Hlavní obsah

Otázky a odpovědi: Jak funguje úsporný tarif a kolik dostanete

Foto: Shutterstock.com/Alex Yeung

Detaily takzvaného úsporného tarifu bychom podle ministra měli znát v průběhu srpna.

Reklama

Vláda připravuje pomoc domácnostem v boji proti drahým energiím. Součástí takzvaného úsporného tarifu má být příspěvek na elektřinu, plyn i teplo. Podle pozměňovacího návrhu ze čtvrtka by mohly domácnosti ušetřit až 30 tisíc.

Článek

Rostoucí ceny energií začínají tlačit na české domácnosti. Vláda proto připravuje pomoc ve formě balíčku nazvaného úsporný tarif, který ve čtvrtek projednává ve zrychleném režimu Sněmovna. Skrze něj bude státní kasa dotovat elektřinu, plyn a teplo domácnostem jak v domech, tak i bytových jednotkách.

Kromě příspěvku na energie chystá vláda také odpustit poplatky za obnovitelné zdroje (OZE). Celkově si vláda na pomoc domácnostem vyhradila 66 miliard ze státní kasy, z toho 27 miliard v rámci úsporného tarifu a 3,6 miliardy pro majitele kotelen v obytných domech.

Kdy začne úsporný tarif platit?

Podle prohlášení ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely (STAN) má pomoc dorazit s příchodem topné sezóny, tedy od 1. října letošního roku. Přesnou podobu úsporného tarifu, a tedy i jeho konkrétní dopady, zatím neznáme.

Kdy se dozvíme, kolik s úsporným tarifem ušetříme?

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydalo několik modelových příkladů, které ukazují konkrétní modely, jak by uživatelé jednotlivých tarifů mohli ušetřit. Přesnou podobu tarifu se ale podle čtvrtečního prohlášení ministra Síkely dozvíme až v průběhu srpna. Vláda zatím počítá s pomocí na 15 až 20 procent spotřeby elektřiny i plynu domácností.

„Bude stanovena průměrná spotřeba u elektřiny dle distribučních sazeb, u zemního plynu podle pásem spotřeby. Průměrnou spotřebu by mohl definovat distributor. Na průměrnou spotřebu bude poskytnuta sleva a spotřeba nad rámec bude za cenu standardní,“ řekl dříve marketingový ředitel dodavatele energií Centropol Jiří Matoušek.

Pozn.: Údaje platí za sezónu, tedy za rok. Jde o odhady, detaily vláda představí na přelomu července a srpna.

Mám na úsporný tarif nárok?

Na úsporný tarif má nárok každý, kromě odběratelů tepla z tepláren. Jejich situaci ale vláda také řeší. Oproti minulým opatřením se tak státní pomoc netýká pouze nízkopříjmových domácností, ale skutečně každého. O úsporný tarif nemusí nikdo žádat ani chodit kvůli tomu na úřad, výši příspěvku uvidí každý na svém vyúčtování. Tarif bude platit i pro domácnosti, které mají sjednanou fixní cenu elektřiny.

Vláda tak zvolila odlišný přístup od dřívější pomoci, jako je například příspěvek na bydlení. O ten, stejně jako i případně doplatek na bydlení, musejí domácnosti žádat.

Bydlím v bytě a nemám na sebe napsané energie, mám nárok na příspěvek?

Ano. Vláda vyhradila 3,6 miliardy korun na pomoc majitelům kotelen v obytných domech. Pokud nemá nájemník vlastní smlouvu na elektřinu, teplo nebo plyn, bude mít nárok na odečtení příspěvku z částky placené vlastníkovi.

„Sleva připadne vždy tomu, kdo má uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. Slevu obdrží vlastník bytu a nájemník může požadovat zohlednění slevy v celkových nákladech nájmu,“ řekla mluvčí mluvčí MPO Miluše Trefancová.

Co když odebírám teplo přímo z teplárny?

Co se týče tepláren, nemá vláda stále jedno konkrétní řešení. Podle Síkely zatím pracují se dvěma variantami. „První variantou je to, že vláda poskytne až 10 miliard korun na modernizaci tepláren. Teplárny se výměnou za to zaručily, že odběratelům nezvednou ceny,“ uvádí Trefancová. Modernizace tepláren podle ní ale podléhá notifikaci Evropské komise, tudíž zatím není jasné, jestli bude investice možná.

Druhou variantou je pak podle Trefancové přímá pomoc odběratelům od MPO, které by je zahrnulo do úsporného tarifu. Tento návrh se bude projednávat na čtvrtečním zasedání Sněmovny.

Reklama

Doporučované