Hlavní obsah

Komentář: Opravdu potřebujeme, aby stát dotoval hypotéky?

Jan Sadil
Bývalý generální ředitel Hypoteční banky a člen představenstva ČSOB. Nyní ředitel firmy JRD GROUP
Foto: rondainvest.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Hypotéku berou lidé jako nejsnadnější cestu k vlastní nemovitosti. Jejich výhodnost ale něco stojí a nedostatek bydlení stejně nevyřeší. Proč by je tedy měl stát dotovat? ptá se v komentáři šéf firmy JRD Group Jan Sadil.

Článek

Komentář si také můžete přečíst v audioverzi.

V uplynulých dnech se ve veřejném prostoru opakovaně objevilo volání po tom, aby stát dotoval hypoteční úvěry. Jak si to ti, co po tom volají, představují? Velmi jednoduše. Drahé hypotéky by se lidem dotovaly tak, že by se úrok srazil na dvě nebo tři procenta. Jinými slovy, stát by doplácel rozdíl mezi tržním úrokem a dotovaným úrokem. V oblasti financí, konkrétně hypoték, se pohybuji celý život, cítím tedy potřebu se k tomuto tématu vyjádřit.

Je dobré připomenout, že zhruba před 20 lety podobná forma podpory k hypotékám existovala. To však byla jiná doba a sazby na hypotékách dvojnásobné, než jsou nyní. Důvodů, proč si myslím, že dotovat hypotéky není dobrý nápad, je celá řada. Shrnu ty nejpodstatnější.

Co na to státní rozpočet?

Asi není třeba složitých analýz na to, abychom se dostali k závěru, že podobné opatření by bylo drahé. A to si logicky v situaci, kdy se vláda snaží konsolidovat veřejné finance a snižovat státní dluh, prostě nemůžeme dovolit. Dotované úvěry by navíc tak trochu podkopávaly politiku České národní banky, která právě pomocí výše úrokových sazeb bojuje s inflací.

Pravděpodobně se shodneme na tom, že dotace povětšinou křiví trh. A vedou k zadlužování státu. Platilo by to i v případě dotovaných hypoték. Aktuálně jsme svědky postupného snižování úrokových sazeb u hypoték. To se samozřejmě děje na základě očekávaných kroků, které podnikne a již podniká centrální banka, ale roli v tom hraje i konkurenční boj. Byly by banky ochotné dostatečně rychle snižovat úrokové sazby i v prostředí dotovaných hypoték? Jako bývalý bankéř to ponechám bez odpovědi…

Dotovanými hypotékami k dostupnějšímu bydlení?

Je-li za nápadem dotovaných hypoték snaha o dostupnější bydlení, pak se obávám, že to by byla opravdu slepá ulička. Není žádným tajemstvím, že bytů je nedostatek, že se jich staví málo a že je otázkou let, než se vyrovná poptávka s nabídkou. K čemu tedy dojde, když dramaticky zlevníme, chcete-li zadotujeme, hypotéky? Úvěry budou dostupnější, zvedne se poptávka po bytech. A co se stane, když bude ještě větší poptávka a bytů stále nedostatek? Vytvoří to tlak na jejich cenu, která pochopitelně poroste. Pro důkaz nemusíme chodit daleko. Polským státem garantované hypotéky způsobily nárůst cen polských nemovitostí. Podle Eurostatu byl v Polsku zaznamenán dokonce druhý nejvyšší meziroční růst cen nemovitostí v EU (9,3 %). Dotované hypotéky k dostupnějšímu bydlení zkrátka nevedou.

Řešení dostupnějšího bydlení

Kvalifikované odhady hovoří o tom, že jen v Praze by se mělo každoročně postavit zhruba deset tisíc bytů. Realita je značně jiná, jsme spíše na polovině uvedeného čísla.

Řešením rébusu dostupnějšího bydlení ale nejsou dotace na hypotéky ani na opravy domu po babičce ani na cokoliv jiného. Spíše než na vydávání dalších zbytečných peněz se má stát soustředit na vytváření stabilního, transparentního a předvídatelného prostředí, ve kterém budou moci firmy podnikat.

V oblasti bydlení to znamená hlavně jednodušší legislativu a jasnou a dlouhodobě udržitelnou strategii v této oblasti státní správy. Zjednodušeně řečeno, stát by měl zajistit, aby se stavělo. Jak to udělat? První, co je potřeba změnit, je povolovací proces a jeho rychlost. Pak můžeme doufat v to, že trh nových bytů dokáže reagovat na úroveň poptávky. V současné situaci, kdy se stavby povolují několik let, je jakákoli reakce na potřeby trhu nemyslitelná. Bylo by proto mnohem lepší zaměřit energii pro zlepšení situace v bydlení právě sem.

Reklama

Doporučované