Hlavní obsah

Odbory nechtějí v zákoníku práce měnit nic. Je to jako u rozvodu, říká Rafaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pexels, Seznam Zprávy

Zaměstnanec skladu. Ilustrační snímek.

Reklama

Výpověď bez udání důvodu je už politikum, myslí si Jan Rafaj ze Svazu průmyslu a obchodu a odbory podle něj odmítají všechny zvažované změny v zákoníku práce. Řekl to po dnešním jednání tripartity.

Článek

Výpověď z práce bez udání důvodu je nejvýbušnějším tématem ze zvažovaných změn zákoníku práce. Pro lidovce je to téma, o kterém vůbec nechtějí diskutovat, a ministr Marian Jurečka se v České televizi dokonce vyjádřil, že je to otázka setrvání jeho strany v koalici.

Podle předsedy Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje zatím není jasné, jak se k výpovědi bez udání důvodu postaví vláda. „Za nás je to moc velké politikum a drama před lidmi. Je to jako u rozvodu. Když spolu dva subjekty nechtějí být, je to už jen o penězích a je ohromně stresující, že musí vést dlouhá řízení. Lidé už dnes odchází na základě dohody a v té se řeší peníze,“ řekl SZ Byznys po jednání tripartity, kde byl zákoník práce jedním z bodů.

Odbory jsou ostře proti návrhu na propouštění bez udání důvodu, který se objevil na seznamu doporučených opatření Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle odborů může být diskriminační a zvyšuje nejistotu na straně zaměstnanců, kteří by mohli dostat vyhazov z osobních důvodů – třeba kvůli politickým názorům, sexuální orientaci či plánovanému založení rodiny.

Projednávaná novela zákoníku práce obsahuje řadu dalších změn, ale na výsledné podobě takzvané „flexibilní novely“ tripartita shodu nenašla. Další navrhované změny se týkají výpovědí, zkušební doby a flexibility práce na rodičovské a mateřské dovolené.

Vláda například projednává návrh, který by umožnil, aby výpověď běžela už od okamžiku doručení, a ne až od prvního dne následujícího měsíce. Ve hře je zkrácení výpovědní lhůty na jeden měsíc v případě porušení pracovní kázně. A také prodloužení zkušební doby ze 3 na 4 měsíce u běžných pracovníků a ze 6 na 8 měsíců u vedoucích pracovníků. To se nelíbí odborům. Zaměstnavatelé to však vítají, tvrdí, že během stávající lhůty zejména u vedoucích pracovníků nemusejí kvality zaměstnance poznat. Diskutuje se i o možnosti digitálního podávání výpovědí.

Novela má za cíl také zlepšit postavení rodičů, kteří by například po návratu z rodičovské dovolené u dítěte do dvou let měli zaručen návrat na stejnou pozici, kde pracovali. Dosud tato ochrana byla jen u mateřské dovolené. Také má být umožněno, aby ten, kdo si na rodičovské dovolené přivydělává na DPP nebo DPČ, mohl vykonávat druhově podobnou práci, kterou má ve smlouvě se svým zaměstnavatelem.

Podle Rafaje ale odbory na tripartitě odmítají novelu zákoníku jako celek a nesouhlasí s žádnou z navrhovaných změn.

NERV v lednu představil celkem 37 kroků na podporu české ekonomiky. Zástupci vlády dnes uvedli, že na dalším setkání tripartity 6. května předloží seznam opatření, která chtějí realizovat.

Ekonomický poradní orgán vlády doporučil třeba reformu školství, investice do vědy a výzkumu, zajištění dostupnosti školek k vyšší zaměstnanosti rodičů, sjednocování malých obcí, řízené přijímání pracovníků z ciziny, zavedení regulovaného trhu s konopím či modernizaci zákoníku práce. Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek novinářům řekl, že vybraných kroků by mohla být asi desítka.

Zároveň se chystá nová hospodářská strategie Česka, která bude hotova do podzimu a měla by určit ekonomické směřování země v dalších letech. Ministr průmyslu a obchodu Zdeněk Síkela (STAN) hodlá dokument zveřejnit na podzimním strojírenském veletrhu v Brně.

„V ČR je v tuto chvíli platných 282 strategií na národní úrovni, 61 evropských a 283 na úrovni regionální. To jsou tak obrovité počty, že je nutné to zesouladit. V tomto případě je to chaos, který nikdo není schopen pojmout. Myslíme si, že by to hospodářská strategie měla zastřešit,“ uvedl k tomu předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Reklama

Doporučované