Hlavní obsah

Proti drahým energiím má zabrat Úsporný tarif. A bude pro všechny

Foto: Seznam Zprávy

Ministerstvo má nový plán, jak lidem ulevit od drahých energií.

Reklama

Účty za energie jsou nyní pro řadu domácností postrach. Vláda otočila a chce pomoct všem zavedením úsporného energetického tarifu. Měl by se týkat elektřiny i plynu.

Článek

Česko má třetí nejvyšší inflaci v Evropské unii. Velký podíl na jejím růstu mají ceny energií, které se stávají problémem jak pro domácnosti, tak pro firmy. Stát proto připravuje pomoc, které se doteď bránil.

Nové plány Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) počítají s plošnou pomocí domácnostem. Od února se mluví o tarifu pro sociálně znevýhodněné zákazníky, nyní resort přišel s úsporným tarifem, který má lidi motivovat ke snížení spotřeby – proto je jeho pracovní název Úsporný tarif.

V rámci tohoto opatření chce MPO snížit do určité výše spotřeby cenu energií všem domácnostem. Nad tuto hranici však budou platit klasickou tržní cenu. Na pomoc nakonec dosáhne každý, nejen ti nejzranitelnější, jak bylo původně zamýšleno.

„Zaručíme občanům odběr určitého množství energie za státem garantovanou cenu. Na tuto podporu dosáhne i střední třída, ale zároveň určitě nebudeme chtít přispívat na vytápění bazénů,“ uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Podle MPO je také výhodou mnohem menší administrativní náročnost ve srovnání s dalšími komplikovanými mechanismy. V případě dříve zamýšleného sociálního tarifu by administrativní zátěž padala na dodavatele energií.

Vláda zatím projednává, zda bude opatření platit jak pro elektřinu, tak pro plyn a kolik bude podpora stát. V jednání je také počet MWh, které by chtěl stát domácnostem kompenzovat.

Přitom ještě minulý týden se hovořilo o speciálním tarifu, který měl fungovat jako ochrana před drahými energiemi pro sociálně zranitelné skupiny odběratelů.

„Rádi bychom, aby bylo možné tarif získat bez toho, aby lidé museli chodit na úřad práce. Fungovat by to mělo obdobným způsobem, jako jsou slevy na jízdném v dopravě,“ uvedla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Dále byla ve hře varianta vzniku státního obchodníka s energiemi, o které mluvil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Miliardář Pavel Tykač totiž státu nabídl, že mu jeho společnost Sev.en Energy prodá levnější energie ještě za předválečnou cenu, tedy zhruba o pětinu nižší. Tuto energii by pak stát mohl dát k dispozici levněji chudším zákazníkům.

Detaily o nové pomoci budou ministerstva dolaďovat v následujících týdnech, aby bylo možné sociální/úsporný tarif získat již před začátkem následující topné sezony.

Současná vláda zatím s cenami energií pomáhala skutečně jen těm nejpotřebnějším domácnostem prostřednictvím příspěvků na bydlení, u nichž zvýšila normativy, aby na ně mohlo dosáhnout více lidí. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro deník E15 uvedl, že do poloviny roku chce normativy ještě zvýšit.

Růst cen energií však významně pociťují i firmy, které nyní musí vytáhnout i o statisíce korun měsíčně navíc. Dosavadní vládní opatření společnostem umožňuje získat úvěr za zvýhodněných podmínek prostřednictvím rozšíření programu Záruka, který existuje už od roku 2015. Další připravovaná pomoc cílí na podniky s energeticky náročným provozem, jako jsou ocelárny či chemičky, kterým se stát chystá kompenzovat nepřímé náklady, konkrétně nákup emisních povolenek.

Vláda kvůli zdražování energií doposud čelila kritice opozice, která dlouhodobě prosazuje plošná opatření proti zdražování. Hnutí ANO navrhovalo zejména odpuštění DPH, odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje nebo zastropování cen energií.

Reklama

Doporučované