Hlavní obsah

Obdivovaný irský ekonomický zázrak, nebo jen hra s čísly?

Foto: Shutterstock.com

Pivo Guinness proslavuje Irsko po celém světě. Ilustrační snímek.

Reklama

Irsko bylo a stále je obdivované jako hospodářský zázrak. Země s raketovým růstem ekonomiky děkuje za prosperitu hlavně zahraničním firmám, které přišly za nižšími daněmi. To má ale také své stinné stránky, píše BBC.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za ruchem dublinské čtvrti Liberties se nachází továrna jedné z nejznámějších irských značek. Společnost Guinness vaří pivo ve své městské továrně od roku 1759, kdy její zakladatel Arthur Guinness převzal opuštěnou budovu. Nyní se „černé pivo“ vyrábí v obrovském areálu budov propojených kovovým potrubím.

Provoz, který patří globálnímu nápojovému gigantu Diageo, se může zdát na hony vzdálený počátkům Guinnessu, ale Aidan Crowe, provozní ředitel, říká, že základy vaření piva se moc nezměnily. „Náš základní proces je ve skutečnosti velmi podobný procesům, které by používal Arthur Guinness.“

Pivovar v St James’s Gate byl otevřen v roce 2013 a v té době byl nejefektivnější na světě, říká pan Crowe. V současné době dublinský pivovar vyrobí 3,5 milionu půllitrů denně – to je 1,3 miliardy půllitrů ročně.

„Technologie nám umožnila být výrazně efektivnější, protože jsme změnili způsob řízení, jako je spotřeba studené vody, páry nebo elektřiny,“ říká.

Pan Crowe ale říká, že je třeba provést další zlepšení. Obří společnosti, jako je Diageo, mohou k tomuto horizontu směřovat. A není to jen Diageo – irská ekonomika těží z toho, že je základnou pro mnoho nadnárodních firem.

Podle žebříčku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je Irsko nejproduktivnější zemí na světě. V ekonomii produktivita znamená, jakou hodnotu přidává pracovník k věcem, které vyrábí nebo dělá, a někteří pracovníci mohou samozřejmě přidávat mnohem větší hodnotu než jiní.

Například produktivita člověka za pultem v kavárně je navzdory jeho celodenní práci omezena tím, kolik jsou lidé ochotni zaplatit za jídlo a nápoje. Zatímco u člověka v technologické nebo farmaceutické nadnárodní společnosti je větší pravděpodobnost, že bude pracovat na produktech a službách s vysokou hodnotou – díky tomu je jeho produktivita v oficiálních číslech vyšší.

Dr. Emma Howardová, ekonomka z Technologické univerzity v Dublinu, říká, že Irsko je „jedinečným“ příkladem v celosvětovém měřítku, protože vysoká koncentrace nadnárodních firem pomáhá zvyšovat údaje o produktivitě.

„Pokud se podíváte na naši celkovou produktivitu práce, je dvaapůlkrát vyšší než průměr EU,“ říká. „Ale když to rozdělíte na domácí produktivitu práce a produktivitu zahraničního sektoru, jsou zde velké rozdíly.“

Irský centrální statistický úřad měří produktivitu pomocí hrubé přidané hodnoty (HPH) na pracovníka a hodinu. HPH je celková produkce zboží a služeb snížená o vstupní náklady.

Pokud se podíváte na tento údaj, zjistíte, že produktivitu v Irsku zvyšují zahraniční firmy. Ve druhém čtvrtletí loňského roku činila hrubá přidaná hodnota zahraničních firem v Irsku 414 eur na pracovníka a hodinu. U domácích firem to bylo pouze 55 eur.

Z údajů také vyplývá, že v roce 2022 zahraniční firmy tvořily 56 % hrubé přidané hodnoty irské ekonomiky. Podle Howardové je Irsko pro nadnárodní společnosti atraktivní z řady důvodů, včetně nízké sazby daně z příjmu právnických osob.

„Když se podíváte na typy firem, které zde působí – Google, Microsoft, Pfizer, Meta – vyrábějí spoustu zboží s velmi vysokou hodnotou,“ říká. „Některé z těchto statků mohou být duševním vlastnictvím, nejsou fyzickým zbožím. Takže některé z nich mohou být vedeny přes Irsko, aby využily těchto nižších daní,“ dodala Howardová.

Jak to je ve skutečnosti?

Jiní ekonomové ale tvrdí, že právě všechny tyto nadnárodní firmy ve skutečnosti zkreslují irské hospodářské údaje.

„Vypadá to, že vytváří velkou ekonomickou aktivitu, ale čerpání z ní není tak velké. Je to všechno v jistém smyslu umělé,“ říká Stefan Gerlach, hlavní ekonom švýcarské banky EFG International a bývalý viceguvernér irské centrální banky.

Podle něj „nemůže být pravda“, že propast v produktivitě mezi mezinárodními a domácími podniky je tak velká, jak ukazují čísla. „Je to problém měření,“ vysvětluje.

Gerlach říká, že použití hrubého národního důchodu (HND) může být pro Irsko přesnějším způsobem, jak popisovat produktivitu. Toto měření totiž lépe zohledňuje způsob, jakým nadnárodní společnosti usměrňují tok příjmů prostřednictvím svých podniků.

V dokumentu irské fiskální poradní rady z roku 2023 se uvádí, že používání HND jako měřítka může irskou produktivitu více přiblížit evropským srovnatelným zemím.

Podle Gerlacha by používání zavádějícího měřítka produktivity mohlo vlády nasměrovat špatným směrem. „Existuje riziko, že tvůrci politik přeceňují přínosy a podceňují potenciální rizika plynoucí z existence velké mezinárodní kohorty v ekonomice.“

Howardová a Gerlach tvrdí, že atraktivita Irska jako země pro podnikání nespočívá pouze v daních. Výhodou je také jeho postavení jako anglicky mluvícího člena Evropské unie. Navíc má Irsko dobře vzdělanou pracovní sílu.

„Ve všech věkových skupinách máme vyšší podíl pracovníků s třetím stupněm vzdělání, než je průměr EU. Máme také mnohem vyšší podíl absolventů STEM (vědy, technologie, inženýrství a matematiky) než naši kolegové v EU,“ říká Howardová.

„Máme tedy tyto velmi kvalifikované pracovníky, vysoce vzdělanou pracovní sílu, a to ovlivňuje naši produktivitu práce.“

Reklama

Související témata:

Doporučované