Hlavní obsah

Místo růstu pokles. Evropská komise vidí českou ekonomiku černě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Místo růstu pokles. Evropská komise vidí českou ekonomiku černě.Video: Jan Marek

 

Reklama

Evropská komise zhoršila výhled české ekonomiky, a zatímco na jaře ještě počítala s růstem o 0,2 procenta, nyní jí předpovídá pokles, který odhaduje na 0,4 procenta.

Článek

K pozvolnému růstu by se česká ekonomika mohla vrátit až v příštím roce. Letos bude oproti předpokladům naopak klesat. V aktuální makroekonomické prognóze Evropská komise předpovídá pokles o 0,4 procenta. Přitom na jaře prognóza odhadovala růst o 0,2 procenta.

V roce 2024 by už měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 1,4 procenta. Původně jej odhadovala na 2,6 procenta. Na rok 2025 odhaduje zrychlení tempa růstu HDP na tři procenta.

Inflace bude v České republice podle odhadu Komise i nadále klesat. Po hodnotě 18 procent v prvním čtvrtletí letošního roku se míra inflace výrazně snížila v důsledku nižšího růstu cen energií a potravin. Na letošní rok Evropská komise odhaduje, že inflace zpomalí na 12,2 procenta, v příštím roce na 3,2 procenta a v roce následujícím na 2,4 procenta.

„Ceny energií by měly ve čtvrtém čtvrtletí 2023 a v prvním čtvrtletí 2024 zaznamenat další meziroční nárůst v souvislosti se skončením platnosti energetických opatření,“ uvedla Komise ve své dvousetstránkové prognóze pro jednotlivé země EU, ale i další státy, jako je Ukrajina, Rusko, Spojené státy nebo Čína.

„Hospodářský růst v Česku v posledních čtyřech čtvrtletích stagnoval, protože vysoká inflace a napjaté finanční podmínky vedly k poklesu reálného příjmu domácností a k nárůstu preventivních úspor, což utlumilo soukromou spotřebu,“ shrnula Komise ve své zprávě. Na příští rok očekává zrychlení tempa růstu vzhledem ke zlepšení důvěry spotřebitelů i zvýšení výdajů v souvislosti s klesající inflací a růstem reálným mezd.

Špatné zprávy přicházejí z průmyslu, kde výroba v EU v září meziměsíčně klesla o 0,9 procenta po růstu o 0,6 procenta v srpnu, uvedl Eurostat. V Česku se dokonce snížila o 1,8 procenta, zatímco v srpnu stagnovala.

Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, se meziměsíčně výroba nejvíce propadla v Bulharsku (minus 3,2 procenta), v Estonsku (minus 2,9 procenta) a v Lucembursku (minus 2,8 procenta). Výroba naopak vzrostla v Chorvatsku (4,3 procenta), ve Slovinsku (4,1 procenta) či v Maďarsku (1,3 procenta).

Reklama

Související témata:

Doporučované