Hlavní obsah

„Žádný kompromis, vydržíme.“ Stávka za lepší mzdu v Nexenu pokračuje

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Před hlavní budovou společnosti Nexen Tire se v úterý sešlo více než 200 lidí.

Reklama

Přes 200 lidí se v pondělí sešlo před budovou firmy Nexen Tire, kde už šestým dnem probíhá stávka zaměstnanců. Ti bojují za vyšší mzdy. Zda zaměstnavatel přistoupí na návrhy odborářů v Nexenu, se rozhodne už zítra.

Článek

Už šestým dnem stávkují zaměstnanci jihokorejské společnosti Nexen Tire na Žatecku. Vybaveni megafony a transparenty s hesly jako „Nejsme levná pracovní síla“ nebo „Stávky se nebojíme“ dorazily v pondělí přes dvě stovky stávkujících pracovníků před hlavní budovu firmy. Zaměstnanci bojují za zvýšení mezd.

Na demonstraci přišli také zástupci odborových svazů lesníků, stavařů i zdravotníků v čele s předsedou Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou.

„Bude to rok od chvíle, kdy jsme se tu sešli a zaměstnavatele připravili na to, že budeme stávkovat, pokud nebude jednat. A dnes tu stávka je,“ řekl v úvodním projevu Středula.

Společnost podle slov odborářů velké části zaměstnanců v Nexen Tire od roku 2018 nezvýšila mzdy a dosud odmítala o zvýšení také jednat.

Tomu však firma oponuje. „Od ledna 2022 odbory nereagovaly na přímá jednání se společností a společnost zavedla zvýšení mezd u všech zaměstnanců o 4,7 procenta a různé programy benefitů,“ tvrdí zase zástupci Nexenu.

Zaměstnanci dnes bojují hlavně za uzavření takzvané kolektivní smlouvy, ve které je zahrnuto zvýšení mezd o 8,3 procenta, dvacetiprocentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů.

+4

„Korejský management vůbec u žádného jednání dosud nebyl. Stalo se tak až v okamžik, kdy byla vyhlášena stávka. To je signifikantní ukázka toho, jak se firma k zaměstnancům chová,“ uvedl Středula.

Z toho důvodu se chystá v úterý o problematickém přístupu vedení firmy jednat také s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

„Sociální dialog patří mezi portfolia ministra práce a sociálních věcí a předpokládám že učiní kroky, které mohou vést k tomu, aby si se zaměstnavatelem sedli za jednací stůl a začali seriózně vyjednávat,“ uvedl pro SZ Byznys Středula.

Nástupní mzda operátora výroby je podle odborářů 22 700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí. Průměrná mzda v celém Ústeckém kraji byla podle statistiků ve třetím čtvrtletí loňského roku zhruba 37 000 korun a byla šestá nejvyšší mezi kraji v Česku.

Šéf odborářů také připomněl, že otevření továrny Nexen Tire v roce 2019 bylo událostí desetiletí, která měla mít ekonomický přínos pro region severních Čech a přinést nová pracovní místa pro až 1500 lidí.

„Firma vyvolává konflikt do větších rozměrů, což považuji za nezodpovědnost. Měla by být vděčná českým daňovým poplatníkům za to, jak obrovské finanční prostředky na rozvoj věnovali. Pro firmu je to čistý profit a část z něj by měla věnovat jejím zaměstnancům,“ uvedl pro Seznam Zprávy v rozhovoru Josef Středula.

Výstavba a provoz Nexen Tire totiž v té době získaly štědrou podporu státu. Z investované částky zhruba 22 miliard korun kryly investiční pobídky přibližně 3,8 miliardy Kč. Firma navíc získala slevu na dani z příjmů právnických osob ve výši dvě miliardy korun a také 300 milionů korun na vytvoření pracovních míst (200 tisíc korun na každé pracovní místo a příspěvek na školení zaměstnanců).

Úterý rozhodne… možná

V úterý ale bude pro zaměstnance společnosti Nexen probíhat ještě důležitější jednání. Firma by totiž měla odborářům oznámit plán s nabídkou zvýšení mezd zaměstnancům.

„Myslím si, že požadavky odborů v rámci čtyřletého vyjednávání o kolektivní smlouvě nejsou velké a myslím si, že to není úplně nereálné, že by vedení požadavky přijalo. Netroufám si odhadnout, zda ke shodě dojde už zítra. Předpokládám, že jednání alespoň nastartuje dialog tak, aby ke shodě mohlo dojít co nejdříve,“ uvedl Roman Ďurčo, předseda Odborového svazu KOVO.

Na dotaz, zda je odborová organizace se společností ochotna vyjednávat o kompromisu, měl šéf odborářů Nexen Pavel Rohel jasno. „V žádném případě. To navýšení, které požadujeme, je oproti inflaci, zdražování energií, potravin a požadovaným nárokům tak nízké, že už nemůžeme vyjednávat. Přišli jsme s tímto návrhem už v lednu 2022, tehdy byla inflace kolem šesti procent,“ uvedl Pavel Rohel pro Seznam Zprávy.

Stávkaři jsou odhodláni pokračovat v boji za zvýšení mezd tak dlouho, dokud nedojdou svého cíle. K už zúčastněným se prý každým dnem přidávají další desítky zaměstnanců.

„Máme stávku vyhlášenou na dobu neurčitou. Počítáme, že budeme stávkovat tak dlouho, dokud firma nepřistoupí na náš návrh,“ říká jeden ze stávkujících pracovníků.

„Pokud zaměstnavatel nepřistoupí na naše podmínky a ze stávky se stane okupační, troufám si tvrdit, že fungování firmy může mít dopad na dění v tuzemském automobilovém sektoru,“ dodal bez bližších podrobností v rozhovoru pro SZ Byznys odborář Rohel.

Vedení: Firma je ztrátová i bez stávky

Vedení společnosti ve vyjádření pro deník MF Dnes uvedlo, že denní ztráta způsobená stávkou se pohybuje kolem 20 milionů. Firma denně vyrobí asi 15 600 pneumatik a podle vyjádření vedení společnosti jde i bez stávky o ztrátovou výrobu.

„Skutečnost naší společnosti je taková, že na základě produktů vyrobených čistě v České republice se nachází v červených číslech,“ stojí ve středečním vyjádření pro ČTK. Důvodem jsou údajně rostoucí náklady na logistiku, ceny ropy i materiálů.

Podle údajů z výročních zpráv ve Sbírce listin společnost v roce 2021 vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů Kč, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy Kč.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka.

Reklama

Doporučované