Hlavní obsah

Ruský divoký víkend zdražil ropu a plyn. Návrat vagnerovců ceny zklidnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jbruiz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Víkendové povstání vagnerovců v Rusku znejistilo světové investory. V pondělí tak vzrostly ceny některých komodit a ruské akcie a rubl klesaly. Po uklidnění situace v Rusku se ale ceny vrátily na své výchozí pozice.

Článek

Ceny ropy a zemního plynu v pondělí vzrostly, o něco méně stoupla i cena pšenice. Investoři totiž reagovali na krátké a chaotické povstání, které o víkendu proběhlo v Rusku, kde se jednotky vagnerovců obrátily proti oficiálnímu vedení Ruska a vyrazily na Moskvu. Trhy se logicky obávaly, zda hrozící chaos v Rusku neovlivní globální dodávky komodit, píše americká CNN. Rusko je totiž druhým největším světovým vývozcem ropy a největším světovým vývozcem pšenice.

Futures (dohody o směně určitého množství aktiva v předem určené kvalitě za předem stanovenou cenu k předem stanovenému datu) na americkou ropu tak krátce stouply o 1,3 %. Jedna z mezinárodních referenčních cen ropy Brent vzrostla 0,7 % na 74,80 USD za barel. Po otevření trhu ale následoval mírný pokles.

„Vzhledem k tomu, že události minulého víkendu již skončily, neočekáváme další natolik výrazný nárůst cen ropy. Pokud by se ale situace v Rusku stávala více nestabilní, lze předpokládat vyšší růst cen,“ uvádí analytici společnosti Rystad Energy.

Experti z Goldman Sachs rovněž očekávali omezený dopad na komoditní trhy, protože přímé prodeje se nezměnily, uvedla agentura Reuters.

V pondělí referenční ceny zemního plynu v Evropě vzrostly o 10 % oproti pátečnímu večeru, kdy cena při uzavření trhů byla 36 EUR (39 USD) za megawatthodinu. Plyn zdražoval i  v posledních týdnech, většinou kvůli výpadku některých norských plynáren. Ačkoliv vývoz ruského plynu po invazi na Ukrajinu poklesl, stále tvoří 15 % veškerých evropských dodávek.

Známky toho, že globální poptávka po energii by mohla slábnout, protože ekonomiky zpomalují, stlačily ceny americké ropy v letošním roce zatím o téměř 14 % na necelých 70 dolarů za barel.

Futures na pšenici získaly v pondělí na začátku obchodování více než 2 %, než se vrátily na původní hodnoty. Právě u této komodity totiž trhy zásadně znejistěly, protože ruský vývoz obilí letos podle předpovědí dosáhne rekordních 45 milionů tun, čímž se podle amerického ministerstva zemědělství dostane daleko před dalšího největšího vývozce, Evropskou unii.

V návaznosti na víkendové povstání vagnerovců také rapidně klesla hodnota rublu, ten se v pondělí propadl až na 15měsíční minimum vůči dolaru, později nicméně ztráty smazal.

A stejně tak začaly klesat i akcie. U nich ale pokles způsobil mix více problémů. V pátek se globální trhy široce propadly nejen kvůli nestabilitě v Rusku, ale také kvůli obavám z dalšího zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami.

Reklama

Doporučované