Hlavní obsah

Ruská centrální banka zastavila zvyšování úroků, základní sazba je 16 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ruská centrální banka dnes ponechala základní úrokovou sazbu na 16 procentech. Současné inflační tlaky se podle ní ve srovnání s podzimními měsíci zmírnily, stále ale zůstávají vysoké.

Článek

Představenstvo Bank of Russia se dnes rozhodlo ponechat klíčovou sazbu na 16 procent ročně.

„Současné inflační tlaky se oproti podzimním měsícům zmírnily, ale zůstávají vysoké. Domácí poptávka nadále výrazně převyšuje možnosti rozšíření výroby zboží a služeb. Je předčasné hodnotit udržitelnost vznikajících dezinflačních trendů. Měnová politika prováděná Bankou Ruska zkonsoliduje proces dezinflace v ekonomice,“ konstatuje banka na svých webových stránkách.

Návrat inflace k cíli v roce 2024 a její další stabilizace kolem čtyř procent podle bankéřů předpokládá dlouhé období udržování přísných měnových podmínek v ekonomice. Podle prognózy banky klesne meziroční inflace v roce 2024 na 4,0–4,5 procenta a v budoucnu se bude blížit čtyřem procentům.

Inflační očekávání Rusů se podle zprávy od začátku letošního roku snížila a přiblížila se úrovním ze třetího čtvrtletí roku 2023. Snížila se i cenová očekávání podniků. Inflační očekávání však stále zůstávají na zvýšených úrovních.

Ke zpřísnění podmínek pro poskytování bankovních úvěrů prý přispívá i zpřísnění řady makroobezřetnostních opatření a odstranění většiny regulatorních úlev pro banky. „To bude mít další omezující účinek na dynamiku úvěrů v roce 2024,“ píše banka.

Po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu koncem předloňského února centrální banka zvýšila základní sazbu na 20 procent, aby podpořila kurz rublu, omezila inflační tlaky a brzdila odliv zahraničního kapitálu ze země. Později základní úrok postupně snížila až na 7,5 procenta.

Základní úrokovou sazbu pak zvýšila pětkrát za sebou v měsíčních intervalech. Hasila tak požár na finančním trhu, který se rozhořel, když Kreml rozšířil invazi svých vojsk na Ukrajinu. Banka loni také zveřejňovala zprávy o měnově-úvěrové politice a analýzy trhu.

Na konci loňského roku banka oznámila, že přestane zveřejňovat podrobné informace, které se týkají její měnové politiky. Oznámení o změnách základní úrokové sazby tak budou napříště jen stručná.

Reklama

Doporučované