Hlavní obsah

Bohatí Češi nakupují tryskáče. Nejdražší vyjde i na miliardu

Foto: Seznam Zprávy

Letouny společnosti ABS Jets v hangáru.

Reklama

Největší poskytovatel privátní letecké dopravy v Česku ABS Jets jedná o nákupu nových privátních letadel pro nejbohatší Čechy. Soukromá letecká doprava zažívá boom.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Provozovatel privátní letecké dopravy ABS Jets, který patří do skupiny J&T, chce rozšiřovat svou flotilu. „Aktuálně vedeme jednání s několika klienty, kteří projevili zájem o koupi letadla,“ potvrdil pro Seznam Zprávy marketingový manažer ABS Jets Petr Wessnitzer. ABS Jets nyní provozuje flotilu devíti private jetů střední a vyšší kategorie.

Privátní letouny firma nekupuje pro sebe, ale pro nejbohatší Čechy, kteří zatoužili po vlastním stroji. Podle informací SZ Byznys nyní firma jedná s bankami o možnosti financování letadel, jejichž cena se pohybuje v řádu stovek milionů korun. Mezi nejdražší patří Gulfstream za miliardu korun, menší tryskáče stojí kolem 100 milionů. Nejlevnější light jety na secondhandovém trhu už od 50 milionů korun.

Samotný nákup privátního letounu je teprve začátek, protože výdaje na údržbu a provoz se počítají na jednotky až desítky milionů korun. Jedná se o mzdy pilotů a posádky přes tankování, poplatky za odbavení letadla, pojištění, hangárování, údržbu, technické prohlídky a opravy až po catering na palubě a přistavení limuzíny nebo vrtulníku v cílové destinaci.

Proto majitelé private jetů zpravidla svá letadla nabízejí k pronájmu. Například hodinová sazba za letoun Gulfstream 200, který slouží pro střední vzdálenosti, je čtyři tisíce eur (asi 100 tisíc korun) a je jedno, jestli letí jeden člověk, nebo devět lidí.

Soukromé a byznys létání se stalo novým normálem.
Petr Wessnitzer, marketingový manažer ABS Jets

„Koronavirus měl velký vliv na fungování ABS Jets. Soukromé a byznys létání se stalo novým normálem. Samozřejmě stále pouze pro určitou skupinu lidí, která však není malá, naopak roste,“ dodal Wessnitzer s tím, že se loni počet letových hodin meziročně zvýšil o 20 procent. ABS Jets měla za rok 2020 tržby 1,8 miliardy korun a zisk 3,7 milionu korun. Provozuje značky Gulfstream G550 a G650, Embraer Legacy 600/650 a Dassault Falcon 7X.

Své private jety měli v minulosti kromě zesnulého Petra Kellnera, majitele PPF Group i Karel Komárek z KKCG či Ivan Valenta ze Synot Group či Radovan Vítek z CPI Property Group. Fanouškem létání je majitel Seznamu Ivo Lukačovič (vlastní i deník Seznam Zprávy).

Velký boom potvrzují i ostatní firmy. V roce 2020 jsme měli pět letadel, teď jich máme deset. Koupili jsme je na operativní leasing,“ uvedl šéf TimeAir Martin Pražský. Podle něho firmě provoz narostl meziročně o 60 procent. Majetnější podnikatelé létají nejčastěji na dovolenou nebo na pracovní schůzky po Evropě. Důvodem zájmu o lety je i to, že tradiční aerolinky řadu letů kvůli pandemii zrušily, takže se musí přestupovat.

TimeAir měl v roce 2020 tržby asi 260 milionů korun. Podle předběžných výsledků pak loni dosáhl asi 450 milionů.

Typy private jetů

Nejmenší private jet

Cirrus Vision Jet patří k nejmenším nejlevnějším tryskáčům s cenovkou okolo 40 milionů korun. Má dolet 2 037 kilometrů a maximální rychlost 556 km/h.

Light jet

Kategorie lehkých tryskáčů je vhodná na lety po kontinentální Evropě. Mají dolet kolem 3 000 kilometrů, na palubu se vejde pět až osm pasažérů a cena se pohybuje zhruba od 80 do 200 milionů korun. Většinou se ale na palubě nepostavíte a často není k dispozici ani toaleta.

Cessna Citation M2, Embraer Phenom 300

Medium jet

Středně velké private jety jsou nejoblíbenější, většinou se na palubu vejde alespoň devět pasažérů a mají dolet do 6 000 kilometrů. Zvládnou s mezipřistáním už i let přes Atlantik. Cena je v řádu vyšších stovek milionů korun.

Bombardier Challenger 350, Embraer Legacy 600

Heavy jet

Velké stroje, s nimiž z Prahy doletíte až na západní pobřeží Spojených států. Mají větší prostor v kabině a luxusnější komfort cestování. Na palubě mívají běžně místo pro víc než 12 pasažérů. Dolet je přes 9 000 kilometrů a cena přes miliardu.

Dassault Falcon 2000 LXS, Gulfstream G550

Největší private jet

Jsou to dopravní letadla přestavěná na soukromé rezidence. Takhle létal například Petr Kellner, jehož PPF měla ve flotile i jeden Boeing 737 předělaný na velký business jet.

Reklama

Doporučované