Hlavní obsah

Meziroční inflace v Rusku stoupla v dubnu na dvacetileté maximum

Foto: Profimedia.cz

Ruský rubl se v březnu propadl na rekordní minima.

Reklama

Ruská ekonomika se potýká s problémy v důsledku rozličných sankcí. Ruský rubl se po březnovém rekordním propadu zotavil, avšak meziroční míra inflace v Rusku roste.

Článek

Meziroční růst spotřebitelských cen v Rusku v dubnu zrychlil na 17,83 procenta z březnových 16,69 procenta. Meziroční míra inflace se tak nacházela na nejvyšší úrovni od ledna 2002. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ruského statistického úřadu.

Ruská ekonomika se nyní potýká s problémy v důsledku sankcí, které na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu uvalují západní i další země.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v Rusku nicméně v dubnu prudce zpomalil, a to na 1,56 procenta. V březnu dosáhl 7,61 procenta, zaznamenal tak nejprudší tempo od ledna 1999.

Ruský rubl se v březnu propadl na rekordní minima, což podpořilo poptávku po řadě zboží od základních potravin po automobily v očekávání, že ceny se budou ještě výrazněji zvyšovat. Od té doby se nicméně rubl zotavil a dnes zpevnil až na pětileté maximum vůči euru, píše Reuters.

Meziroční míra inflace se nyní nachází vysoko nad čtyřprocentním cílem ruské centrální banky. Ta navíc předpokládá, že inflace letos vystoupí na 18 až 23 procent.

Centrální banka krátce po zahájení útoku na Ukrajinu více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta, aby podpořila kurz rublu a omezila inflační tlaky. Od té doby již ale základní úrok snížila na 14 procent, aby tak podpořila ekonomickou aktivitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované