Hlavní obsah

Poškozené zboží, ale i výkupné. U levných dárků přes internet hrozí podvody

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační foto.

Reklama

Místo výhodně nakoupených vánočních dárků jen poničený šunt nebo marné očekávání balíku, který nikdy nepřijde. Před svátky číhají na zákazníky podvodníci ve falešných internetových obchodech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco se Češi pouští do internetových nákupů vánočních dárků, podvodníci čekají v pozoru. Při nákupech v podvržených online obchodech mohou uživatelé přijít o tisíce korun, cena za nerozumný nákup však může být mnohem vyšší.

Podle Zuzany Pidrmanové, vedoucí Odboru prevence Policie ČR, právě před Vánocemi počty podvodných e-shopů a pokusů zaujmout falešnou nabídkou zákazníka rostou.

„Má to sezonní vývoj jako u podvodů typu phishing. Podvodníci nejčastěji využívají zboží a služeb, kterých se nedostává,“ uvedla pro SZ Byznys. Podle jejích slov může být před Vánocemi příkladem prodej spotřební elektroniky.

„Nakupování vánočních dárků přes e-shopy je poměrně rychlou a pohodlnou službou pro mnohé z nás. Ne vždy však jde o poctivé prodejce. Existuje tu stále možnost, že narazíme na podvodníka, který pošle zboží poškozené, zamění ho za jiné, nebo zboží nedodá vůbec,“ varuje Pidrmanová.

Preventivní doporučení teď před Vánoci

  • Nakupovat na ověřených e-shopech.
  • Vést si seznam dárků nakoupených přes internet. Stačí si sepsat, co jste objednávali, u jakého prodejce a kolik budete platit na dobírce.
  • U neznámých e-shopů doporučujeme zásadně připlatit raději dobírku než zasílat finance předem.
  • Při doručení seznam vždy důsledně zkontrolujte, zda se skutečně jedná o zásilku, kterou si dotyčný objednal.

Zdroj: Policie ČR

Konkrétní rizikové internetové obchody na svých webových stránkách pravidelně zveřejňuje Česká obchodní inspekce. Jen od letošního začátku října varovala před více než 60 rizikovými obchody.

Od poškozeného zboží až k výkupnému

Podvodné e-shopy velmi často lákají na na první pohled výhodné reklamní nabídky na sociálních sítích, webových stránkách nebo v nevyžádaných e-mailech. Jenže podle České bankovní asociace hrozí i nebezpečnější scénáře než možnost, že zboží jednoduše nedorazí nebo přijde poničené.

„Pokud se na takové stránky uživatel dostane, může být prostřednictvím aktivních prvků umístěných na těchto stránkách, jako jsou například URL adresy, QR kódy, vložené soubory ke stažení, zneužit,“ upozorňuje Radek Šalša, tiskový mluvčí České bankovní asociace.

V praxi tak může být uživatel například přesměrován na stránky se zpoplatněným obsahem nebo do svého telefonu či počítače stáhnout škodlivý program, který může mít různé vlastnosti od krádeže dat až po jejich zašifrování, po kterém následuje požadavek na zaplacení výkupného za jejich zpřístupnění.

Nejlepší variantou je proto se nákupům v internetových obchodech, které se například pyšní podezřele nízkou cenou produktů oproti konkurenci, úplně vyhnout.

Pokud uživatel i přes jistá rizika nákup zvažuje, doporučuje František Jungr, ředitel produktu ve společnosti Visa, zkontrolovat, zda internetová adresa stránky začíná „https://“. Písmeno „s“ na konci totiž podle jeho slov potvrzuje bezpečné připojení.

Součástí prevence by podle jeho slov měla být také kontrola nezávislých recenzí klientů.

Někteří zákazníci však i navzdory neopatrnému nákupu podle odborníků získají peníze zpět. Variantou je podle Františka Jungra požádat svou banku o vrácení platby přes takzvaný chargeback.

V rámci této služby banka prověřuje, zda se prodejce nezachoval nekorektně. Následně osloví banku obchodníka s žádostí o vrácení platby.

Podle tiskového mluvčího České spořitelny Filipa Hrubého je naděje na vrácení peněz vysoká. „Podvodníci, kteří stojí za falešnými e-shopy, spoléhají na to, že alespoň část klientů bank tuto možnost nevyužije. Na nich vydělávají,“ říká.

Odkaz, za který zaplatíte

V souvislosti s rostoucím počtem uživatelů, kteří mění nákupy v kamenných obchodech za internet, roste podle Jiřího Štrábergera, tiskového mluvčího Balíkovny, také počet podvodných e-mailů, které rozesílají podvodníci ve snaze vylákat osobní data uživatelů.

Nejčastějším způsobem snahy o zneužití dat, který ve spojení s podvodnými e-shopy Balíkovna eviduje, je podle jeho slov zasílání odkazů, které lákají z uživatelů bankovní údaje.

„Jméno České pošty se v těchto podvodných tricích objevuje velmi často. Zachytili jsme i e-maily, které se odkazují také na Balíkovnu, což ohrožuje vnímání značky. Snažíme se s tímto problémem aktivně bojovat a upozorňovat na něj, například na našich webových stránkách,“ uzavírá Štráberger z Balíkovny.

Rekordní čísla

Podle odhadů bezpečnostních odborníků bude letošní rok jak z pohledu pokusů, tak i z pohledu nahlášených trestných činů v kyberprostoru rekordní.

„Na základě aktuálního vývoje predikujeme, že v závěru roku by číslo trestných činů v kyberprostoru mohlo přesáhnout 20 tisíc,“ odhaduje Martin Vondrášek, policejní prezident PČR.

Jak jsou na tom vaše znalosti základních principů bezpečného chování na internetu, si můžete vyzkoušet v online interaktivním kybertestu, který v rámci vzdělávací kampaně spustila Česká bankovní asociace.

Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem kampaně #nePINdej.

Reklama

Doporučované