Hlavní obsah

Vstup miliardáře Komárka na burzu v New Yorku nabírá zpoždění

Foto: Profimedia.cz

Newyorská burza NYSE.

Reklama

Plánovaný vstup na burzu loterijní společnosti Allwyn byznysmena Karla Komárka se zpožďuje. Nejdřív se uskuteční ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Článek

Vstup loterijní firmy Allwyn (dříve Sazka Group) jednoho z nejbohatších Čechů na newyorskou burzu se odsouvá. Podle aktuální prezentace pro investory se uskuteční nejdříve ve třetím čtvrtletí.

Jde o mnohamiliardovou transakci. V jejím rámci Komárkova firma Allwyn Entertainment zfúzuje s americkou společností Cohn Robbins Holdings Corp, která už se v New Yorku obchoduje. Cohn Robbins je zatím prázdná schránka, která byla vytvořena speciálně pro tento účel. Tomuto typu transakce se říká SPAC.

Tržní kapitalizaci své firmy po vstupu na newyorskou burzu cenných papírů (NYSE) odhaduje Komárek v prezentaci na 7,6 až 8 miliard eur (187 až 196 miliard korun).

Transakce, která byla ohlášena v prosinci 2021 a potvrzena o měsíc později, měla být uzavřena ve druhém čtvrtletí roku 2022.

„My jsme podepsali smlouvu o sloučení s firmou Cohn Robbins Holdings, která už je obchodovaná na burze v New Yorku, a teď musíme připravit dokumentaci schválenou americkým regulátorem a potom budou o transakci hlasovat současní akcionáři firmy Cohn Robbins. Náš předpoklad je, že transakci dokončíme do konce letošního pololetí,“ uvedla pro SZ Byznys v lednu Katarína Kohlmayer finanční ředitelka skupiny KKCG, do které Allwyn spadá.

Podle mateřské společnosti Allwyn KKCG Group je zpoždění způsobeno standardním regulatorním přezkumem podání společnosti před vstupem na burzu.

„Harmonogram procesu fúze SPAC závisí na tom, jak americká Komise pro cenné papíry (SEC) přezkoumá naše registrační prohlášení. Z naší strany nedošlo k žádné změně, spolupracujeme se SEC na dokončení našeho registračního prohlášení a nyní předpokládáme uzavření ve třetím čtvrtletí,“ uvedla nyní pro SZ Byznys ředitelka komunikace skupiny KKCG Dana Dvořáková.

Důvodem odložení debutu na třetí čtvrtletí jsou nicméně zřejmě i turbulence na světových burzách. „Podle mého názoru souvisí odklad s měnícími se podmínkami na trhu. Burzy se nachází v poklesovém trendu kvůli jestřábímu obratu v politice centrálních bank. Trh s IPO (primárními veřejnými nabídkami akcií, pozn. red.) prakticky zamrzl a firmy ve velkém se vstupem na burzu vyčkávají,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

V USA podle něj od začátku roku do dubna došlo k primárním úpisům v souhrnné hodnotě čtyři miliardy dolarů, zatímco v roce 2021 dosáhl ve stejném období objem IPO 56 miliard dolarů. „Jako částečný problém vnímám i vstup na burzu prostřednictvím tzv. SPAC dealu. Zatímco SPACs patřily před rokem mezi miláčky investorů, letos dochází k vystřízlivění,“ dodal.

Výtěžek z prodeje akcií chce Komárek investovat do dalšího růstu mj. ve Spojených státech. Zajímá se o loterie ve státech, hlavně na východním pobřeží.

Allwyn je vlastněná skupinou KKCG Karla Komárka a zastřešuje její firmy a podíly ve firmách působících v oblasti loterií, sázek a digitálních her na trzích v Česku, Rakousku, Itálii, Řecku a na Kypru. Vstupem na americkou burzu dojde k posílení postavení v Americe. „Máme ambici prosadit se v USA, tak věříme, že nám to otevře dveře. Abychom nebyli jen evropská firma, ale evropská firma obchodovaná na burze v New Yorku,“ uvedla v lednu Kohlmeyer.

Potíže s loterií v Británii

Komárkův Allwyn v dubnu zvítězil v soutěži o provozování britské Národní loterie na dalších deset let. V konkurenčním boji o licenci porazil konkurenty včetně současného držitele licence Camelot. Od roku 2024 bude Allwyn provozovat národní loterii po dobu deseti let.

Společnost Camelot i další firmy se však začaly bránit proti rozhodnutí komise u soudu. Camelot se chce bránit až u Nejvyššího soudu. Zpozdit se proto může i samotné předání licence na Allwyn, k němuž mělo dojít od 1. února 2024. Národní loterie by tak mohla být poprvé po téměř třiceti letech pozastavena.

John Tanner, hlavní výkonný ředitel Komise pro hazardní hry, v soudní výpovědi uvedl, že zpoždění znamenají, že „loterie nefunguje naplno“ a může nastat období, kdy „nebude fungovat vůbec“.

Od spuštění národní loterie v roce 1994 získala společnost Camelot licenci třikrát. Počtvrté, nyní, ji získala firma Allwyn Karla Komárka.

Reklama

Doporučované