Hlavní obsah

VZP dá do fondu prevence 1,6 miliardy. Nově bude přispívat na lehčí sádry

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

VZP navýší příští rok fond prevence, ze kterého přispívá pojištěncům, na 1,6 miliardy korun. Nově pojišťovna přispěje například na odlehčené sádry pro děti a příspěvek na sport bude možné čerpat i na lyžařské kurzy.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos rozdělovala necelou miliardu, na konci listopadu bylo vyčerpáno 850 milionů. Její zástupci o tom v pondělí informovali na tiskové konferenci po jednání správní rady.

Příspěvek na lyžařské kurzy je novou možností, jak mohou rodiče využít příspěvek na sportovní aktivity pro své děti. Dosud mohli čerpat na sportovní kroužky či členství ve sportovních klubech, částku VZP od příštího roku navyšuje na 2000 korun. Formulář potvrzení o účasti na lyžařském kurzu bude ke stažení na webu pojišťovny, potvrdit ho musí škola.

Návrh přispívat dětem ze sedmých a osmých tříd na lyžařské kurzy na českých horách zmínil loni v listopadu na programové konferenci TOP 09 ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Zmiňoval částku 6000 až 7000 korun. Pojišťovna příspěvek připravovala, nakonec ho od roku 2023 nezavedla.

Nově budou pojištěnci VZP v příštím roce čerpat také například na odlehčené sádry pro děti, rozšiřuje se také příspěvek na očkování proti lidskému papilomaviru (HPV), který způsobuje rakovina děložního hrdla, i na dospělé. Rozšiřují se rovněž příspěvky na psychoterapii, nově by měly platit i na její online formu.

VZP je největší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven, jejími pojištěnci je asi 60 procent populace. Fondy prevence zřizují všechny pojišťovny ze zákona, přispívají z nich většinou na sport, dětské tábory, očkování nebo preventivní vyšetření. Výše příspěvků i možnosti jejich čerpání se liší. Některé příspěvky pojišťovny podmiňují účastí na preventivních prohlídkách nebo screeningových programech. Od letošního roku tuto podmínku u některých zavedla i VZP.

Reklama

Doporučované