Hlavní obsah

Výrobce léků na hubnutí Novo Nordisk má hodnotu půl bilionu dolarů

Foto: JHVEPhoto, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Dánská společnost Novo Nordisk A/S, výrobce léků proti obezitě, se stala druhou evropskou společností, která dosáhla tržní hodnoty 500 miliard dolarů. Její akcie stoupají díky vysoké poptávce po lécích potlačujících chuť k jídlu.

Článek

Společnost Novo Nordisk A/S se stala druhou evropskou firmou s tržní hodnotou 500 miliard dolarů, uvedla dnes agentura Bloomberg. Tou první je francouzský módní koncern Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH).

Výsledky hospodaření podle firmy potvrdily trend zájmu o léky potlačující chuť k jídlu a právě výhled na nárůst provozního zisku letos poslal akcie vzhůru. Největším trhákem firmy je lék Ozempic. I přes tento úspěch a skutečnost, že akcie Novo letos vzrostly, jsou někteří analytici skeptičtí ohledně budoucího vývoje společnosti. V příštích 12 měsících se totiž očekává mírný pokles akcií.

Novo Nordisk je dánská nadnárodní farmaceutická společnost se zaměřením na léky a přístroje pro péči o diabetiky. Je největší farmaceutickou společností v Dánsku s tržní kapitalizací vyšší než HDP dánské ekonomiky. Jejím výkonným ředitelem je Lars Fruergaard Jørgensen, který byl vyhlášen osobností roku časopisu Financial Times.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton je francouzský nadnárodní konglomerát, který se specializuje na luxusní zboží. Vznikl v roce 1987 spojením módního domu Louis Vuitton a společnosti Moët Hennessy. V dubnu 2023 jako první v Evropě překročil hodnotu 500 miliard dolarů. Má 60 dceřiných společností, jako například Tiffany & Co, Christian Dior, Fendi a další. LVMH je vlastníkem několika luxusních značek, mezi něž patří móda, vína a lihoviny, parfémy a kosmetika, hodinky a šperky a další.

Reklama

Související témata:

Doporučované