Hlavní obsah

Tesla představila Cybertruck. Je o polovinu dražší, než Musk před lety sliboval

Foto: Shutterstock.com

Cybetruck v předprodukční verzi.

Reklama

Cena dlouho odkládaného modelu Cybertruck od americké automobilky Tesla bude začínat na částce 1,4 milionu korun. To je zhruba o polovinu více, než předpokládal šéf firmy Elon Musk ještě v roce 2019.

Článek

Elon Musk, ředitel automobilky Tesla, na čtvrteční tiskové konferenci představil tři varianty nového elektrického picku-upu Cybertruck. Ty budou k mání v roce 2025. Nejdražší a také nejvýkonnější model podle internetových stránek firmy vyjde na 2,2 milionu Kč, zatímco nejlevnější varianta s pohonem pouze na zadní nápravu a dojezdem na jedno nabití 400 km značka ve Spojených státech nabízí za více než 1,4 milionu.

To je ale více, než se čekalo. Ještě v roce 2019 Musk sliboval, že vůz vyjde na zhruba 970 000 Kč. Díky tomu se mu sešlo na milion rezervací, za které zájemci o vůz zaplatili stodolarový poplatek. Podle odborníků stojí za vyšší cenou nového elekromobilu hlavně materiál karoserie a další detaily, které mají na svědomí složitější výrobu, uvádí server Reuters.

Tesla navíc přichází se svým elektrickým pick-upem v době, kdy podobný vůz již nabízí konkurence. Cena modelu Rivian R1T začíná na 1,6 milionu korun, cena modelu F-150 Lightning od Fordu se pohybuje kolem 1,1 milionu korun. Výkonnější a větší vůz Hummer EV stojí více než 2,1 milionu korun.

Pomalejší náběh výroby

Minulý měsíc Musk snížil očekávání investorů ohledně vozu, když popsal potíže s náběhem výroby, a varoval, že bude trvat rok až 18 měsíců, než se pro firmu stane významným zdrojem peněžních toků. Miliardář před časem také uvedl, že Tesla je na cestě k výrobě přibližně čtvrtmilionu vozů ročně.

Cybertruck se přitom do paměti lidí nezaryl jen svým netradičním vzhledem, ale také incidentem při jeho představení v roce 2019. Tehdy hlavní konstruktér Tesly Franz von Holzhausen hodil na jeho okna kovovou kouli, aby demonstroval odolnost „pancéřového skla“. Koule ale okna rozbila. Ve čtvrtek Holzhausen hodil na sklo Cybertrucku baseballový míček, který se od něj odrazil.

Reklama

Doporučované