Hlavní obsah

Obchody společně oznámily, že zdraží. Jinde by dostaly trest, řekl ministr

Foto: Shutterstock.com

Potraviny mají příští rok zdražit o pět až deset procent.

Reklama

Obchodní řetězce příští rok zvýší ceny potravin o pět až deset procent. Podle členů vlády premiéra Petra Fialy však není pro zdražování důvod. Ministr zemědělství bude situaci řešit se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Článek

Příští týden se kvůli plánovanému růstu cen potravin setká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Mlsnou. Ke schůzce dojde poté, co o ni sám Mlsna podle Výborného požádal.

Tento týden se přitom Výborný už potkal se zástupci obchodních řetězců s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou. A ten oznámil, že obchodní řetězce chystají zvýšení cen potravin o pět až deset procent.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu Patrie Terezie Tománkové na CNN Prima News však uvedl, že není důvod, aby potraviny od ledna zdražovaly. „Pokud někde došlo ke společnému oznámení nárůstu cen, tak to postihovaly antimonopolní úřady,“ řekl Kupka.

„Osm řetězců v té oblasti zásobování potravinami zaujímá devadesát procent trhu. A pokud by tam existovala nějaká dohoda, že přestože k tomu nejsou důvody, tak oni oznámí zdražení, tak to může opravdu znamenat porušení některých zákonů,“ doplnil Kupka.

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) odborníci říkají, že nárůst cen potravin na úrovni deseti a více procent není důsledkem růstu cen energií. Pokud antimonopolní úřad nezvládá zajišťovat svoji roli, tak podle něj může být na místě jeho reforma.

Ekonomka Jana Matesová v rozhovoru pro iRozhlas.cz přitom tento týden kritizovala český antimonopolní úřad, že v tomto případě selhává, protože dostatečně nedohlíží na konkurenci na trhu.

„Horší je, že antimonopolní úřad odmítá svůj účel existence chápat i teď,“ řekla Matesová.

V uplynulých dnech oznámila zdražování třeba největší česká mlékárna Madeta. Její generální ředitel Milan Teplý uvedl, že firmě rostou náklady za energie nebo pohonné hmoty. Firma z toho důvodu plánuje zdražit o tři až pět procent.

Potravináři podle Prouzy zdražování zdůvodňují mimo jiné například vysokými cenami energií, zvyšováním ceny dopravy, které s sebou nese růst mýtného, nebo i vyššími náklady na práci kvůli změnám v práci na dohody.

Prouza navíc zmínil i vyšší daně z nemovitostí nebo příjmu, což jsou změny, které přináší vládní konsolidační balíček. „Pokud se vláda rozhodla, že chce firmám zvedat náklady, tak je logické, že potravináři vyšší náklady promítnou do cen,“ doplnil Prouza.

Ministr Výborný však také řekl, že mu zástupci obchodníků nedali odpověď na to, proč jsou ceny potravin v Česku výrazně vyšší než v Polsku.

„Obchodní řetězce si z vládních politiků, včetně premiéra Petra Fialy, udělaly „dobrý den“. Vládu převezly. O tom žádná. Ovšem vláda by si teď neměla „chladit žáhu“ pohrůžkou pokut, jak to dnes v televizi předvedl ministr dopravy Martin Kupka. Taková pohrůžka nejen signalizuje určitou zoufalost, ale je též dětinská a hlavně krátkozraká. Krátkozraká proto, že je diskutabilní, jaké vlastně má vláda legislativní páky na to, aby řetězce přiměla promítnout snížení DPH z potravin do koncových cen. A rovněž proto, že i pokud by vláda takové páky našla, veřejnost se okamžitě začne tázat, proč je nepoužila už dříve a nechala situaci zajít takto daleko,“ uvedl dnes Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Doporučované