Hlavní obsah

Do projektu nové banky Partners vložil peníze miliardář Fryc

Foto: Seznam Zprávy

Investor Ondřej Fryc.

Reklama

Finanční skupina Partners loni dosáhla obratu 3,5 miliardy korun a letos se chystá spustit dlouho avizovanou stejnojmennou banku.

Článek

Vlastní banku v mobilní aplikaci, v níž bude možné spravovat nejen účet, brát si úvěry, hypotéku, ale například i posílat peníze na penzijní spoření či do investičních fondů, hodlá letos spustit finanční skupina Partners.

V aplikaci by měly být od začátku dostupné i moderní funkce včetně bankovní identity, Apple a Google Pay, okamžité platby apod.

„Když to dobře půjde, tak budeme schopni spustit v červnu nebo červenci banku pro friends & family (klienty, kteří mají v rámci rodiny u Partners více produktů, pozn. red.). Realistický scénář ale počítá spíše se zářím,“ uvedl na setkání s novináři šéf finanční skupiny Partners Petr Borkovec.

Skupina už ve spolupráci s Českou národní bankou na konci loňského roku dokončila všechny práce na kontrolním řídicím systému a dalších požadavcích. „Teď řešíme už jen kapitál, který musíme navýšit na tři miliardy korun,“ dodal Borkovec. V současnosti je kapitál banky 1,8 miliardy korun.

Na navyšování kapitálu banky o 1,2 miliardy korun se podílí jeden nový investor. „Přibyl nám Ondřej Fryc z Reflex Capital, který zainvestoval 100 milionů korun,“ uvedl Borkovec.

Injekce 1,2 miliardy

Další velkou část peněz dodala firma Partners Bankin, která vlastní v nové bance 60procentní podíl. Většinově ji ovládá Borkovec a menšinově zhruba 900 akcionářů ze sítě Partners. Firma poskytne do poloviny roku 550 milionů korun. Dalších 150 milionů zainvestuje spolumajitel Partners Radim Lukeš, který si tím udrží zhruba 15procentní podíl. Zbytek, tedy půl miliardy korun, pak doplní Partners Holding, mateřská společnost plánované banky, která vydala privátní emisi dluhopisů pro institucionální investory.

Mezi stávajícími investory nové banky je například i Tomáš Čupr (200 milionů korun), zakladatel on-line potravin Rohlík.cz, dále investoři z Pale Fire Capital Jan Barta a Dušan Šenkypl (350 milionů korun) a společnost Apana Radima Lukeše, který je hlavním akcionářem finanční skupiny Partners.

V rámci akcionářské spolupráce by nová banka měla podle Borkovce nabízet spotřebitelské úvěry, například i na financování tepelných čerpadel, která si lidé pořizují kvůli úspoře energie. Do jednoho z největších českých výrobců tepelných čerpadel Acond už loni zainvestovala skupina Pale Fire Capital Jana Barty a Dušana Šenkypla.

Banka by měla doplňovat finanční poradenství, kdy by měl poradce klientům radit s dlouhodobější strategií správy financí, přičemž jednotlivé kroky jako půjčka, investice do fondů apod. si ale bude každý klient provádět sám v aplikaci. Novou banku budou Partners nabízet primárně svým klientům, kterých mají zhruba 600 tisíc.

Do skupiny Partners patří stejnojmenná finančně-poradenská síť, která má 150 poboček a 1900 poradců, Partners investiční společnost, nemovitostní fond Trigea, pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea či vydavatelství NextPage Media. Borkovec předpokládá, že v příštích letech se zisk skupiny přiblíží půlmiliardě korun ročně.

Reklama

Doporučované