear Solid nebo oceňované Death Stranding.

Kodžima během konference nastínil v 10minutovém traileru, který je i na poměry videoherního průmyslu dlouhý, příběh videohry Death Stranding 2 s podtitulem On the beach. Doručovatel balíků Sam Bridges, v podání Normana Reeduse (Walking Dead), se v druhém díle dostává do postapokalyptického Mexika, aby spasil zbytek civilizace před vyhynutím. Kromě Reeduse si ve hře zahraje režisér George Miller nebo Léa Seydoux, hráčům známá už z prvního příběhu a zbytku populace třeba z filmu s Jamesem Bondem.

Dobré vztahy udržuje i s konkurencí

Kodžima v současnosti nepracuje pouze na projektech u Sony, ale i u konkurenčního Microsoftu. Svůj nový projekt OD představil jako unikátní hororový zážitek, který smaže hranice mezi filmem a videohrou. S pomocí Xboxu chce vytvořit nový unikátní styl.

„S Xbox Game Studios a jejich cloudovou herní technologií se chceme postavit výzvě vytvořit velmi jedinečný, pohlcující a zcela nový styl hry – nebo spíše novou formu média,“ řekl Kodžima s představením traileru, kde se objevila i herečka Sophia Lillis. Právě do cloudového hraní, kdy uživatel hru neinstaluje na vlastní zařízení, ale hraje ji přes internet, vkládá Microsoft velkou naději.

I přes spolupráci ujistil na svém profilu na platformě X, že stále udržuje se Sony velmi dobré partnerství. Podle vyjádření herního studia z roku 2022, chce tvořit své projekty spolu s technologicky pokročilými partnery. „Jako nezávislé kreativní studio budeme usilovně pracovat na dílech pro naše fanoušky. Chceme objevovat nové možnosti našich her, filmů a muziky skrze platformy, jež se budou vyvíjet,“ vyjádřilo se ke své budoucnosti studio Kodžima.

Reklama

Doporučované