Hlavní obsah

Tajnosti s hnojem. Hlásí se k němu iniciativa, kterou nikdo neřídí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hnůj vysypal před budovu vlády farmář ze Slánska.

Reklama

Aromatickou epizodu posledního zemědělského protestu napsala iniciativa My zemědělci. Stojí za ní jeden z nejvlivnějších zemědělců s bývalým zaměstnancem Agrofertu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Dostávám od vás všech spousty zpráv, jestli je pravda, že ta hromada hnoje před Strakovou akademií je moje práce. Ano, je to tak,“ přiznal se na síti Facebook soukromý zemědělec František Imrich. „Já a několik dalších kolegů jsme během pár minut ukázali, že už toho máme opravdu dost,“ dodal.

Je jasné, že zemědělec ze Slánska tímto aktem chtěl něco veřejně sdělit, ale teď se k tomu nemá. „Víc se k tomu vyjadřovat nebudu, máme svého mluvčího,“ řekl nejasně redakci SZ Byznys a odkázal přitom na iniciativu My zemědělci.

Tato iniciativa už má na kontě kromě „kupky pro Fialu“ ještě další zářez, který veřejně nesklidil moc velký úspěch – pražské protesty 19. února, odkud se část zemědělců zklamaně rozjela domů. Někteří protest označili za zpolitizovaný, jiné zarmoutilo, že jediným požadavkem bylo odstoupení od Zelené dohody.

Čí byl tedy nápad s hnojem? „Podívejte se, nikdo o tom nerozhodl. Každý zemědělec, který tam přijel, má nějaké emoce. Někdo toho má už dost, jede tam a v novinách si přečte, co o něm říká pan premiér. Bohužel prostě bouchly saze,“ vysvětlil Pavel Reš, mluvčí iniciativy a nespokojený farmář z Bratkovic na Příbramsku.

Premiér rozpálil zemědělce prohlášením na síti X, že už s nimi vláda jednala a nebude tedy ustupovat jejich tlaku. Podobně se dříve vyjádřil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Diskuze mezi zemědělci a vládou se uzavřela už týden před protesty představením balíčku opatření na pomoc farmářům. Jeho součástí bylo zvýšení investičních dotací o 1,5 miliardy Kč a národních dotací o 550 milionů Kč v roce 2024 a příslib dvou miliard korun v roce 2025.

Zemědělské nevládní organizace kromě Asociace soukromého zemědělství ČR kroky označily na nedostatečné. Faktem je, že frustrace mezi farmáři je obrovská, mnozí se začínají radikalizovat. Nejde přitom jen o velké holdingy, jsou mezi nimi i střední podniky nebo sedláci.

Vadí jim spousta věcí a mnohdy zní zcela logicky. „Zakáže se jedna účinná látka a místo ní na pole musíte použít kombinaci šesti jiných,“ říká Reš. Nejen on, ale i další farmáři si stěžují na byrokracii, přehnané zelené ambice, škrty v dotacích…

Demonstraci 7. března, kdy se vykydal hnůj před Strakovu akademii, pořádaly Agrární komora a Zemědělský svaz. Těm se původně tato radikální akce nelíbila a distancovaly se od ní, ale náhle otočily. Na pódiu už šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha děkoval, že pár hrdinů dalo přičichnout lidem v Praze kousku venkova.

A podle Reše už teď iniciativa My zemědělci s oběma největšími organizacemi spolupracuje. „Zemědělci v Česku mají jeden společný problém – jak dál přežít. Má to souvislost s cenami komodit, vysokými náklady a nastavením dotací,“ říká a varuje před krachy farem.

Zemědělce radikalizují také výroky politiků. Jako rozbuška zapůsobil výrok premiéra Petra Fialy (ODS), že se od zemědělců vláda nenechá vydírat a o slíbené dvě miliardy by také mohli přijít. Nebo ironické prohlášení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že protest byl přehlídkou krásných nových strojů a že se nemají tak špatně.

Iniciativa My zemědělci má pět cílů: zastavit Green Deal, vyděračské praktiky obchodníků, vysoké ceny energií, posilování evropských kompetencí na úkor národních, ale i nekompetentní vládu. „Naším primárním cílem absolutně není svrhnout tuto vládu, nevoláme po žádné demisi, přáli bychom si jednu věc. Aby konečně problémy našeho odvětví řešili odborníci, kteří tam nejsou,“ říká farmář Reš.

Z webových stránek iniciativy však na první pohled není vůbec zřejmé, kdo ji podporuje a řídí. Ani zemědělci v tom často nemají jasno, případně poněkud tajemně mlčí. Redakci SZ Byznys se z několika zdrojů podařilo ověřit, že neoficiálním lídrem je podnikatel Zdeněk Jandejsek. Majitel holdingu Rabbit CZ, jednoho z největších zpracovatelů masa v Česku, přitom o sobě při první traktoriádě v Praze skromně mluvil, že je pouze mluvčím. Je zároveň místopředsedou politického hnutí JaSaN, jehož cílem je podle webových stránek vyvedení země z krize a které se vymezuje vůči politice Evropské unie.

Další postavou iniciativy My zemědělci je podle několika zdrojů člověk zvaný „Vidlák“. Pod tímto pseudonymem se skrývá moravský bloger Daniel Sterzik, bývalý investiční technik společnosti Navos ze skupiny Agrofert, který označil liberální novináře za „největší mor“ a sám bývá označován za proruského dezinformátora.

Sterzik v minulosti vystupoval například na demonstraci strany PRO Jindřicha Rajchla a také na akci odborů v rámci stávky učitelů 27. listopadu 2023. Spolek Učitelská platforma pak mluvil o zneužití původního záměru stávky.

„Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit,“ uvedl tehdy spolek.

Reklama

Doporučované