Hlavní obsah

Skotsko zvyšuje minimální ceny alkoholu téměř o třetinu

Foto: Archiv Trebitsch old town distillery, Seznam Zprávy

Láhev whisky bude stát minimálně 18,20 liber, což je přibližně 536 korun českých. Ilustrační fotografie.

Reklama

Skotsko se snaží bojovat proti nadměrnému užívání alkoholu. Jeho minimální cena se proto zvedne od října o 30 procent. Tamní ministři také uvažují o zavedení speciální daně z veřejného zdraví.

Článek

Skoti si od října připlatí za alkohol – jeho minimální cena se zvedne o 30 procent. Láhev červeného vína tak bude stát minimálně 6,09 libry – tedy zhruba 180 korun – a cena za láhev whisky bude začínat na 18,20 librách, což je přibližně 536 korun. O nárůstu cen informoval server The Guardian. Náměstkyně předsedy vlády Shona Robisonová potvrdila informaci, že minimální jednotková cena (MUP) se zvýší z 50 pencí za jednotku na 65 pencí. Zdražení vstoupí v platnost 30. září.

„Škody způsobené alkoholem zůstávají ve Skotsku významným problémem, který nadále přispívá ke zhoršování zdravotního stavu obyvatelstva,“ uvedla Robisonová s tím, že se to týká zejména mužů v chudých oblastech. Počet úmrtí na alkohol ve Skotsku v posledních letech vzrostl, částečně v důsledku zvýšené spotřeby alkoholu během koronavirové pandemie.

Robisonová řekla, že přestože vláda již nyní vynakládá 112 milionů liber – tedy více než tři miliardy českých korun – ročně na protialkoholní a protidrogové léčebny, ministři zvažují i zavedení speciální daně z veřejného zdraví pro obchody. Tyto peníze by pak měly putovat na podporu výdajů za léčbu.

Odhaduje se, že skotští maloobchodníci vydělali na MUP celkem asi 30 milionů liber ročně, protože si ponechávají rozdíl mezi vyšší cenou placenou za nápoje a velkoobchodní cenou výrobku. Skotští labouristé a charitativní organizace zabývající se veřejným zdravím tvrdí, že důvody pro zavedení daně jsou nyní ještě větší – minimální cena 65 pencí totiž podle nich znamená vyšší nezasloužené zisky.

Skotské maloobchodní konsorcium uvedlo, že zvýšení jednotkové ceny vítá, ale je rozzlobeno vyhlídkou na „nerozumný“ nový poplatek. „Jakékoli uvažované zvýšení daně není ničím jiným než chabě zastřeným chytáním peněz na úkor odvětví, které je již nyní pod obrovským tlakem,“ řekl Ewan MacDonald-Russell, zástupce výkonného ředitele.

Reklama

Doporučované