Hlavní obsah

Zentiva mění šéfa. V době spekulací, zda bude farmaceutický obr polský

Foto: Zentiva, Seznam Zprávy

Boris Sananes se stává novým generálním manažerem společnosti Zentiva v České republice.

Reklama

Novým generálním ředitelem Zentivy v České republice se stává Boris Sananes. Ve funkci střídá Soňu Porubskou, která se přesouvá do globálního vedení společnosti na pozici členky představenstva zodpovědné za korporátní vztahy.

Článek

Českou farmaceutickou jedničku povede Boris Sananes, do Zentivy nastoupil v roce 2014 a zastával různé vedoucí pozice.

„Jsem poctěn, že jsem získal důvěru k převzetí nové role ve vedení společnosti. Zentiva má v České republice krásnou historii, skvělý tým lidí i portfolio produktů. Cítím silnou zodpovědnost a tlak, který ale vnímám velmi pozitivně. Je to sice obrovská výzva, ale těším se na ni,“ říká Sananes.

Kdo je Boris Sananes

  • Narodil se ve Francii. Vystudoval obchod a finance na ESC Chambery.
  • Kariérně se věnoval oblastem jako Business Excellence, Sales a Trade.
  • Mluví francouzsky, anglicky i česky.

„Být úspěšným lídrem pro mě znamená několik jednoduchých věcí. Musíte mít kolem sebe ty nejlepší lidi, nejlepší strategii a její nejlepší provedení. Na českém trhu hrajeme významnou roli partnera, na kterého se mohou pacienti spolehnout,“ říká Boris Sananes o své nové pozici.

„Abychom si tuto roli udrželi, musíme kontinuálně pracovat na prohlubování vztahů s našimi partnery, bezchybně zajišťovat plynulé dodávky a vstupovat do nových terapeutických oblastí. Bude mou nejvyšší prioritou toto vše zorganizovat a vést Zentivu na cestě za úspěchem na českém trhu,“ dodal.

Polská Zentiva?

To vše se děje v době, kdy se mluví o převzetí Zentivy jiným farmaceutickým gigantem. Společnost Polpharma, která je největším výrobcem léků v Polsku, pracuje podle agentury Reuters na nabídce na převzetí českého rivala. Kupní cena se pohybuje kolem čtyř miliard dolarů, což je asi 85,4 miliardy korun.

Polpharma nyní podle zdrojů hledá investory, kteří by se připojili k její nabídce výměnou za menšinový podíl v americké společnosti Advent International, jež Zentivu vlastní.

Společnost Zentiva však pro SZ Byznys případný prodej komentuje takto: „Vážíme si vašeho zájmu o naši společnost. Ve společnosti Zentiva obecně nekomentujeme spekulace ani fámy. Od roku 2018 je Zentiva ve vlastnictví společnosti Advent International a naší ambicí je další rozšiřování našeho podnikání, uvádění nových produktů na trh a udržování špičkové úrovně služeb pro naše zákazníky. Jsme hrdí na to, že poskytujeme přístup k vysoce kvalitním a cenově dostupným lékům lidem, kteří jsou na nich každodenně závislí, a to jak přímo v Česku, tak v Evropě i mimo ni.“

Generační výměna

Dosavadní ředitelka jedničky na trhu ve výrobě generik Soňa Porubská přebírá novou funkci v globální centrále Zentivy v Praze.

Bude zastupovat společnost v nadnárodní asociaci generických výrobců Medicines for Europe a vrátí se také do představenstva České asociace farmaceutických firem. Letos se bude věnovat předsednictví České republiky v Evropské unii.

Soňa Porubská

  • Vystudovala imunologii na Univerzitě Komenského v Bratislavě s titulem Ph.D.
  • Více než 20 let se pohybuje ve farmaceutickém průmyslu.
  • Do roku 2018 byla generální ředitelkou Sanofi.
  • 2020: umístění mezi 25 manažerkami v anketě Top ženy Česka.

„Umožnovat našim lidem pracovat na správných pozicích ve správný čas je naší dlouhodobou strategií. Boris a Soňa jsou toho skvělým příkladem. Předat vedení společnosti do rukou talentů nové generace je vždy speciálním a výjimečným okamžikem. Plně věříme, že se Borisovi povede vést Zentivu na našem domácím trhu vstříc úspěšné budoucnosti,“ říká k výměně Ines Windisch, personální ředitelka společnosti.

Reklama

Doporučované