Hlavní obsah

Je to špatné a bude ještě hůře. Podnikatelská nálada v Německu se zhoršila

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační snímek.

Reklama

Podnikatelská nálada v Německu se v lednu po prosincovém propadu ještě více zhoršila. Firmy kvůli ekonomickému propadu hodnotí hůře nejen svou současnou situaci, ale s pesimismem vyhlížejí i nadcházející měsíce.

Článek

Hodnota indexu podnikatelské nálady v Německu, který sestavuje ekonomický institut Ifo, klesla ze zpřesněné prosincové úrovně 86,3 bodu na lednových 85,2 bodu.

Podnikatelská nálada v Německu se v lednu po prosincovém propadu ještě více zhoršila. Firmy kvůli ekonomickému propadu hodnotí hůře nejen svou současnou situaci, ale s pesimismem vyhlížejí i nadcházející měsíce.

Výjimkou hodnocení je podle Ifo zpracovatelský průmysl, kde se po výrazném prosincovém zhoršení podnikatelská nálada zlepšila díky příznivějšímu hodnocení aktuálního stavu. „Očekávání se také zlepšila, nadále ale zůstávají pesimistická. Počet objednávek se snižuje, ale už ne tak výrazně jako na konci roku,“ uvedl institut.

V sektoru služeb se nálada naopak značně zhoršila. Zatímco v prosinci podnikatelé hleděli do budoucna s menším pesimismem, nyní se očekávání zhoršila.

V obchodu se index podnikatelské nálady propadl na nejnižší hodnotu od října 2022. „Obchodníci jsou méně spokojeni se stávajícími obchody. Zhoršila se také očekávání. Platí to pro maloobchod i velkoobchod,“ uvedl institut Ifo.

Ifo

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information and Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

Zdroj: Wikipedia

V sestupném trendu pokračoval index podnikatelské nálady také ve stavebnictví. „Už tak ponuré vyhlídky na nadcházející měsíce se ještě více zakalily,“ poznamenal institut.

Ekonomika Německa, které je největším hospodářstvím v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky, se v loňském roce následkem dopadů globálních krizí propadla o 0,3 procenta. Letos Německo sice očekává růst hrubého domácího produktu (HDP), ale podle Ifo nebude oživení tak rychlé, jak se ještě v loňském roce předpokládalo. Ifo ve středu svůj výhled zhoršil a nyní odhaduje, že HDP letos vykáže růst o 0,7 procenta.

Reklama

Doporučované