Hlavní obsah

Křetínský zastavil stavbu elektrárny v Irsku. Už se nevyplatí

Foto: Shutterstock.com

Paroplynová elektrárna. Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost EP Energy Developments z holdingu EPH Daniela Křetínského zastavila plánovaný projekt na výstavbu paroplynové elektrárny v hrabství Galway v Irsku. Podle firmy totiž neúměrně vzrostly náklady.

Článek

Projekt výstavby plynové elektrárny v Tynagh v hrabství Galway, kterou plánovala společnost EP Energy Developments z holdingu EPH, byl zastaven. Podle firmy totiž vinou vysoké inflace došlo k navýšení investičních nákladů na projekt o zhruba 40 procent a firmě se nepodařilo se vyjednat pokrytí těchto neočekávaných nákladů s irským regulátorem energetického trhu.

„Společnost EP Energy Developments (EPED) může potvrdit, že ukončuje svůj plánovaný projekt výstavby zařízení s otevřeným cyklem plynových turbín v Tynaghu v hrabství Galway,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Častvaj.

EPH Daniela Křetínského

  • Základy Energetického a průmyslového holdingu (EPH) byly položeny, když Křetínský začal na přelomu tisíciletí pracovat pro finanční skupinu J&T
  • Ke zlomovým momentům lze počítat spolupráci s polostátním ČEZem, s nímž udělala J&T a Křetínský velmi lukrativní a poměrně nejasné obchody v rámci směny energetických aktiv
  • V roce 2009 se EPH formalizoval a vznikl samostatný holding, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard korun, vlastnil dvě desítky českých firem a zaměstnával šest tisíc lidí
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 miliard Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku.
  • Dnes vlastní holding Patrik Tkáč (44 procent mínus jedna akcie), manažeři EPH (6 procent) a Daniel Křetínský (50 procent plus jedna akcie), který vykonává manažerskou kontrolu.
  • Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International, sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici, a také realitní EP Real Estate.
  • EPH vlastní v současnosti většinu aktiv v zahraničí, i prostřednictvím Vesa Equity Investments, do níž jsou soustředěny podíly ve veřejně obchodovaných aktivech
  • V roce 2022 měl EPH aktiva ve výši 30,5 miliard eur a výnosy 37,1 miliard eur. EBITDA byla 4,3 miliard eur

Podle Častvaje se i přes vynaložení „veškerého přiměřeného úsilí“ společnost EPED jako nový investor v energetickém sektoru Irské republiky setkala s řadou překážek při realizaci plánované plynové elektrárny v Galway.

Poslední překážkou bylo rozhodnutí týkající se indexace plateb společnostem s cílem řešit současnou bezprecedentní úroveň stavební inflace. „Podle názoru společnosti EPED rozhodnutí Výboru pro jednotný trh s elektřinou dostatečně neochránilo projekt před více než 40% nárůstem předpokládaných nákladů na elektrárnu v Galway v důsledku inflace,“ dodal.

Křetínský společně s byznysovým partnerem Patrikem Tkáčem získali irskou elektrárnu o výkonu 400 megawattů v roce 2019. Tehdy za 80procentní podíl zaplatili 24,37 milionu liber (685 milionů korun). Elektrárna byla první akvizicí EPH v Irsku.

Paroplynová elektrárna

  • Jedná se o technologický celek, který vyrábí elektrickou energii přeměnou z chemické energie vázané v palivu (zemní plyn) prostřednictvím tepelné energie. Jedná se o účinnější zdroj než uhelná elektrárna. Emise oxidu uhličitého jsou nižší až o 70 %.
  • V paroplynové elektrárně s kombinovaným cyklem se zemní plyn nejprve spálí v plynové neboli spalovací turbíně, která vyrobí první část energie. Vzniklé horké spaliny pak ještě vyrobí páru pro parogenerátor (podobně jako v uhelné elektrárně). Dvojitá výroba elektřiny při kombinovaném cyklu zvyšuje energetickou účinnost výroby elektřiny až na 58 %, zatímco průměrná uhelná elektrárna disponuje účinností zhruba 40 %.

Vyšší platby

V roce 2021 pak EPH oznámil, že vybuduje za 100 milionů eur další zdroj o výkonu 299 megawattů v rámci vyhrané soutěže na kapacitní platby až do roku 2024. Jedná se o kapacitu, kterou regulátor využívá v případě nedostatku elektrické energie, například z větrných či solárních elektráren. Náklady se ale nyní vyšplhaly na zhruba 155 milionů eur.

Společnost EPED prý na tento problém i na zpoždění v plánovacím procesu upozorňovala irskou vládu a regulační orgány. „Navzdory ukončení tohoto projektu zůstává společnost EPED i nadále oddána irskému ostrovu a zdejšímu jednotnému trhu s energií. Skupina EP již provozuje dvě elektrárny v Severním Irsku a jednu v Irské republice,“ dodal Častvaj.

EPH se nyní bude účastnit další soutěže o tzv. kapacitní platby na podzim. Pokud irský stát zvýší své platby, je možné, že projekt výstavby nového zdroje obnoví.

Reklama

Doporučované