Hlavní obsah

Výroba škodovek na Ukrajině jede naplno, firma ale situaci „bedlivě sleduje“

Foto: Škoda Auto

Politická krize zatím nemá dopady na průmysl. Montážní linka Škody na Ukrajině výrobu neomezuje.

Reklama

Politické napětí mezi Ruskem a Ukrajinou výrobu aut na Ukrajině neovlivnilo. Montážní závod v Solomonově v Zakarpatské oblasti jede naplno, potvrdila Škoda Auto.

Článek

Vozy na Ukrajině montuje automobilka prostřednictvím ukrajinské společnosti Evrocar. Tamní montážní linky se zaměřují na čtyři typy vozů zejména pro lokální trh, od Superbů až po Fabii Combi.

Výrobu nezbrzdilo ani současné politické napětí mezi Ukrajinou a Ruskou federací. Jak ale uvádí Škoda Auto, situaci „bedlivě sledují“. Řada světových politiků se obává otevřeného vojenského konfliktu a obě země na hranicích shromažďují svá vojska.

„Bez ohledu na to, kde působíme, dodržujeme místní zákony a předpisy. Nikde se ale nezapojujeme do politiky. Škoda Auto se v první řadě snaží plnit požadavky a přání zákazníků. Aktuálně není výroba v závodě Solomonovo omezena,“ uvedla pro SZ Byznys za automobilku Simona Havlíková.

Vlastní zaměstnance na Ukrajině firma nemá, lidé, kteří v Solomonově pracují, zaměstnává přímo ukrajinský partner, společnost Evrocar. Případné stahování svých pracovníků zpět do Česka tak neřeší.

V továrnách Škody v Česku naopak pracuje řada Ukrajinců, zejména z oblasti západní Ukrajiny. Většina z nich však v ČR žije dlouhodobě.

Kontrakt pro montáž vozů na Ukrajině letos trvá přesně dvacet let. Za tu dobu sjelo z linek 190 tisíc aut. „V roce 2021 pak bylo zákazníkům na Ukrajině dodáno celkem 6 tisíc vozů Škoda,“ doplnila Simona Havlíková pro Seznam Zprávy.

Od čtvrtka Rusko pořádá velké vojenské cvičení spolu s Běloruskem v oblasti, odkud podle deníku The Guardian může přítomná vojenská technika dostřelit až na Kyjev. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga Rusko do cvičení zapojilo 30 000 vojáků, příslušníky elitní jednotky Specnaz, stíhačky Su-35 nebo systémy protiraketové obrany S-400.

Celkem je nyní na ukrajinské hranici 135 000 ruských vojáků. Jsou rozmístěni blízko regionu Donbas na východě, kde ukrajinská armáda téměř osm let vede konflikt s proruskými separatisty. Jako reakci členské země NATO posilují vojska na svých východních hranicích.

Reklama

Doporučované