Hlavní obsah

Česku hrozí hluboká recese, varuje Moody's a srazila výhled

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Ruské omezování plynu směrem do Evropy by mohlo uvrhnout Česko do hluboké recese s negativními důsledky pro růst ekonomiky, napsali analytici ratingové agentury Moody’s.

Článek

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. To by mohlo vést k přidělování plynu a uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu, napsala ratingová agentura v tiskové zprávě. Moody's zároveň potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3.

„Dlouhodobé a závažné přerušení dodávek plynu z Ruska by mělo podstatný negativní dopad na trend růstu a rozpočtové ukazatele České republiky,“ uvádí agentura. Poukázala přitom na „vysokou závislost České republiky na dodávkách plynu z Ruska v kombinaci s omezenými možnostmi jejich náhrady v blízkém časovém horizontu“.

Připomíná, že Rusko v posledních týdnech podstatně snížilo dodávky plynu do Evropské unie a několik unijních zemí EU začátkem července zaznamenalo buď úplné zastavení, nebo výrazné omezení dodávek z Ruska.

Jak dopadne inflace na české domácnosti

„Další účet, který platíme za osm let vládnutí (bývalého premiéra) Andreje Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku,“ napsal na twitteru ministr financí Zbyněk Stanjura. „Víme, že (ruský prezident Vladimir) Putin používá plyn a ropu jako zbraň, prioritou je derusifikace české i evropské energetiky,“ dodal. Rusko v únoru zaútočilo na sousední Ukrajinu a poté, co země EU Kyjev v jeho obraně jasně podpořily, začala Moskva snižovat své dodávky plynu do Evropy, v některých případech je přerušila či zcela zastavila.

Agentura Moody's už revidovala svou prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 2,3 procenta pro letošní rok a na jedno procento pro rok 2023. Dřívější prognóza z 9. února, tedy před počátkem ruské invaze na Ukrajinu, počítala s růstem 3,5 procenta pro rok 2022 a 3,2 procenta pro rok 2023.

Předpandemické úrovně HDP Česká republika podle Moody's pravděpodobně dosáhne letos. Ve srovnání s většinou zemí EU je to později, neboť 17 z 27 unijních států se na předpandemickou úroveň vrátilo už loni.

Nejen elektřina, i plyn

Vláda slibuje, že na podzim pomůže rodinám i s náklady na plyn.

Hlavními důvody pro snížení prognózy růstu HDP pro Českou republiku jsou rostoucí náklady na energie a nejistota ohledně dodávek energií z Ruska, které zatěžují podnikatelské investice. Další faktor představuje vyšší než původně očekávaná inflace spotřebitelských cen, která snižuje soukromou spotřebu. Oslabuje také výhled růstu hlavních obchodních partnerů České republiky, zejména Německa.

Česká národní banka ve čtvrtek odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok zlepšila na 2,3 procenta z 0,8 procenta, což uváděla v předchozí květnové prognóze. Pro příští rok očekává růst HDP o 1,1 procenta, dosud to bylo 3,6 procenta.

„Zhoršený výhled agentury Moody's prezentuje to, co si myslíme všichni. Pětikoalice nezvládá současnou krizi. Hlavními důvody zhoršení jsou značné inflační tlaky v ekonomice a hrozba závažné plynové krize v Česku,“ napsala exministryně financí Alena Schillerová (ANO) na twitteru.

Současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) naopak vidí příčinu u předchozích vlád. „Další účet, který platíme za osm let vládnutí (bývalého premiéra) Andreje Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku,“ napsal rovněž na twitteru.

Itálie také negativní, jenže s úvěrovou spolehlivostí

Horší osud potkal v očích analytiků Moody’s Itálii. I její výhled agentura srazila do negativního pole a opět zmiňuje válku na Ukrajině, ceny energií a také politickou nestabilitu vyvolanou koncem premiéra Mario Draghiho ve funkci.

Jenže v případě třetí největší ekonomiky EU jde o horší zprávu, protože změna se týká úvěrové spolehlivosti. Italské dluhopisy dostaly známku Baa3, protože agentura pochybuje o tom, že nová italská vláda, která vzejde ze zářijových předčasných voleb, provede nutné reformy.

Reklama

Doporučované