Hlavní obsah

Trh s knihami klesá, Albatros posiluje. Nakoupil podíly ve dvou firmách

Nové akvizice potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Cizojazyčná literatura, audioknihy i cirkulární ekonomika. Albatros Media za desítky milionů korun posílil a získal podíl v dalších firmách.

Článek

Skupina Albatros Media rozšiřuje své aktivity na českém trhu. Kupuje 90 procent firmy Yabyrinth a třetinový podíl ve firmě Elibro. Seznam Zprávám to v rozhovoru potvrdil generální ředitel Albatrosu Václav Kadlec s tím, že těmito akvizicemi firma posiluje v oblasti cizojazyčné literatury a zároveň vstupuje do „secondhandového trhu“ – tedy cirkulární ekonomiky.

Stoprocentním vlastníkem obou společností byl dosud Roman Frajt. Cena, za kterou se firmy na akvizici domluvily, nebyla zveřejněna, podle informací Seznam Zpráv se ale jedná o desítky milionů korun.

„Když se podívám na knižní trh v České republice, zaznamenáváme tři nové trendy. Jedním z nich je, že roste prodej cizojazyčné literatury, druhým je vracení přečtených knih do oběhu, což může souviset i s tím, že roste cena nových knih. Třetím trendem je pak čtení v digitální podobě,“ říká Kadlec.

Knihy v angličtině v Česku, Polsku i Rumunsku

Yabyrinth je na trhu od roku 2015 a zaměřuje se právě na anglicky psanou literaturu a hudební a filmové nosiče. Kromě Česka působí i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Roční obrat firmy je více než sto milionů korun. Elibro zase provozuje portály pro výkup a prodej použitých knih a portál nabízející digitální audioknihy. Tržby jsou v desítkách milionů korun.

„U společnost Yabyrinth bude naším cílem firmu převzít a co nejdříve ji začlenit do skupiny Albatros Media. Neplánujeme fúzovat, ale chceme ji provozovat samostatně a maximálně využívat výhod tohoto spojení. Společnost Elibro nabýváme v menšinové podobě, ale moc tomuto trendu věříme,“ dodává Kadlec.

Firma se tím zároveň dostává na zahraniční trhy, které tak bude přímo obsluhovat. „Jde to ruku v ruce s našimi dlouhodobými plány. V tuto chvíli máme 45 zemí, kam exportujeme přeloženou produkci. Ve vybraných zemích se snažíme naši přítomnost posílit,“ dodává Kadlec.

Počet prodaných knih klesá

Celý knižní trh podle Václava Kadlece v současné době padá. Důvodem je inflace, která zvedla cenu titulů, ale i snaha Čechů šetřit. „Zaznamenáváme pokles v počtu prodaných výtisků – tím, že je cena knih vyšší, v obratu je to pokles v řádu nízkých jednotek procent, případně jsou tržby stejné jako loni, ale je tam pokles v počtu prodaných kusů. Ten jde až k deseti procentům,“ dodává Kadlec.

Reklama

Doporučované