Hlavní obsah

Křetínský nám špiní vodu. Ale kryje to „kartel ticha“, píší v Německu

Foto: Rainer Weisflog, LEAG, Seznam Zprávy

Rekultivace po těžbě uhlí.

Reklama

Těžba uhlí v německých dolech LEAG, kde má rozhodující slovo Daniel Křetínský, ohrožuje kvalitu pitné vody. Místní novináři popsali, jak se firma snaží dopady ututlat a jak si prý u měst kupuje mlčenlivost.

Článek

Východoněmecký Frankfurt nad Odrou podepsal začátkem roku smlouvu s důlní firmou LEAG, podle které dostane pět milionů eur na rozvoj jedné z regionálních vodáren.

Podle německých novinářů má firma na oplátku slíbeno, že se město ani jeho vodohospodářský podnik nebudou nikde šířit o negativních dopadech těžby na zásobování pitnou vodou. Radní se také zavazují, že v budoucnu nebudou těžaře kvůli vodě nikde žalovat a domáhat se náhrady škod soudní cestou.

Utajovanou smlouvu se podařilo získat německé redakci Correctiv, která se specializuje na pracnější investigativní práci. Smlouvu líčí jako ukázku širšího problému v celé lužické pánvi, kde těžbu uhlí a provoz uhelných elektráren kontroluje Daniel Křetínský spolu se skupinou PPF. A kde je s vodou kvůli uhlí plno problémů.

Dobývání hnědého uhlí z povrchových lomů má obvykle za následek kontaminaci podzemních vod sloučeninami síry. Jde o látky, jejichž množství v pitné vodě je regulováno hygienickými normami s ohledem na lidské zdraví. V povodí Odry a Sprévy, kde se těží už po mnoho generací, jde o dlouhodobý problém. Část podzemních vod v Braniborsku je zatížena už do té míry, že ke zpracování na pitnou vodu není použitelná. Ve Frankfurtu nad Odrou letos v létě stoupla koncentrace síranů v upravené vodě až na maximální povolenou mez.

Kvůli dolování uhlí také klesá hladina spodních vod. To vše má za následek, že původní vodní zdroje, na kterých byly vodárny závislé, přestávají sloužit a je potřeba hledat nové. Příprava pitné vody je tím pádem složitější a nákladnější. „Vodárny mlčí, ale vlastně by měly bít na poplach,“ píše k vzniklé situaci Correctiv.

Co je Correctiv

Investigativní médium sdružující novináře z různých koutů Německa a zahraničí. Soustředí se na obsáhlejší pátrání a vlastní objevy, ty největší následně publikuje ve spolupráci se velkými mediálními domy a televizemi. Velký ohlas mělo odhalení celoevropského systému daňových podvodů „CumEx Files“ nebo pátrání po nesrovnalostech ve sponzoringu strany AfD.

Frankfurt nad Odrou v roce 2019 podal žalobu na zemský báňský úřad za to, že vodu před těžbou dostatečně nechránil. Spor se dostal až před Evropský soudní dvůr, pro město se vyvíjel nadějně, ale krátce před vynesením rozsudku došlo k mimosoudnímu vyrovnání včetně již zmíněné pětimilionové platby. Podle redakce Correctiv podobné smlouvy potichu vznikly i jinde, jeden z informátorů média praxi líčí jako „kartel ticha“ fungující už čtvrt století.

Podle autorů textu může jít ale do budoucna o nebezpečnou past. Města sice teď dostanou finanční výpomoc, před veřejností ale dopady těžby tutlají a v případě zhoršení ztratí právní páky k obraně. „Příklad z Frankfurtu ukazuje systém: důlní činnost LEAG bude mít i nadále masivní dopad na to, jak bude v příštích desetiletích vypadat zásobování vodou. Aby firma mohla dál podnikat jakoby nic, kupuje si ticho regionu a politici po ní nic nepožadují,“ přibližuje svůj pohled na věc jedna z autorek textu Elena Kolb.

„Provozní věci z pozice jednoho z akcionářů nekomentujeme, je potřeba se ptát přímo v LEAG,“ odpověděl v reakci na článek mluvčí Křetínského holdingu EPH Daniel Častvaj.

Co je LEAG

Největší energetická firma ve východním Německu, ovládající čtyři hnědouhelné lomy a čtyři uhelné elektrárny. Po pádu NDR firmu zprivatizoval švédský Vattenfall, v roce 2016 se jí levně zbavil v sázce na zelenou energetiku a brzký útlum uhlí. Koupil ji holding EPH Daniela Křetínského napůl se skupinou PPF Petra Kellnera. Původně ztrátový podnik loni v době energetrické krize vykázal rekordní čistý zisk 1,6 miliardy eur. Křetínský letos od PPF část akcií získal, jeho firmy nyní v LEAG drží 70 procent.

LEAG původně reportérům neodpověděl nic, podobně jako většina oslovených měst a vodárenských podniků. Po zveřejnění textu firma vydala tiskovou zprávu, kde škodlivost síranů zpochybňuje a hlavně popírá, že smyslem ujednání ve Frankfurtu bylo někoho umlčet.

Smlouva měla podle společnosti prý jen odblokovat hrozbu letitého právního sporu, v jehož důsledku by nešlo pokračovat v napouštění jezer po vytěžených lomech a rekultivaci krajiny. Zaplavování totiž proměňuje někdejší uhelný revír na turisticky vyhledávanou oblast plnou vodních ploch, písčitých pláží a cyklostezek.

Podle textu Correctivu je ale daní za hezčí prostředí právě negativní dopad na pitnou vodu. Při napouštění se totiž vyplavují škodliviny z lomů do řek a vodárny pak musí budovat nové vrty, aby měly kontaminované říční zdroje čím ředit.

EPH Daniela Křetínského

  • Základy Energetického a průmyslového holdingu (EPH) byly položeny, když Křetínský začal na přelomu tisíciletí pracovat pro finanční skupinu J&T
  • Ke zlomovým momentům lze počítat spolupráci s polostátním ČEZem, s nímž udělala J&T a Křetínský velmi lukrativní a poměrně nejasné obchody v rámci směny energetických aktiv
  • V roce 2009 se EPH formalizoval a vznikl samostatný holding, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard korun, vlastnil dvě desítky českých firem a zaměstnával šest tisíc lidí
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 miliard Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku.
  • Dnes vlastní holding Patrik Tkáč (44 procent mínus jedna akcie), manažeři EPH (6 procent) a Daniel Křetínský (50 procent plus jedna akcie), který vykonává manažerskou kontrolu.
  • Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International, sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici, a také realitní EP Real Estate.
  • EPH vlastní v současnosti většinu aktiv v zahraničí, i prostřednictvím Vesa Equity Investments, do níž jsou soustředěny podíly ve veřejně obchodovaných aktivech
  • V roce 2022 měl EPH aktiva ve výši 30,5 miliard eur a výnosy 37,1 miliard eur. EBITDA byla 4,3 miliard eur

Reklama

Doporučované